Ieri, 12 septembrie, la sediul Federației Române de Rugby a avut loc o conferință de presă în cadrul căreia a fost prezentat noul antrenor principal al naționalei de seniori a României, francezul Thomas Lièvremont. Acesta a colaborat cu Stejarii pentru două din meciurile din Rugby Europe Championship, din luna martie, cu Rusia și cu Belgia, ca antrenor specialist al marginii și a coordonat pregătirea României A, în luna iunie, pentru meciuri de pregătire cu England Counties.
De asemenea, în cadrul conferinței de presă au fost anunțate și meciurile pe care România le va disputa în luna noiembrie. Astfel, pe 10 noiembrie, România va întâlni în meciul de baraj pentru menținerea în Rugby Europe Championship, Portugalia, după care, în aceeași lună, Stejarii vor avea două partide test cu Statele Unite ale Americii pe 17 noiembrie și cu Uruguay pe 24 noiembrie. În plus, România A va întâlni pe 3 noiembrie, într-un meci de pregătire, Kenya. Locul de disputare a meciurilor urmează să fie stabilit, pentru că Stadionul Arcul de Triumf întră în lucrări de renovare.
În vârstă de 44 de ani, Thomas Lièvremont a fost internațional francez între 1996-2004 și a evoluat în campionatul din Hexagon la Perpignan (1996-2000), Biarritz (2000-2007) și Dax (2007-2008). La finalul carierei de jucător a devenit antrenor, pregătind pe Dax, echipa pe care a promovat-o în Top 14 (prima liga franceză) și pe Bayonne,în ultimii ani fiind managerul echipei naționale de U20 a Franței.
Ca jucător, Thomas Lièvremont a fost de trei ori campion al Franței cu Biarritz (în 2002, 2005 și 2006) și a câștigat cu echipa Franței de trei ori Turneul celor Șase Națiuni, în 1998 și 2004 – Marele Slam și 2006 și a fost și vicecampion mondial cu echipa în 1999.
La conferința de presă, alături de Thomas Lièvremont a participat și Alin Petrache, președintele Federației Române de Rugby.
Iată declarațiile celor prezenți:
Thomas Lièvremont: „Am venit în România acum câteva luni, am întâlnit persoane care au apreciat pasiunea și implicarea mea, am descoperit o țară care iubește mult rugbyul și crede în el, așa că am decis că merită să revin. Obiectivul pe care mi-l propun este să antrenez echipa în cel mai bun mod posibil, pe de o parte și să concep un plan de dezvoltare pe o perioadă de câțiva ani, până cel puțin în 2023, pe de altă parte. Nu-mi place să pierd, obiectivul meu este să câștig. Voi sta cât mai mult posibil în România, când mă implic într-un proiect, o fac 100% și îmi dedic cât de mult timp este necesar reușitei lui. Personal, legat de dezvoltarea rugbyului de aici, cred că o componentă importantă este și dezvoltarea unor academii în România, unde tinerii jucători să aibă șansa formării la standarde internaționale. Nu este nimic în neregulă cu trimiterea lor peste hotare, însă adaptarea este grea, pentru că există diferențe majore între România și Franța, spre exemplu.
Descalificarea României de la Cupa Mondială este un subiect delicat. E mai bine să vorbim despre viitor. Ceea ce am constatat e că rugbyul românesc a suferit mult și vreau să contribui la revigorarea lui, vreau să le readuc zâmbetul tuturor celor care iubesc rugbyul în această țară. Descalificarea României a fost o traumă pentru rugby, știu că jucătorii, suporterii și reprezentanții Federației Române de Rugby sunt toți marcați. Trebuie să muncim mai mult și să câștigăm. Trebuie să avem o abordare diferită, trebuie să reflectăm cum să adăugăm pasiune jocului și jucătorilor, să alcătuim un cadru care să le ofere asta. Sper ca următoarele meciuri să îi facă mândri pe suporteri de echipa României. Nu putem uita ce s-a întâmplat, însă trebuie să ne concentrăm pe viitor, pe Cupa Mondială din 2023, tocmai pentru a demonstra că România își are locul ei în al doilea eșalon valoric mondial.
Sunt similitudini între rugbyul românesc și cel francez, nu se pune problema să impunem ceva legat de joc, rugbyul românesc este fizic, bazat pe contact, trebuie valorificate avantajele și punctele sale forte, în timp ce ne adaptăm la rigorile rugbyului internațional, că să rămânem combativi. Trebuie păstrat spiritul luptător specific Stejarilor, însă trebuie bine pregătiți fizic, că să reziste mai ales în confruntări de viteză”.
Alin Petrache: „CV-ul și experiența sportivă a lui Thomas vorbesc de la sine, l-am ales pe el după un proces de selecție complex, cu aplicanți mulți și valoroși. Concluzia noastră împreună cu reprezentanții World Rugby a fost că Thomas va fi capabil să ne ghideze către obiectivele pe care ni le propunem. Dacă sunteți interesați de latura practică a relației contractuale cu Thomas, acesta va fi alături de noi până cel puțin după Cupa Mondială din 2023. Își va petrece jumătate din timp aici, în România, și 6 luni cu jucătorii români care activează în Franța, pentru a-i urmări îndeaproape și pentru a ajuta în pregătirea lor. Ne doream să avem implicat în pregătirea reprezentativelor naționale un mare jucător, și l-am găsit pe Thomas, avem multe în comun, suntem francofoni, avem sportivi mulți în Franța, adaptarea ar trebui să fie facilă.
Avem o colaborare bună cu federația franceză, sunt planificate vizite în centrele de formare ale echipelor din Top 14 și Pro D2, în vederea trimiterii unor juniori acolo. Avem deja astfel de colaborări cu Scoția, Canada, Italia, intenționăm să îi trimitem la 17/18 ani peste hotare, urmând să rămână să evolueze acolo și ca seniori sau să se întoarcă în țară și să ridice nivelul competițiilor interne cu ajutorul cunoștințelor dobândite. După această primăvară zbuciumată, s-au trasat niște linii directoare pentru naturalizări. Nu putem nega că acești jucători chiar aduc plus valoare în țările unde merg, SuperLiga CEC Bank a crescut și crește, la fel și jucătorii români, se dezvoltă diferit și sunt extramotivați de prezența naturalizaților. Nu trebuie blamați, ei nu sunt cei care fură șansa jucătorilor români, noi toți ne străduim să îi ajutăm pe toți să crească valoric. De aceea am făcut eforturi uriașe de a organiza și World Rugby U20 Trophy, tocmai pentru ca tinerii noștri sportivi să se poată compara cu jucători de înaltă valoare, în aceeași idee de a le oferi șansa unor meciuri cât mai disputate, care să îi ajute în evoluția individuală.
Ce pot spune legat de aceste discuții și întrebări despre descalificarea României de la Cupa Mondială și demisia mea, niciodată căpitanul nu părăsește vasul care se poate scufunda. Avem o vină fiecare, asumată, însă întrucât procedurile au fost deficitare, nestipulate clar, deși am luptat cu toate armele, soluția a fost tot cea tristă, pe care o știți. Îmi propun să sprijin refacerea rugbyului, să îmi duc la bun sfârșit proiectele începute, unele dintre ele, cum a fost renovarea Stadionului Național Arcul de Triumf, capătă deja forma lor finală, altele, cum sunt proiectele de dezvoltare pentru generațiile tinere, în parteneriat cu Scoția, Italia, Franța, sunt în plină desfășurare sau abia la debut, iar responsabilitatea pe care mi-o asum în privința lor mă obligă să rămân”.
Thomas Lièvremont îl urmează în postura de antrenor principal al României pe galezul Lynn Howells, cel care i-a pregătit pe Stejari între februarie 2012 și martie 2018, demisionând în luna martie a acestui an.
sursa: frr.ro