luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Craiovenii: Oraşul pute! Garda de Mediu: Nu doar groapa de la Mofleni e sursa

Craiovenii se plâng de faptul că în oraș se simte, de mai multă vreme, un miros urât. La solicitarea jurnaliștilor, întrucât sesizări de la cetățeni nu a primit, comisarul șef al Gărzii de Mediu Dolj, Gheorghe Călinoiu, a mers în control la groapa de gunoi de la Mofleni. Acesta a constatat că măsurile anterior dispuse au fost respectate de reprezentanții firmei care administrează depozitul. A descoperit însă că rigolele perimetrale depozitului erau colmatate.

„Se plânge lumea decât pe facebook şi nu am nicio sesizare de la niciun cetăţean. Am fost acolo şi am constatat unele nereguli. Dintre măsurile dispuse la ultimul control care s-a făcut împreună cu cei de la Comisariatul General s-au acoperit foarte bine celulele cu strat de pământ. Singura problemă pe care am constatat-o este că rigolele care sunt perimetrale bazei depozitului sunt colmatate şi acolo este adunată cantitate de levigat şi asta ar putea să fie o sursă de miros. Le-am spus ca până la mijlocul săptămânii viitoare să decolmateze rigolele. În rest văd că s-au conformat”, a declarat, pentru Jurnalul Olteniei, Gheorghe Călinoiu, comisarul-şef al Gărzii de Mediu Dolj.

Călinoiu mai spune că aceasta nu ar fi singura sursă de miros urât în oraș. „Am stat acolo, nu s-a simțit. Cred că mai sunt și alte probleme. Poate cu unele bălți, ori canalizarea orașului”, a afirmat Călinoiu, pentru Jurnalul Olteniei.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Rămâne ca autoritățile să descopere dacă mai sunt și alte surse ale mirosului urât care se simte în aerul Craiovei.

Revenind la groapa de gunoi de la Mofleni, directoarea Agenției pentru Protecția Mediului Dolj, Monica Mateescu, spunea, în urmă cu aproape două săptămâni că ECO SUD SA trebuie să ia unele măsuri până la data de 25 august.

„Sunt impuse, cu termen până la data de 25 august, să se realizeze închiderea celulelor C2, C3 și C4, conform autorizației. Aceste celule sunt principalele cauze ale mirosului. Nu se va închide depozitul, ci acele celule în care s-a tasat solul. În cazul celulei C5 va fi sistată activitatea până se va tasa și aici solul. Se pun, al ora actuală straturi de pământ. După tasare se închide și această celulă. Referitor la celula C6, exploatarea acesteia va trebui efectuată pe o suprafață mult mai mică, nu cum se exploatează acum pe celula C5. Acest depozit nu poate să funcționeze oricum. O fi el ecologic dar disconfortul creat nu poate fi ignorat”, a declarat Mateescu.

Pentru închiderea celulelor problematice sunt necesare alte fonduri, reprezentanții societății spunând că nu dispun de aceste sume. Potrivit conducerii APM Dolj, această explicație nu are o bază legală, unitatea fiind obligată să ia măsuri.

Politica