sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Ilie Balaci va fi declarat, post-mortem, și cetățean de onoare al orașului în care a făcut primii pași în antrenorat. Stadionul Municipal devine Stadionul Ilie Balaci!

Dispariția prematură a lui Ilie Balaci nu a creat rumoare doar în Craiova, ci în întreaga țară. Iubit peste tot în Oltenia, și nu numai, „Minunea Blondă” a avut un loc aparte în sufletele iubitorilor fotbalului din Drobeta Turnu Severin. Nu doar din perioada în care impresiona întreaga Europă cu talentul său din dreptunghiul verde, ci și la finalul carierei.
Devenit, ca tehnician, celebru în lumea arabă, unde a cucerit numeroase trofee, Balaci a făcut primii pași în antrenorat la AS Drobeta, în sezonul 1989-1990, unde a avut calitate de antrenor-jucător. Chiar și de finanțator al echipei, la un moment. Rezultatele din teren au fost pe măsura talentului său de jucător, cel puțin la echipa severineană. La finele sezonului menționat, AS Drobeta a încheiat campionatul pe locul secund, la doar 4 puncte sub Rapid București, care a revenit astfel în primul eșalon. Pe lângă locul secund ocupat de Drobeta, care, la momentul respectiv, a fost cel mai bun din ultimii 45 de ani pentru fotbalul din Mehedinți, echipa lui Ilie Balaci a avut, în acel sezon de Divizia B, cea mai mare medie de spectatori la meciurile de pe teren propriu: aproximativ 20.000! La jocul cu Rapid, câștigat cu 2-1, au fost 27.000 de plătitori.
„Eu nu am mai antrenat în ultimii 15 ani în fotbalul românesc, pentru că nu m-a căutat nimeni, nici de la echipa naţională, nici măcar de la Severin, unde am fost de toate: şi antrenor-jucător, şi patron de echipă şi de ziar. La meciul AS Drobeta – Rapid, câştigat de echipa mea cu 2-1, am avut 27.000 de plătitori! Stadionul Municipal din Severin era arhiplin. Dacă am fi fost susţinuţi la vremea respectivă de factorii locali, promovam sigur, nu Rapidul, dar AS Drobeta era ţinută din banii mei, ai preşedintelui Vişan, din banii pe care îi făceam din vânzarea biletelor şi a unui ziar – Săptămâna fotbalistică, pe care-l aveam împreună. Practic, jucătorii erau angajaţi la acel ziar, de unde-şi luau salariile. Am rămas la Severin şi în sezonul următor, tot cu gândul promovării. Am mai adus şi jucători tineri de valoare, împrumutaţi de la Craiova (n.r. – Gheorghe Craioveanu, Dumitru Mitriţă şi Dumitru Predoi), dar am plecat după derbiul cu Chimia Râmnicu Vâlcea, încheiat cu 2-2. Dacă am fi câştigat, treceam pe primul loc. Am avut terenul suspendat, după ce spectatorii au răsturnat maşina arbitrului, care ne furase în acea partidă. Eu am ţinut mult să jucăm următorul meci considerat acasă la Craiova, dar preşedintele a dus-o la Motru. A avut interesele lui, Dumnezeu să-l ierte, că a murit. Ne-am certat din acest motiv şi eu am plecat. Era prin noiembrie 1990, mai erau trei etape din tur. Eu zic că promovam în acel sezon, dar după ce am plecat eu echipa n-a mai avut rezultate şi Electroputere Craiova s-a mai luptat doar cu Vâlcea şi a intrat în acel sezon”, spunea Balaci, în 2012.
Anterior, în 1988-1989, Balaci pregătise Pandurii Târgu Jiu, pentru o scurtă perioadă, iar după despărțirea de AS Drobeta a luat contact cu fotbalul arab. Prima dată a făcut-o Nordul Africii, unde a pregătit Club Africain Tunis și Olimpique Casablanca.

Marca pentru AS Drobeta din lovituri libere și corner
La AS Drobeta, Balaci a încântat publicul severinean și în calitate de jucător, la mai toate meciurile intrând pe teren în ultimul sfert de oră. Deși era la finalul carierei de jucător, Minunea Blondă reușea pase de geniu, la fel ca în perioada de glorie. Pentru AS Drobeta a înscris, în special din lovituri libere, chiar și din corner.

L-a debutat pe Flavius Stoican la nici 15 ani
De numele lui Ilie Balaci se leagă și debutul la seniori al lui Flavius Stoican, actualul antrenor de la CSM Poli Iași. Deși nu împlinise 15 ani, tânărul fundaș a fost introdus de Balaci pe finalul jocului cu FC Caracal și, în momentul în care FC Drobeta a beneficiat de o lovitură de la 11 metri, Balaci l-a desemnat pe Stoican să execute, pentru a-i da încredere. Acesta a marcat, spre ovațiile a celor 10.000 de severineni prezenți în tribună.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Perioada lui Balaci, cea mai frumoasă din istoria fotbalului severinean
Printre aceștia s-a numărat și Daniel Cîrjan, care avea să devină peste ani viceprimar al Severinului. În calitatea pe care o deține în prezent, edilul vrea să propună ca Stadionul Municipal din Drobeta Turnu Severin să se numească Stadionul Ilie Balaci, iar fosta glorie a fotbalului românesc să fie declarat, post-mortem, celățean de onoare al Severinului.
„Țin minte că am fost cu tatăl meu la meciul cu Rapid. Ce atmosferă a fost! Nu aveai loc să arunci un ac în stadion! Toți regretăm acum trecerea lui în neființă. Ilie Balaci merită ca stadionul din Severin să-i poarte numele, pentru tot ce a făcut în fotbalul severinean. Cred că AS Drobeta 1990 a fost cea mai frumoasă echipă din istoria fotbalului mehedințean”, a spus viceprimarul Cârjan.
Apărut în 1928, fotbalul severinean a avut doar 3 momente de glorie. Primul, în 1943, când CFR Turnu Severin a câștigat Cupa României, după ce a învins în finală Sportul Studențesc București cu scorul de 4-0. A doua, în 1990, când a fost la un pas de promovare în Divizia A. Severinul a reușit în cele din urmă să acceadă pe prima scenă, în 2012, după 71 de ani de așteptare, prin echipa CS Turnu Severin, care fusese importată cu un an înainte de la Craiova, unde purtase denumirea de Gaz Metan CFR. Publicul local n-a îndrăgit însă prea mult această echipă-hibrid, drept dovadă și media de doar 5.000 de spectatori cu care a jucat în Liga 1, iar la meciuri scanda mereu denumirea Drobeta-Drobeta.
De 5 ani, Municipiul Drobeta Turnu Severin nu mai are echipă nici măcar la nivelul Ligii a 3-a!

Politica