luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Craiovenii și oficialitățile doljene s-au unit în horă

Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza a fost marcată, ieri, și la Craiova, unde sute de cetățeni și reprezentanți ai instituțiilor din județ s-au prins în Hora Unirii formată în Piața „Alexandru Ioan Cuza” din municipiu. La eveniment au participat, pentru întâia oară, peste 200 de dansatori de la mai multe ansambluri folclorice din județul Dolj, cei mai mulți dintre aceștia fiind elevi.

Alte două momente importante au fost intonarea Imnului Naţional al României și defilarea gărzii de onoare. Ca în fiecare an, ceremonia a început cu o slujbă religioasă urmată de momentul alocuțiunilor oficialităților locale și județene.

Mesaj de la ministrul Carmen Dan

Policlinica Buna Vestire Craiova

Prezent la eveniment, prefectul județului Dolj, Dan Narcis Purcărescu, a transmis mesajul ministrului Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan:

Unirea Principatelor Române este, pentru fiecare dintre noi, mai mult decât un reper istoric. Ea reprezintă primul pas în scrierea „certificatului de naștere” al României Unite de care ne bucurăm astăzi. În acest an, mai mult ca oricând, ziua de 24 Ianuarie are o importanță aparte, întrucât marcăm împlinirea a 159 de ani de la Mica Unire într-o perioadă cu semnificații deosebite: Centenarul Marii Uniri. 24 Ianuarie 1859 este piatra de temelie pentru ceea ce mai târziu va deveni România și, în același timp, un elocvent exemplu al izbânzii românilor uniți și însuflețiți de un ideal comun.

Să nu uităm că, dincolo de însemnătatea politică, Mica Unire a fost premisa unor reforme interne importante, care vor contribui semnificativ la evoluția instituțională a viitorului stat român. Numele domnitorului Micii Uniri, Alexandru Ioan Cuza, se leagă, fără îndoială, și de evoluția instituțională a Ministerului Afacerilor Interne. Alexandru Ioan Cuza a fost cel care a unificat administrativ structurile departamentale din Țara Românească și Moldova într-un singur Minister de Interne, cu sediul la București. Sunt convinsă că fiecare dintre noi ne dorim o țară sigură și prosperă în care să ne creștem copiii și să le transmitem tradiția și valorile naționale neatinse! Din aceste motive dragi români, haideți ca împreună să ne unim eforturile pentru bunăstarea noastră și păstrarea unei Românii mândre pe harta lumii!

Să păstrăm România în dreptul inimii”, a fost mesajul prefectului de Dolj.

Deschidem anul Centenarului Marii Uniri sărbătorind actul istoric care a precedat-o”

La rândul său, președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, a vorbit despre importanța Zilei de 24 ianuarie.

Deschidem anul Centenarului Marii Uniri sărbătorind actul istoric care a precedat-o și care a așezat fundamentul pentru înfăptuirea acestui deziderat secular – unificarea Principatelor Române, Moldova și Țara Românească, în 1859, sub strălucita conducere a domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Ziua de 24 ianuarie a consfințit nașterea unei națiuni prin abilitate politică și excelență diplomatică, prin maturitate și echilibru în tratativele interne, prin fermitate și măiestrie în cele externe. Ea rămâne să reprezinte, așa cum spunea însuși cel care personifică Mica Unire, «triumful unui principiu mântuitor și înălțarea unei nații întregi». Acum, când se va împlini un veac de la cea mai importantă realizare a noastră ca neam, 24 ianuarie trebuie să fie și o lecție despre nevoia de a cultiva cu toții valori precum solidaritatea, apropierea, colaborarea, buna înțelegere și întrajutorarea, despre nevoia de a ne da cu toții mâna, din respect pentru marea operă a Unirii și ca garanție pentru dăinuirea ei.

Închei readucând în memorie câteva cuvinte asupra cărora ar trebui să reflectăm, cuvintele celui care a condus primul Guvern unitar al României, Barbu Catargiu: «Nu este destul Unirea între țările surori; ne trebuie și unirea între fiii ei. Așa numai, vom consolida pentru veacuri marele fapt de astăzi; așa numai, vom păstra locul nostru între națiile Europei, unde ne aflăm de astăzi înscriși»”, a fost mesajul președintelui Consiliului Județean Dolj.

Stelian Bărăgan: „Craiova a fost unul din orașele în care s-a jucat Hora Unirii”

Despre însemnătatea Micii Uniri a vorbit și viceprimarul Craiovei, Stelian Bărăgan.

«Unirea este actul energic al întregii Națiuni Române. Unirea, Națiunea a făcut-o!», spunea M. Kogălniceanu. În fiecare an, la 24 ianuarie, românii sărbătoresc Unirea Principatelor Române din anul 1859 – numită şi „Mica Unire”, realizată sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, un act de voinţă politică a celor două principate româneşti, Moldova şi Ţara Românească, prima etapă în crearea statului unitar român modern. Este unul dintre cele mai importante repere ale identității noastre naționale – Unirea Principatelor Române. Craiova a fost de-a lungul istoriei, un oraș cu oameni bravi, oameni care au luat inițiativă, care s-au implicat și au susținut ideea de unitate națională. În primăvara anului 1857, câţiva fruntaşi ai mişcărilor revoluţionare de la 1848 au pus bazele Comitetului Unional Român de la Craiova. Pe 9 octombrie acelaşi an, Adunarea Ad-hoc a Ţării Româneşti a votat pentru unirea cu Moldova. După alegerea din 24 ianuarie de la Bucureşti, Alexandru Ioan Cuza a facut o vizită la Craiova, moment amintit şi în Monitorul Oficial din 10 iulie 1859. Primirea i-a fost făcută la „Cântarul de piatră”, pe actualul loc al Grădinii „Mihai Bravul”, din faţa Facultăţii de Agronomie. Craiova a fost unul din orașele în care s-a jucat Hora Unirii, moment imortalizat de pictorul Theodor Aman. Fără Mica Unire înfăptuită de Cuza nu s-ar fi ajuns la Marea Unire, la momentul din acest an în care celebrăm Centenarul României. România a parcurs până în acest moment toți pașii importanți pentru ca astăzi să fie o țară puternică, o țară democratică, o țară europeană. Ne revine datoria să conturăm foarte clar ce fel de Românie vrem să lăsăm moștenire copiilor noștri. În această zi specială, îmi revine onoarea să vă urez să luptați cu tărie pentru îndeplinirea idealurilor, dar mai presus de orice, să vă bucurați de libertate!”, a transmis Bărăgan.

Primarul Craiovei a lipsit de la ceremonie

De la manifestările care au avut loc în Piața „Alexandru Ioan Cuza” din Craiova a lipsit primarul municipiul Craiova, Mihail Genoiu, și viceprimarul Adi Cosman. Craiovenii prezenți la ceremonie au intrat în „Hora Unirii” alături de parlamentarii doljeni, de ministrul muncii, Lia Olguța Vasilescu, de șefii instituțiilor doljene subordonate Prefecturii Dolj și de angajați ai Consiliului Județean Dolj sau cei ai Primăriei Craiova. Artiștii Ansamblului „Maria Tănase” din Craiova și alți 200 de dansatori ai ansamblurilor folclorice din județ au readus în atenția publicului participant frumusețea jocului și cântecului popular, momentul artistic venind imediat după depunerea de coroane și încheind ceremonia.

Politica