marți, noiembrie 26, 2024

Ultima ora

Sport

A fost stabilită structura sezonului 2021-2022 al competițiilor europene

Odată cu adoptarea deciziilor Comitetului Executiv al UEFA din 24 septembrie 2020, au fost finalizate și structura, formatul, calendarul și conceptul comercial ale celor trei cupe europene, ciclul 2021-2024. În timp ce UEFA Champions League (UCL) a rămas neschimbată, modificări majore au fost aduse UEFA Europa League (UEL), în timp ce anunțata înființare a UEFA Europa Conference League (UECL) a devenit, la rându-i, oficială.
Ocupând locul 28 în clasamentul coeficienților UEFA, România va trimite o singură echipă (campioana stagiunii 2020-2021) în UCL, celelalte trei (adică ocupantele locurilor 2 și 3, precum și câștigătoarea Cupei României) urmând să se alinieze la scurt timp după startul UECL.
„Vorbim despre al doilea tur preliminar, numai că, fără puncte acumulate în viitorul apropiat, ne-am putea afla în pericol de a cădea pe poziția a 29-a, ocupată de Polonia (care înseamnă două echipe – câștigătoarea Cupei și locul 2 din campionat – în runda a doua preliminară și una, adică ocupanta poziției a treia din campionat, în primul tur de calificare). Nemaivorbind de țara poziționată a 30-a (actualmente, Slovacia), care-și va trimite toate cele trei reprezentante din UECL în primul tur preliminar. Efectul ar fi, în 2022 și, eventual, în anii următori, de a începe lupta în primul tur preliminar”, explică reprezentanții FRF.
Meciurile din preliminarii nu se vor mai disputa, din cauza perioadei, în manșă unică, din 2021-2022 urmând să se revină, evident dacă și viața va reveni la normal, la confruntări tur-retur. Echipa care se va impune în campionatul Ligii 1 la finele actualului sezon va lua startul în primul tur preliminar (Q1) al UCL, programat la 6/7 și, respectiv, 13/14 iulie 2021. Asta, după ce se va fi jucat turul preliminar, sub forma unui mini-turneu, pe 22 iunie (semifinalele) și 25 iunie 2021 (finala), unde vor participa campioanele Kosovo, Insulele Feroe, Andorra și San Marino.
Competiția UEFA Europa League propriu-zisă se va bucura de participarea a doar 32 de echipe, față de cele 48 care se înfruntă în momentul de față. În ciclul 2021-2024, vor fi alcătuite 8 grupe a câte 4 echipe, care vor juca fiecare cu fiecare, acasă și în deplasare, acestei faze urmându-i optimile de finală (câștigătoarele celor opt grupe se vor califica direct), sferturile de finală, semifinalele și finala.
Înaintea optimilor se va disputa o rundă adițională, numită play-off. Vor fi, de fapt, opt confruntări, în fiecare dintre ele urmând să joace câte o echipă clasată pe locul 2 în grupele UEL și una de pe locul 3 din grupele UCL. Formațiile care vor triumfa în aceste “duble” vor accede, la rându-le, în optimile UEL.

Politica