duminică, decembrie 22, 2024

Ultima ora

Sport

Genoiu: „Infrastructura am creat-o! Acum trebuie să apară și interesul pentru spectacole!”

Primarul Craiovei a explicat de unde țintesc autoritățile să echilibreze balanța de costuri și venituri de la stadionul Ion Oblemenco. Organizarea de spectacole și schimbarea numelui arenei sunt două dintre obiective.

E ușor sau greu să administrați o investiție de 55 milioane de euro?
Ceea ce e mai complicat nu e dimensiunea, ci necunoașterea. Este vorba de noutatea pe care o prezintă această investiție. Sunt foarte multe lucruri pe care încă nu le cunoaștem în această zonă, legate de gazon, de protejarea lui, de spectacole. Sunt multe noutăți și încercăm la ora asta să ne punem la punct cu toate informațiile și sunt convins că acest obiectiv cât și altele vor ajunge, nu în zona de profitabilitate, că nu acesta e scopul, ci în zona de automenținere a cheluielilor.

Am făcut o cerere pe legea 544 privitor la venituri și cheluieli. Mi s-a răspuns și a reieșit de-acolo un minus de aproape 200.000 euro. Cum vor fi recuperați banii?
Nu se pune problema de a se recupera pentru că dacă am pune problema de-a recupera am cere bani și pe iluminat public și pe plimbări în parc. Deci nu așa se pune problema pentru că modul de gândire nu are în vedere crearea profitului, ci de a recupera sumele într-un termen relativ lung. Scopul e să ajungem la echilibru între venituri și cheltuieli. E greu la început, pentru că atunci când iei stadionul în primire curg cheltuielile. Ele sunt primele care curg din secunda în care ți se dă cheia de la respectivul obiectiv. Veniturile trebuie să muncești tu să le aduci. Și la ora aceasta e în derulare procedura de concesie a hotelului, restaurantului, spațiilor comerciale. Toate acestea sunt aducătoare de venituri. Avem o echipă în Craiova formată din reprezentanții CNI-ului, ai constructorului, ai celor care au pus gazonul. Vrem să găsim rezolvarea pentru problemele care au apărut la gazon. Când vom avea certitudinea că gazonul a ajuns în zona de sănătate a lui, sperăm cât mai repede, vom încerca, din primăvară, să aducem pe stadion și spectacole care să aducă un plus de valoare acestor investiții. Problema e că nimeni din personalul Primăriei nu are experiență în chestiuni privitoare la stadion.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Spuneați mai devreme de spectacole. Concert Metallica la București, când va fi unul la Craiova?
Dacă vorbeam acum 2 ani nu aveam unde să-i chemăm. Acum avem unde să organizăm astfel de evenimente, să știți că am avut persoane din zona Untold-ului care au sondat piața la Craiova, iar platforma care se conturează la stadion și va fi finalizată odată cu încheierea stadionului de atletism va fi unică în țară. Gândiți-vă că se pot organiza foarte multe spectacole: pe cele două stadioane și în Polivalentă. S-ar putea muta în Parc o scenă, două. Baza, infrastructura ne-am creat-o. Acum trebuie să avem și informații, să existe interes pentru spectacole de mare anvergură. Noi trebuie să le dăm încredere investitorilor că pot susține aici un concert de amploare.

Craiovenii vor pleca în vară la București să vadă Metallica. Vor mânca acolo, poate unii vor rămâne peste noapte. Vor lăsa bani care intră în acel oraș. Astfel de evenimente aduc un plus economic și acestei industrii Horeca. Orice oraș în care au loc evenimente de amploare nu are încotro și va crește.
În mod obligatoriu aceste lucruri duc la creșterea economică a orașului. Unde suferă Craiova, și e un semnal de alarmă pentru zona privată, pentru investitori, e zona spațiilor de cazare. În materie de hoteluri Craiova este deficitară față de alte orașe din țară. E o zonă în care craiovenii ar trebui să investească.

Schimbarea numelui stadionului ar fi o soluție pentru Craiova, astfel încât Primăria să recupereze bani?
E o soluție, foarte bună. Dar nu am găsit o jurisprudență în țară. Nimeni nu a făcut așa ceva în țară. S-a încercat ceva pe Sala Polivalentă din Cluj cu Banca Transilvania, în rest nu am găsit o procedură care să ne-o asumăm. Lucrăm la o astfel de procedură pionierat în țara noastră, să creăm noi această legătură între stadion și o firmă care să dorească să-și asocieze numele.

Nu se poate lua din legislația europeană sau copia o hotărâre a unui consiliu local dintr-un oraș vestic unde e pusă în aplicare o astfel de măsură?
În România totul e nou, societatea nu e așezată, stadioane de acest nivel până acum câțiva ani, până n-a spart gheața Național Arena, nu au existat, iar marea majoritate a stadioanelor cu care ne comparăm noi din Europa sunt stadioane din zona privată.

Politica