miercuri, octombrie 30, 2024

Ultima ora

Sport

Amenajare de irigaţii din Olt, inaugurată de ANIF. Alte trei proiecte, în lucru

Amenajarea de irigaţii Bucşani-Cioroiu a fost pusă în funcţiune, marţi, la eveniment fiind prezent directorul Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), Florin Barbu. Investiţia se ridică la peste 23 de milioane de lei. Barbu a precizat că aproape 80% din suprafaţa de 180.000 de hectare a judeţului Olt pentru care există infrastructură de irigaţii va putea fi irigată, iar fermierii vor beneficia de apă gratuită, în urma implementării proiectelor Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF).

La inaugurarea amenajării de irigații Bucşani-Cioroiu a participat şi prefectul Silviu Neacşu. Proiectul a presupus şi reabilitarea staţiei de pompare Piatra-Olt, care nu mai fusese în funcţiune de 15 ani.

Ne aflăm la amenajarea Bucşani-Cioroiu, este una dintre staţiile reabilitate în cadrul proiectului în valoare de 23 de milioane de lei, care cuprinde în total trei astfel de staţii din judeţul Olt. Această amenajare n-a mai funcţionat în ultimii 15 ani. Au fost modernizate trei staţii, au fost schimbate toate grupurile electro-pompe, motoare, partea electrică, totul fiind automatizat. S-a refăcut şi partea de canale – au fost conductele de refulare pe 1,2 kilometri. Avem în obiectiv refacerea diferenţei de amenajare pentru alte şapte mii de hectare, pe care trebuie să o reabilităm. Execuţia începe săptămâna viitoare. Acest spaţiu era în conservare, iar partea electrică nu mai putea fi folosită”, a declarat directorul ANIF, Florin Barbu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

El a explicat că deja au fost încheiate contracte între ANIF şi fermieri, costurile de folosire a apei fiind zero pentru aceştia din urmă.

Sunt încheiate contracte cu Organizaţia de Udători Piatra-Olt şi cu alţi beneficiari persoane juridice care deja au înţeles, văzând că apa este pe canal, şi pentru anul următor vor să-şi achiziţioneze echipamente. Am avut discuţii cu toţi fermierii din zonă. Noi, Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, ne-am făcut treaba pe infrastructura principală, acum depinde de fermieri să ia apa din aducţiunea principală şi să o ducă la plantă”, a mai spus Florin Barbu.

Peste 20.000 de hectare de teren agricol vor fi irigate în urma investiţiei la amenajarea Bucşani-Cioroiu.

Pe de altă parte, directorul ANIF a precizat că și în alte zone se vor face investiții în sistemele de irigații care vor fi, ulterior, puse în funcțiune.

Din suprafaţa de 180.000 de hectare din judeţul Olt, pentru care există infrastructură de irigaţii, 75 – 80% va fi reabilitată şi vor beneficia de apă gratuită iar canalele vor fi pline şi toţi fermierii din judeţul Olt, nu numai organizaţiile de udători, care au motopompe sau alte instalaţii de irigat, pot să tragă apă din canal fără niciun cost, costurile fiind suportate de către ANIF”, a afirmat Barbu.

ANIF are în derulare în judeţul Olt trei proiecte, valoarea totală a investiţiilor fiind de peste 111 milioane lei.

ANIF în judeţul Olt are în derulare trei proiecte pe care se lucrează în momentul de faţă, amenajarea Bucşani – Cioroiu, care cuprinde toată zona de la Găneasa până la Osica şi Fălcoiu, este o amenjare pe 20.000 de hectare care se reabilitează, ne vom deplasa la staţia SRP 3+21 din zona Piatra-Olt, care a fost reabilitată, la fel ca alte trei staţii din această amenajare. Valoarea totală a proiectului a fost de 23 de milioane de lei. Apoi mai jos, pe Terasa Caracal, amenajare care este şi ea în reabilitare, valoarea proiectului este de 23 de milioane de lei, lucrările sunt în desfăşurare şi cred că la finalul lunii iulie – 15 august, şi pe Terasa Caracal va fi introdusă apă pe canal pentru ca fermierii să poată să tragă apă şi să ducă la plante în cele mai bune condiţii”, a declarat Florin Barbu.

Şi zona de sud a judeţului va fi acoperită de infrastructura de irigaţii reabilitată de ANIF, zeci de mii de hectare putând fi irigate.

Al treilea obiectiv, care este în lucru în momentul de faţă, este Stoeneşti – Vişina, cu o parte de lucrare, pe jumătate din lucrare, de 11 milioane de lei, la fel, şi în anul 2018, va fi recepţia primei etape din această amenjare, etapa a doua este în licitaţie, pentru a putea asigura apă pe cei 47 de kilometri de canal şi toată infrastructura de irigaţii din Stoeneşti-Vişina să fie reabilitată. Alt obiectiv este Teresa Corabia, cu o valoare de 54 de milioane de lei, a fost în achiziţie publică, este semnat contractul, în două săptămâni încep lucrările acolo, se reabilitează pentru o suprafaţă de aproape 30.000 de hectare Terasa Corabia”, a mai declarat directorul general ANIF.

Politica