Printr-o hotărâre judecătorească pronunțată săptămâna trecută, Tribunalul Dolj a reconfirmat dreptul Liceului „Voltaire” de a administra și funcționa în imobilul preluat de la Colegiul Național „Ștefan Odobleja”, ca urmare a hotărârii HCL 282/2018 a Consiliului Local al Municipiului Craiova. În ciuda acestei sentințe, cadrele didactice care au inițiat acțiunea în instanță au continuat protestele, avertizând că acestea nu vor înceta până liceul „Odobleja” nu va primi înapoi corpul Pavilion Școală, desconsiderând, astfel, și sistemul judiciar, după ignorarea obstinată a competenței Inspectoratului Școlar și a autorităților locale.
Spre uimirea celor prezenți, atitudinea reclamanților, profesori la CN Odobleja a fost una agresivă chiar și în incinta Tribunalului Dolj, profesorii având o atitudine total necorespunzătoare și care nu le face cinste, ținând cont de rolul acestora de formatori ai tinerilor în actul de educație.
Hotărârea Tribunalului Dolj ar fi trebuit să pună capăt unei tensiuni care afectează elevii ambelor instituții de învățământ, să calmeze spiritele și să permită desfășurarea procesului educațional în liniște la ambele licee. Iată, însă, că nici justiția nu impune respectul cuvenit dascălilor reclamanți, care se încăpățânează să rămână ostili. Comportamentul cadrelor didactice de la Odobleja este, din nefericire, complet dezechilibrat și impropriu, din moment ce aceștia refuză să se supună inclusiv unei hotărâri judecătorești, după ce au contestat, pe rând, evaluările făcute de Inspectoratul Școlar Județean Dolj și hotărârea autorităților locale, adoptată pe baza acestora.
Liceul „Voltaire” a refuzat să răspundă în aceeași notă agresivă presiunilor făcute de profesorii de la C.N. „Ștefan Odobleja” și a preferat să prezinte în fața instanței, prin avocat Lucian Săuleanu, argumente concrete care au indicat că motivele invocate de către reclamanți nu sunt motive de nulitate ale actului administrativ. Deși de peste un an se exercită presiuni în spațiul public de către reprezentanții liceului Odobleja, inclusiv proteste repetate ale profesorilor și elevilor în fața Primăriei Craiova și Inspectoratului Județean Școlar, ceea ce a suscitat interesul opiniei publice și în mod evident și analizarea temeinică a situației de către autoritățile competente, nu există, totuși, nicio decizie a autorităților publice care să confirme poziția exprimată de dascălii nemulțumiți.
Prin adoptarea HCL 282/2018, Primăria nu a făcut altceva decât să respecte legislația, în sensul de a oferi accesul la educație elevilor de la Liceul Voltaire, unitate de învățământ de stat, care funcționează în rețeaua Ministerului Educației și Cercetării. ISJ Dolj prin adresa nr. 805/18.06.2018 confirmă că numărul elevilor de la CN „Șt. Odobleja” a scăzut de la 2.013 la 1.451 (scădere a numărului de clase de la 80 la 57), ceea ce justifică diminuarea spațiului alocat pentru desfășurarea cursurilor.
În ceea ce privește unul din principalele argumente ale profesorilor de la Odobleja, cum că destinația „laboratoare” ar fi exclusivă, și s-ar pierde finanțarea obținută din fonduri europene pentru dotarea clădirii, nici ISJ Dolj și nici MDRAP nu au făcut aprecieri cu privire la nelegalitatea folosirii respectivului imobil dotat cu finanțare europeană și în vederea desfășurării orelor de curs. Astfel, reclamanții au expus motive nedovedite, neexistând niciun înscris emis de autoritățile cu atribuții de verificare din care să rezulte că desfășurarea orelor în acest imobil ar reprezenta un risc pentru copii sau le-ar fi afectate drepturile. Funcționarea Liceului Voltaire în locația dată în administrare prin HCL contestată s-a făcut în baza mai multor avize și autorizații, inclusiv din partea ISU Dolj și a unor contracte încheiate cu furnizorii.
Dreptul la educație este un drept fundamental, cu o înrâurire covârșitoare asupra comunității, iar respectarea acestuia pentru toți copii din Craiova și asumarea deciziilor organelor competente, în condițiile legii, este nu doar o obligație, ci și un semn de corectitudine și normalitate.
J.O.