miercuri, noiembrie 27, 2024

Ultima ora

Sport

Olt. Topitorie de metale neferoase, gard în gard cu o şcoală

O topitorie de metale neferoase funcţionează, de mai mulţi ani, foarte aproape de şcoala din comuna Priseaca, iar autorităţile de mediu spun că nu pot interveni din cauza legislaţiei din domeniu.

Topitoria respectivă funcţionează lângă şcoala din Priseaca, la aproximativ şase kilometri de Slatina, din anul 2007. Firma care deţine această unitate de producţie fiind amendată în repetate rânduri de comisarii de mediu.

Pe acest subiect, comisarul şef al Gărzii de Mediu Olt, Gheorghe Neacşa, spune că legislaţia privind topitoriile este problematică, scrie realitatea.net

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Avem o problemă în zona topitoriilor, de asta sunt şi amendate, dar aici încă le permite legea. Pe zona industrială, obiectivele mari, se face monitorizarea pe Legea 278/2013 care prevede nişte limite de 200 – 250 de micrograme pe metrul cub. La topitorii, monitorizarea se face conform Ordinului 462/1993, unde limitele sunt undeva la 500 de micrograme pe metrul cub. Într-adevăr, la măsurătorile făcute la coş, la o topitorie, sunt diferenţe de buletine, undeva la 120 de micrograme pe metrul cub”, a mai spus Neacşa.

Problema a ajuns şi în atenţia ministrului Mediului, Costel Alexe. Acesta a declarat joi, la Slatina, că se ia în calcul montarea încă unei staţii de monitorizare a calităţii aerului, în Slatina.

„O să dăm în analiză la colegii din minister dacă montăm o a doua stație de monitorizare a calității aerului în Slatina, în așa fel încât să putem compara datele și dintr-o parte, și din alta. Și, doi, o să trimitem un corp de control pentru începutul săptămânii viitoare, astfel încât să ne asigurăm că aceste topitorii sunt principala problemă. Prin Corpul de Control al ministrului vom constata următoarele: dacă aceste topitorii au reglementări și avize și ele funcționează în baza lor (dacă nu, au o reală problemă) și doi: vom vedea cum angajați ai statului român din Comisariatul Gărzii de Mediu Olt și-au făcut treaba sau nu”, a declarat ministrul Mediului.

Acesta a mai spus că, după control, va face publice rezultatele.

Pe de altă parte, Ministerul Mediului are în vedere o verificare la nivel național a tuturor topitorilor din țară.

La nivelul judeţului sunt aproximativ 20 de topitorii, 11 sunt în Slatina şi nouă în celelalte localităţi. O altă problemă cu aceste topitorii este că funcţionează cu precădere în timpul nopţii, iar autorităţile de mediu nu le pot verifica, deoarece funcţionarii au program doar ziua, până la ora 16.00.

sursa foto realitatea.net

Politica