Numărul mic de donatori, solicitările continue venite din partea pacienților, stocul de sânge pentru urgențe, toate acestea îi pun pe reprezentanții Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Craiova să caute soluții pentru a evita situațiile limită. Astfel, pe lângă activitatea derulată în cadrul Centrului, aceștia fac deplasări la instituțiile din județ sau la companiile mai mari din mediul privat, acolo unde găsesc înțelegere, pentru a face rost de sânge. Chiar și așa, lucrurile nu se prezintă deloc bine. Pentru a acoperi solicitările ar fi nevoie de peste 1.200 de donatori lunar, prag care nu a mai fost atins de multă vreme.
Dacă în alți ani, în zilele de dinaintea Paștelui se putea observa un adevărat salt cu privire la numărul donatorilor de sânge, anul acesta situația este critică. Nici măcar acele tichete pe care le primesc nu îi mai atrag pe doljeni, iar cei care se gândesc că fac o faptă bună sunt tot mai puțini. Din această cauză, angajații Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Craiova au recurs la alte metode de lucru.
„Chiar și cu aceste deplasări situația este grea”
Lunar, aceștia stabilesc deplasări în județ încercâdu-și norocul la instituțiile publice și la firmele mai mari din sectorul privat.
„Nu s-a schimbat cu nimic situația acum că suntem înaintea Paștelui. Numărul de persoane care donează este mic. Vorbim de o medie de 25 de donatori pe zi. Colegele spun că au fost ani, dar cu ceva vreme în urmă, când cu ocazia sărbătorilor, fie că vorbim de Paște sau Crăciun, chiar se simțea o creștere a numărului donatorilor de sânge. Acum nu putem vorbi despre așa ceva. Pentru a nu ajunge în situație limită noi facem teren. Facem deplasări și astfel mai rezolvăm din cazuri. De exemplu, în martie am ajuns la Jandarmeria Dolj, la Spitalul Calafat, la Penitenciarul Craiova, la Unitatea Militară de pe Caracal, am fost la Rojiște, am mai ajuns și la o companie de telefonie mobilă. Urmează două zile când vom merge la CFR și vom mai vedea după Paște pe unde mai găsim înțelegere. În martie, cu aceste deplasări și cu activitatea de la Centru am ajuns la 942 de donatori. Pentru a acoperi cererea ar trebui undeva la 1.200 de donatori, deci chiar și cu aceste deplasări situația este grea”, a spus prof. univ. Adriana Turculeanu, directorul Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Craiova.
Pacient nemulțumit
Pe lângă aceste probleme cu stocul de sânge, la ora actuală conducerea Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Craiova trebuie să ofere explicații Ministerului Sănătății după ce un pacient a făcut o reclamație. Este vorba despre un bătrân de 79 de ani, internat cu ciroză hepatică și care susține că nu i-a fost acordat sângele necesar pe perioada internării în spital.
„Avem foarte multe situații de rezolvat și iată că ne mai trezim și cu fel și fel de sesizări. Acum avem de lămuit o situație a unui pacient care a fost internat undeva între 15 și 25 martie și avea nevoie de sânge grupa AB4. Trei zile nu am avut să îi dăm această grupă, dar i-am oferit 0 pozitiv. Medicul a refuzat și astfel nu l-am putut ajuta în acele zile. Ne-am trezit că a scris la Minister că nu a primit sânge. Dumnealui nu a avut niciun donator, dar noi nu am condiționat în vreun fel oferirea de sânge. Efectiv nu am avut grupa respectivă atunci când nu l-am putut ajuta. Va trebui să explic situația și să trimit totul în scris la Ministerul Sănătății”, a precizat Turculeanu.
„Îi rog pe doljeni să vină să doneze!”
Doljenii care știu că pot face acest lucru, nefiind „opriți” de anumite probleme de sănătate, sunt așteptați la sediul Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Craiova situat chiar în curtea Spitalului Județean de Urgență Craiova. „Așteptăm la noi la Centru toate acele persoane care pot dona. Chiar îi rog pe doljeni să vină să doneze! Este nevoie de sprijinul lor și îi aștept cu recunoștință”, este îndemnul directorului CRTS Craiova.
Donatorul de sânge este încurajat să facă acest gest caritabil prin recunoașterea lui și astfel i se acordă o serie de drepturi și avantaje. Astfel, donatorii au dreptul să primească, la cerere: șapte tichete de masă; o zi liberă de la locul de muncă sau o zi scutire de frecvență pentru elevi, studenți și militari, în ziua donării; decontarea cheltuielilor de transport pentru cei care au domiciliul sau reședința în altă localitate decât cea în care își are sediul instituția la care se face donarea de sânge; reducere de 50% la abonamentul pentru transportul în comun, dacă donarea se face la instituția de profil din localitatea de domiciliu sau din cea în care donatorul este angajat.