Pensiile vor crește din nou în primăvara anului viitor, iar facultatea, masterul și doctoratul la cursuri de zi, precum și stagiul militar, vor fi considerate vechime în muncă. Este anunțul făcut, recent, de ministrul Muncii și Justiției Sociale, Lia Olguța Vasilescu, care a reiterat faptul că există cu siguranță bani de pensii, în ciuda informațiilor apărute în spațiul public.
„În primăvara anului viitor, pensiile vor crește din nou. Punctul de pensie va urca la 1.250 de lei, de la 1.100 de lei, cât e acum, de la 1 iulie. S-au convins cu toții că nu am mințit cu nimic și că respectăm întru totul programul de guvernare. Exact la datele scrise în programul de guvernare s-au majorat pensiile de fiecare dată, nu a existat niciun fel de problemă la plata pensiilor și insist să spun, tocmai pentru că președintele a lăsat în spațiul public o nebuloasă că ar putea să nu se plătească pensiile. Sigur că sunt bani de pensii. Ba, mai mult decât atât, prin transferul contribuțiilor anul trecut am reușit să reducem deficitul la fondul de pensii la jumătate, cu 56,4%. Vor urma și o serie de corecții. Se vor pune ca vechime armata, masteratul și facultatea care a fost făcută la cursuri de zi, precum și doctoratul”, a declarat Lia Olguța Vasilescu.
Mai mult decât atât, ministrul Muncii a explicat cât de important este ca toată lumea să își achite contribuțiile la asigurările sociale. Conform datelor prezentate de Lia Olguța Vasilescu, până la trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, existau 2 milioane de persoane, în România, pentru care nu fuseseră achitate contribuțiile sociale.
„Important este ca toată lumea să-și plătească contribuțiile de asigurări sociale. Pentru că, vedeți dumneavoastră, de aici a plecat toată problema. De aici am fost obligați să facem acest transfer al contribuțiilor. Anul trecut toți ne acuzau că vrem să luăm banii oamenilor, tot felul de prostii am auzit, dar noi am urmărit un singur lucru: ca toată lumea să-și plătească corect toate aceste dări pe care le au, nu către stat, ci pentru pensia lor, pentru asigurarea lor medicală. Adică fix pentru ei. Am constatat, de-a lungul anilor, pentru că am făcut tot felul de calcule, de estimări, de studii, faptul că erau două milioane de persoane în România pentru care nu fuseseră achitate contribuțiile sociale. Sigur, asta neînsemnând că de când s-au angajat până în momentul respectiv nu și-au achitat contribuțiile, dar anumite perioade, 3 luni, 6 luni, 1-2-3 ani, nu se plătiseră contribuții. Bineînțeles că din cauza asta tot timpul era deficit pe fondul de pensii. Dar, făcând acest transfer al contribuțiilor am reușit două lucruri foarte importante. O dată, să reducem deficitul și, al doilea lucru, să nu afectăm în niciun fel nici angajații, nici angajatorii. S-au convins cu toții că dacă angajatorii au fost de bună-credință și au efectuat în mod corect acest transfer al contribuțiilor, în sensul că cheltuiala totală a angajatorului de anul trecut devine brutul de anul acesta, nici angajatorul nu trebuie să pună bani în plus pentru salariat, nici salariatul nu pierde pe net. Sunt două lucruri bune pe care am reușit să le facem și sperăm că măsurile pe care le-am luat anul trecut, chiar dacă a fost foarte mult deranj pe această temă, vor produce efecte foarte bune pe viitor”, a mai precizat ministrul Muncii și Justiției Sociale, Lia Olguța Vasilescu.
În momentul de față, în România există 5,2 milioane de pensionari, care își primesc banii, prin lege, până în data de 15 ale lunii. Prin măsurile luate de Ministerul Muncii și Justiției Sociale, sincopele cu Poșta Română și cu ordonatorii de credite au fost rezolvate, astfel reușindu-se ca toți pensionarii să își primească banii la timp, fără întârzieri.
„Cred că oamenii au început să facă diferența între ceea ce spunem noi și ceea ce spun ceilalți, în frunte cu președintele României, din păcate, care ar trebui să aibă, totuși, rolul de mediator”, a conchis Lia Olguța Vasilescu.