Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili din cadrul ANAF au început verificările asupra datelor financiare a cel puţin trei bănci, pentru a stabili cu exactitate impozitul pe profit datorat în perioada 2013 – 2017, dar şi alte venituri care ar fi fost obţinute din România de persoane nerezidente, scrie Adevărul.
Inspecțiile au fost începute în anul 2018 şi vizează impozitul pe profit şi impozitul pe veniturile obţinute din România de persoane juridice nerezidente în perioada 2011 – 2016, respectiv 2012 – 2017.
Direcţia pentru mari contribuabili nu desfaşoară alte acţiuni de verificare la alte instituţii din sistemul bancar.
Inspecţiile fiscale parţiale, mai sus menţionate, se desfăşoară în baza analizei de risc fiscal şi în cadrul acestora sunt verificate toate operaţiunile şi aspectele care sunt relevante pentru determinarea corectă a bazei impozabile, în perioada avizată, precizează ANAF.
La începutul acestui an ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a anunţat că ANAF se va concentra în acest an pe marii contribuabili, pe multinaţionale, pe companiile ce recurg la optimizări fiscale pentru a diminua plăţile de impozite către stat. Ministrul a vorbit atunci de exemplul unei bănci care a plătit dobânzi supraevaluate, de 7 milioane de euro, băncii mamă, valoarea prejudiciului fiind de 1 milion de euro.