Despre lipsa medicamentelor pentru copii internaţi la Oncopediatria Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova, problemă întâlnită şi la alte spitale, ştie toată ţara. Mai puţin Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, care recent a afirmat că nu avea habar.
Asta deşi noi şi colegii noştri din mass-media am prezentat periodic problema, deşi părinţii şi medicii au trimis scrisori şi documente la minister, deşi sunt oameni care, fără să aibă nimic de câştigat, se străduiesc să îi ajute pe micuţi şi părinţii lor cu ce pot. Cu medicamente aduse din afară, cumpărate cu bani din donaţii, cu jucării, ori doar o vorbă bună.
Statului nu îi pasă, cum nu i-a păsat nici de mesajul lui Costel, omul cu pancarta de la mitingul PSD din Craiova, organizat anterior alegerilor europarlamentare. S-a vorbit o săptămână atunci despre ce a vrut omul să transmită: „În spitalul nr.1 Craiova, copiii bolnavi de cancer nu au medicamente”.
Cum cazul era extrem de mediatizat, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a promis atunci că problema se va rezolva şi că totul a ţinut de birocraţie.
“În ceea ce privește protestul, am sunat și eu la spital. Am sunat Președintele Comisiei de Oncologie, profesorul Bădulescu (n.r. prof. Dr. Florinel Bădulescu) este din Craiova, și am fost puțin mâhniți amândoi pentru că, pe de o parte, în momentul în care s-au comandat anumite citostatice, acestea nu au mai trebuit, iar pe de altă parte, departamentul de Achiziție al spitalului nu a făcut comenzile necesare. Da, era o problemă pură de birocrație. Citostatice erau și nu erau folosite acolo”, spunea ministrul, în aprilie, la o televiziune.
Ea a susţinut că s-au făcut comenzile necesare pentru citostatice.
Medicamentele nu au mai ajuns însă. Şi acum lipsesc cele de bază, la fel ca în anii anteriori. Pentru că nu este o problemă de ieri, de azi, ci una care pare a fi eternă.
Săptămâna trecută, într-o conferinţă de presă, Pintea a susţinut că Ministerul nu este informat.
„Atâta vreme cât Ministerul Sănătății nu este informat, nu aș putea să-mi exprim o părere. Pot să vă spun doar că, în momentul în care un medicament nu există, medicul curant poate să informeze, conform procedurii, Ministerul Sănătății, care poate aduce acele medicamente pe autorizații de nevoi speciale, adică la alt preț, în alte condiții decât cele normale”, a declarat ea.
Medicii susţin contrariul.
“Am trimis referate peste referate cu lipsurile. Da, lipsesc în continuare medicamentele de baze. Acum am trimis un referat cu necesarul pe un întreg an”, a spus dr Polixenia Stancu, şefa Clinicii de Oncopediatrie din Craiova. Doctora, care, deşi este pensionabilă, nu îşi poate părăsi postul. Aceasta pentru că nu ar avea cine să îi ia locul. Tratarea copiilor bolnavi de cancer nu este un lucru uşor, iar medicii nu se simt pregătiţi pentru a face faţă situaţiei.
Fiica Polixeniei Stancu, jurnalista Elena Stancu, a ridicat şi ea problemele din Oncopediatra din Craiova, sistematic.
„Am scris prima oară despre lipsa de citostatice din secția mamei mele acum doi. De atunci, scriu constant despre medicamentele care-i lipsesc din spital, medicamente de bază în tratamentul bolnavilor de cancer. Vara trecută, am publicat un articol amplu despre lipsa citostaticelor din România și despre cum funcționează secția mamei mele cu ajutorul cetățenilor de rând. Am vorbit și cu Ministerul Sănătății, care mi-a transmis în scris, pe 10 octombrie 2018, că e la curent cu lipsa unor medicamente – Cisplatin, Asparaginază, Doxorubicină, Procarbazină, Bleomicin și Folinat de Calciu. Deci anul trecut Ministrul Sănătății Sorina Pintea știa că aceste medicamente lipsesc!Tot anul trecut, în noiembrie, mamei mele îi lipsea, din nou, Asparaginaza, care este un medicament foarte scump. Deși articolul meu despre lipsa citostaticelor de la Craiova fusese publicat, iar directorul spitalului s-a schimbat, mama tot nu avea medicamente pentru micii ei pacienți. Așa că în noiembrie am sunat-o pe Sorina Pintea și i-am spus că aceste medicamente lipsesc din secția mamei mele. Admit că nu este etic și nu este normal ca un jurnalist să sune un ministru și să-i ceară să rezolve o problemă. Dar nu este etic nici ca mama să fie singurul oncopediatru din Oltenia la 73 de ani, să nu aibă medicamente cu care să-și trateze pacienții și să facă rost de ele cu ajutorul oamenilor de bine. Nu este etic ca pacienții ei să moară pentru că Ministerul Sănătății nu poate asigura medicamentele esențiale în tratamentul bolnavilor de cancer”, a afirmat, recent, Elena Stancu.
Uneori se găsesc soluţii pentru medicamente ca Asparaginază, Cytosar, Lanvis, Dactinomicină, Ciclofosfamidă, Uromitexan, Vinblastină și Bleomicin, dar aceasta pentru că există oameni oameni de bine care donează bani pentru a fi cumpărate, iar alţii merg să le procure din afara ţării. “Dacă acești oameni nu ar exista, cei 15 copii care sunt internați acum în secția mamei mele ar muri”, mai spune Elena Stancu.
Tot aceşti oameni de bine fac eforturi pentru a-i ajuta pe copii şi famiile lor să ducă mai uşor, dacă se poate spune aşa, lupta cu această boală cruntă – cancerul. Sunt oameni care duc copiilor internaţi în Oncopediatria Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova şi nu numai plase cu dulciuri şi jucării şi oameni care au demarat proiecte mai ample pentru a-i ajuta.
O întreagă reţea de refugii ale solidarităţii
Un astfel de proiect este MagicHome, iniţiat de Asociația MagiCAMP fondată de Melania Medeleanu şi Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătăţii. MagicHOME este o întreagă reţea de refugii ale solidarităţii, aşa cum îi spun iniţiatorii. Mai exact, se oferă părinţilor posibilitatea de a locui aproape de spitalele în care copiii lor sunt internaţi, mai ales că în multe cazuri, în unităţile medicale nu sunt paturi şi pentru aparţinători. Mamele dorm pe scaune lângă pătuţurile copiilor.
„Ideea MagicHome a pornit după ce am observat că mamica unui copil bolnav de cancer, i-a dat unei alte femei o plasă cu haine pentru a i le spăla pentru că efectiv nu avea unde să o facă”, a spus, pentru Jurnalul Olteniei, Melania Medeleanu.
Melania Medeleanu a explicat şi de ce este nevoie de un astfel de sprijin: “După ce copilul a fost diagnosticat cu această boală, viaţa familiei se schimbă radical. Inclusiv financiar şi de aceea au nevoie de sprijinul nostru. Părinţii renunţă la serviciu pentru că au nevoie de tot timpul disponibil pentru a sta lângă copil, iar de multe ori efectiv nu au bani nici de drum. Am pornit cu un apartament cu patru camere lângă Fundeni şi era tot timpul plin. Am realizat că nu este suficient şi suntem foarte aproape să rezolvăm cu această clădire”.
Este vorba despre o clădire ca va deveni adăpost pentru părinții copiilor bolnavi de cancer, situată lângă Spitalul Fundeni.
Aici, vor beneficia de locuri de dormit, toate facilitățile necesare unei case (băi, mașini de spălat), bucătărie în care să poată găti ca acasă, locuri de joacă în interior şi în curte, dar și servicii de suport non-clinic, precum terapie prin artă şi suport psihologic. Altfel, apartamente pentru aceste familii există în mai multe oraşe din ţară, inclusiv în Craiova.
Este nevoie însă în continuare de sprijin.
“Avem nevoie de sprijinul tutror în continuare. Şi pentru MagicHOME, dar şi pentru MagicBOX. Le trimitem tuturor pachete cu hăinuţe, alimente, jucării”, a mai spus Melania Medeleanu.
Pentru că statul nu vrea, putem contribui noi. Donaţii se pot face prin SMS la 8844 – cuvântul MAGIC (2 euro lunar), prin direcționarea a 3,5% din impozitul pe venit (poți direcționa până la 31 iulie), prin direcționarea a 20% din impozitul pe profitul anului în curs – orice firmă, companie din România poate dona până la 31 decembrie.
Eu am făcut-o. Tu?