marți, noiembrie 5, 2024

Ultima ora

Sport

Proprietarii de restaurante, hoteluri și agenții de turism vor milioane de euro de la Guvern

Odată cu închiderea restaurantelor datorită pandemiei de coronavirus, reprezentanții acestora solicită Guvernului o schemă de ajutor de 300 de milioane de euro, după ce încasările întregului sector au scăzut la mai puțin de jumătate față de anul trecut din cauza pandemiei. Hotelierii cer, la rândul lor, alte 450 de milioane de euro, iar agențiile de turism, 80 de milioane.

Ministerul de Finanțe sprijină ideea acordării unui ajutor de stat, dar nu este de acord cu suma de 830 de milioane de euro, deoarece este prea mare și ar crește deficitul bugetar, care și așa se va ridica în acest an la un nivel de 8,6% din Produsul Intern Brut (PIB), mult peste limita de 3% prevăzută în tratatele europene. 

Problema a fost pasată Ministerului Economiei, fiind acum în responsabilitatea secretarului de stat Răzvan Pîrjol. Acesta are misiunea de a veni cu o schemă de sprijin pentru restaurante, cafenele și baruri, dar și pentru hotelurile care au restaurante proprii și pentru agențiile de turism. 

Policlinica Buna Vestire Craiova

,,S-a plecat de la problema că toate schemele actuale sunt pentru IMM-uri, astfel că rămân descoperite companiile mari sau firmele afiliate unor grupuri. Totodată, atât agențiile, cât și hotelurile au spus că pragurile stabilite pentru IMM-uri sunt prea mici, iar banii nu sunt de ajuns. Pentru unii, ajutoarele nu ajung decât pentru o lună de funcționare. Soluția a fost un ajutor de stat de la buget”, a spus Pîrjol, conform libertatea.ro.

Guvernul a adoptat mai multe măsuri pentru ajutorarea mediului economic de la începutul pandemiei, precum plata șomajului tehnic, amanarea ratelor sau programul IMM Invest. De asemenea, o serie de taxe au fost amânate de la plată până pe 25 octombrie, dar Executivul pregătește acum prelungirea acestui termen. Special pentru domeniul Horeca, autoritățile au eliminat plata impozitului specific pentru acest an.

Într-o primă discuție care a avut loc marți între organizațiile care reprezintă domeniul HoReCa și reprezentanții economiei și finanțelor s-a stabilit ca pentru restaurante și hoteluri ajutorul să fie, în principiu, de 20% din diferența între cifra de afaceri din 2019 și cea din 2020. Pentru agențiile de turism va exista o schemă separată, unde, pe lângă procentul de 20%, va fi luat în calcul și totalul impozitelor plătite de acestea în ultimii ani, a spus secretarul de stat. 

După ce Ministerul Economiei va veni cu un proiect, această schemă va trebui coroborată cu Ministerul Finanțelor, în funcție de buget.  Mai departe, proiectul va ajunge la Consiliul Concurenței, iar acesta îl va prezenta Comisiei Europene. Abia după ce organismul comunitar își va da acordul, banii vor putea ajunge la firme. Comisia Europeană a adoptat, în martie, un cadru temporar pentru a permite statelor membre să acorde mai mult sprijin economiei în contextul epidemiei de COVID-19. Între ajutoarele prevăzute se număra granturi directe, avantaje fiscale selective și plăți în avans. Astfel, statele membre vor putea să instituie scheme care să permită acordarea unei finanțări de până la 800.000 de euro unei întreprinderi pentru a răspunde nevoilor urgente de lichiditate.

Politica