marți, noiembrie 5, 2024

Ultima ora

Sport

Aproape 300 de pacienți ai SJU Craiova, depistați cu infecții asociate asistenței medicale

283 de pacienți externați, anul trecut, din Spitalul Clinic Județean de Urgență din Craiova au fost depistați cu infecții asociate asistenței medicale (IAAM).

69 de cazuri au fost depistate în secțiile cu risc crescut, în timpul supravegherii în sistem sentinelă a acestor infecții, se arată într-un raport al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Dolj.

În judeţul Dolj în anul 2017 supravegherea în sistem sentinelă a infecţiilor asociate asistenței medicale în secţiile cu risc crescut (ATI, chirurgie) s-a realizat de către Spitalul Clinic Județean de Urgenţă Craiova (SCJUC) în următoarele clinici selectate: ATI, CHIRURGIE I, II, III, ORTOPEDIE, UROLOGIE. Au fost depistate un număr de 69 IAAM în sistem sentinelă în anul 2017 cu o rată de incidenţă de 0.58 %.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Număr de pacienţi externaţi pe secţiile sentinelă: 11.820 pacienţi. Toate IAAM depistate în sistem sentinelă au fost investigate cu laboratorul. În anul 2017 în SCJU Craiova au fost depistate în total un număr de 283 IAAM cu o rată de incidenţă de 0,524% externaţi.

Număr de pacienţi externaţi în SCJU Craiova în anul 2017: 53.985 pacienţi”, notează DSP Dolj în raportul prezentat în cadrul ședinței de miercuri a Colegiului Prefectural.

Din cele 69 de cazuri depistate în SCJU Craiova în sistem sentinelă 26 au fost pneumonii, 28 de cazuri de infecție de situs chirurgical, 6 cazuri de cateter venos, 5 de septicemie, 3 cazuri de infecție de tract urinar și o infecție invazivă.

În anul 2017, numărul de tulpini microbiene care determină infecţii invazive caracterizate din punctul de vedere al rezistenţei la antibiotice, depistate în sistem santinelă în SCJU Craiova a fost de 71: în trimestrul I – 24 tulpini, în trimestrul al II-lea – 19 tulpini, în trimestrul al III-lea – 13 tulpini, în trimestrul al IV-lea – 15 tulpini.

În anul 2017 în SCJU Craiova au fost depistate în sistem sentinelă 6 infecţii invazive: în trimestrul I – 2 cazuri septicemie cu KLEBNE şi STAAUR, în trimestrul al II-lea – 1 caz LCR cu PSEAER, în trimestrul al III-lea – 2 cazuri septicemie cu MRSA şi STAAUR, iar în trimestrul al IV-lea – 1 caz septicemie cu ENCSPP”, conform DSP.

În plus, anul trecut au fost raportate 555 de cazuri de infecții cu clostridium difficile de unitățile sanitare din județul Dolj.

Politica