luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Sorin Cârțu: „Sunt de o viață în fotbal, dar acum mă simt ca un jucător care debutează”

CSU Craiova a refăcut echipa care a realizat ultimul event în Bănie: Sorin Cârțu președinte, Marcel Popescu – manager general.

În cadrul unei conferințe de presă, Marcel Popescu l-a prezentat pe Sorinaccio: „Venirea lui Sorin Cârțu trebuie să însemne o punte de legătură, mai atipică, între club și suporteri, între club și FRF, LPF. Este un om care știe ce înseamnă Universitatea Craiova, dar și fotbalul românesc, care trece printr-o criză morală. Universitatea Craiova să fie o locomotivă care să ajute fotbalul autohton”.
Prima declarație a lui Sorin Cârțu din noua postură a sunat astfel: „Suntem din nou împreună, după doi ani jumătate, când nu am mai apărut pe banca tehnică a vreunei echipe. Sunt într-o postură nouă, administrativă. Am o experiență mare în fotbal, aproape 45 de ani: 15 ca fotbalist, aproape 30 ca antrenor. Ceea ce am învățat în această perioadă pot să transmit din această poziție de președinte al clubului. Fiind la început încă nu le stăpânesc pe toate, sunt în perioada în care învăț din ceea ce legitimează această poziție. În discuțiile pe care le-am avut cu Mihai Rotaru, atunci când am fost contactat, și-a expus punctul de vedere, spunând ceea ce vrea să facem împreună. E un club care în perioada 2013-2019 a evoluat foarte mult. A plecat din Liga 2, a construit de la zero, cu tot ceea ce înseamnă organizarea clubului, a unei echipe, și treptat s-au obținut rezultate care-i conferă o poziție foarte bună în fotbalul românesc, pe care trebuie să o ducem mai departe, să încercăm să o îmbunătățim. Vrem rezultate mai bune și trofee mai multe. Sper ca prin venirea mea aici noi, clubul, să ne fi întărit”. Președintele oltenilor a reiterat că nu se va amesteca în treburile tehnice: „Toate deciziile tehnice, responsabilitățile tehnice, sunt ale lui Devis Mangia. Am anunțat acum 2 ani că nu voi mai fi niciodată antrenor, să credeți acest lucru, să respectați ceea ce spun. De-asta în momentul în care Mihai Rotaru m-a contactat și mi-a prezentat ceea ce a gândit vis-à-vis de mine, am fost de acord. Acum e diferit pentru mine, până acum am lucrat doar pe partea tehnică în ceea ce privește un club. Dar nu am avut decât un șef, patronul”.
Cârțu a mai spus: „Sunt în club pentru a-i apăra interesele, imaginea, a face o strategie în ceea ce privește interesele clubului. Discuțiile pe care le vom avea împreună: eu, patronul, antrenorul, pentru a se obține rezultate maxime. Acest club trebuie să ajute orașul, să devină o stare de spirit, să participe activ în viața socială. Pentru că vă aduceți aminte ce însemna Craiova tinereții mele pentru acest oraș. Aceasta e poziția mea, cei care răspund de club vor să exploateze experiența pe care o am, să vin cu sfaturi. Trebuie să mă ajutați și voi, pentru că sunt într-o postură de debutant. Pentru mine e o viață de fotbal, dar sunt ca un jucător care intră pentru prima dată pe teren”.

Sorinaccio a dezvăluit că, după ce a fost dat afară, nu s-a mai uitat la meciurile echipei: „Am fost convins printr-o discuție pe care am avut-o cu Mihai Rotaru. Eu nu am fost efectiv în familia Universității Craiova în ultimul timp, dar eu am fost tot timpul al acestui club, al acestei echipe. Chiar dacă în 2015 am plecat, am avut și eu mâhnirea mea. N-am văzut niciun meci atunci, ci secvențe când se dădeau fazele de gol la Digi. Dar a trecut, am venit absolut la toate partidele care s-au desfășurat acasă. Iar eu alb-albastru sunt în suflet. Nu trebuie să vă mai repet acest lucru. Culorile acestea au intrat în sângele meu. Când Rotaru mi-a propus nu a trebuit să dureze foarte mult până a lua decizia”.
Cu Cârțu președinte, CSU Craiova e pe modelul Bayern Munchen
A ridicat trofeul intern ca jucător și antrenor, acum vrea să-l sărute și ca președinte: „Nu știu dacă e cineva ca jucător, ca antrenor și apoi ca președinte. Doar la Bayern Munchen. Dacă mereu se face asocierea asta cu ceea ce s-a întâmplat în 91, chiar dacă se pune multă presiune de la început, ar fi ceva deosebit. Sunt 9 meciuri foarte grele, e mult de muncă. Sunt multe lucruri care trebuie să conveargă într-un anumit punct pentru a realiza eventul”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Despre relația cu Mangia a spus: „Dacă suntem la ora de italiană e bine. Antrenorul e italian, și președintele mai știe cât de cât italiana, să sperăm că vom juca cât mai italienește și vom câștiga. Dacă Mangia îmi va cere sfaturi le voi oferi oricând. Pot să fie discuții tehnice, dar deciziile sunt la el. V-am spus înainte cum am fost eu ca antrenor în fotbal, de ce să-i cer lui Devis ceva ceea ce nici mie nu mi-a convenit. Ca antrenor toate responsabilitățile tehnice sunt la tine. Provin din meseria de antrenor și o să apăr întotdeauna staff-ul tehnic care este la club în perioada în care va antrena”.
Atacantul de glorie al Craiovei Maxima spune că nu va intra în polemici cu rivalii din Liga 1: „Nu e fair-play ca președinte al unui club să te apuci să vorbești despre ce se întâmplă la alt club: FCSB, Viitorul, CFR Cluj, pentru că mi se pare amatorism într-o situație d-asta. Nu știi exact ce se întâmplă în interiorul cluburilor adverse, problemele cu care acestea se confruntă”.
Ce vrea să obțină Cârțu din noua poziție: „Obiectivele mele converg cu cele ale clubului, ale echipei. E o anumită strategie de care ne vom ține. Ce va fi pe viitor vom dezbate, ne vom întâlni, vom discuta. În principiu țintim calificarea în fiecare an în cupele europene”.

Sorinaccio consideră că strategia de la formația olteană este deja una câștigătoare: „În România nu se întâmplă ca patronul să-i dea pe mână managerului general bugetul și să-i spună să se descurge. Deciziile le iau toți factorii care sunt implicați. Totul depinde de situația financiară, de buget. Cu noul stadion, Craiova este într-o situație fericită. Vin bani din bilete, din marketing. Prezența lui Mitriță ar fi fost benefică pentru Craiova, dar, vă dați seama, 7 milioane de euro. Cine poate să spună nu? Asta e strategia unui club, însemană că e un management bun, când ajungi la un nivel din acesta, să vinzi un jucător pe o asemenea sumă. Era greu de găsit un jucător de tipul lui Mitriță. Modul de dezvoltare al jocului e la fel ca înainte, sigur acum exprimarea din ultimii 30 de metri e alta, pentru că nu te mai bazezi pe jucători ca Mitriță. E greu de găsit”.

Politica