Clubul de fotbal girat de oraș devine o afacere profitabilă. Oltenii vor fi pe plus al doilea an consecutiv.
Peste 750.000 de euro a fost profitul anunțat de clubul CS Universitatea Craiova la capătul sezonului 2017/2018. Deși suntem la jumătatea actualei stagiuni, anticipăm că gruparea olteană va raporta și pentru acest an competițional o balanță de venituri și cheltuieli favorabilă, că va fi pe plus cu o cifră cu 6 zerouri. Una dintre informațiile oferite de Devis Mangia în premieră pentru calciomercato este interesantă: „pentru acest sezon avem buget de 6,5 milioane de euro, în mare parte este acoperit de cele 5,5 milioane de euro încasate pe jucătorii vânduți în vară”.
Să analizăm pentru început cheltuielile clubului:
Salarii 3.300.000 euro
Clubul s-a despărțit în vară de o serie de jucători cu salarii mari, cum e cazul lui Hristo Zlatinski, Fausto Rossi, Alexandru Băluță ori Gustavo. Au mai încheiat conturile cu clubul Andre Santos, Apostol Popov, Măzărache, Screciu, au fost împrumutați Mihai Roman și Stephan Drăghici.
Au venit Koljic, Cicâldău, Donkor, Meza Colli, Pigliacelli, Fedele, Rocha, Stăncioiu.
Venirile și plecările din cadrul clubului nu au zdruncinat prea tare raporturile salariale, așa că apreciem că se mențin sumele de anul trecut, anume 3.300.000 euro.
Taxele și impozitele aferente salariilor: 850.000 euro
În condițiile în care salariile rămân pe același palier ca în anul competițional precedent, apreciem că și impozitele și taxele sunt tot pe-acolo.
Centrul de copii și juniori: 500.000 euro
Anul trecut clubul a raportat cheltuieli de 500.000 de euro cu Centrul de copii și juniori. Apreciem că ele vor fi menținute în aceleași limite. Interesant este faptul că CS Universitatea Craiova și-a acoperit deja patru ani de existență ai Centrului prin vânzarea a doi dintre juniorii produși: Vladimir Screciu (1,5 milioane euro) și Andrei Vlad (400.000 euro).
Cheltuieli curente (cantonamente, deplasări, chirii): 1.200.000 euro
E un număr egal de meciuri, tot două cantonamente, cam același număr de jucători care stau cu chirie în Bănie. Am mai adăugat 50.000 euro față de sezonul trecut, având în vedere că anul acesta toate deplasările au fost făcute cu avionul, față de sezonul trecut când au alternat, fiind și deplasări cu autocarul. Însă, în prima parte a campionatului precedent, până în noiembrie, Craiova a jucat toate meciurile de acasă în deplasare – la Severin, Pitești, rezultând cheltuieli suplimentare.
Transferuri jucători: 3.000.000 euro
Am rotunjit un pic suma. Cu bani au venit Alexandru Cicâldău – 1 milion euro, și Elvir Koljic: 500.000 euro. Donkor, Meza Colli, Nuno Rocha, Stăncioiu au venit gratis, deci aici punem banii la semnătură și comisioane pentru agenți. Pigliacelli și Fedele sunt împrumutați. Presupunem că va fi cumpărat unul dintre ei, și rotunjim suma spre 3 milioane de euro, deși doar 1.500.000 sunt cunoscuți.
Total general: 8.850.000 euro
Veniturile obținute provin din:
Drepturi TV: 3.500.000 euro
Craiova a încheiat sezonul precedent pe locul 3, deci a încasat 3.300.000 euro. Plus meciul european cu Leipzig, plus banii pentru partidele din Cupa României.
Publicitate: 1.200.000 euro
Dacă anul trecut, când marja doar pe palmaresul obținut de Craiova – Maxima a reușit să obțină 1.025.000 euro din publicitate, anticipăm că în acest sezon se va obține mai mult, având în vedere că imaginea echipei s-a îmbunătățit fiind deținătoarea Cupei României. Performanță ce poate atrage noi sponsori.
Transferul jucătorilor: 5.500.000 euro
Transferurile lui Alexandru Băluță, Vladimir Screciu și Gustavo au adus clubului 5.500.000 euro.
Bilete: 1.800.000 euro
Primele meciuri din campania precedentă s-au disputat departe de Bănie, la Severin și Pitești. Clubul a raportat 1.650.000 euro profit. Cum toate partidele din acest sezon se vor juca pe Ion Oblemenco logic e să existe un profit o nuanță mai mare. De menționat că CS Universitatea Craiova nu poate ieși pe minus din bilete și abonamente, întrucât nu plătește chirie și utilități pentru folosirea stadionului Ion Oblemenco, ci dă 15% din banii încasați pe bilete spre primărie și clubul lui Pavel Badea.
Total general: 12.000.000 euro
În condițiile în care nu vor mai fi mutări majore pe piața de transferuri, o previzionare a raportului de venituri și cheltuieli din acest an a clubului de fotbal care se bucură de sprijinul Primăriei Craiova conduse spre un profit ce gravitează în jurul sumei de 3.000.000 euro, devenind una dintre cele mai însemnate afaceri din oraș.