sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Mehedinți: Directoarea de liceu condamnată penal, nu pleacă din funcție

Profesor doctor Mihaela Dunărințu, soția primarului din Baia de Aramă județul Mehedinți, Rafael Dunărințu, ține cu dinții de funcția de director al Liceului Tehnologic din oraș, cu toate că a fost condamnată definitiv la 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare. Liderul de sindicat din învățământul mehedințean, Ion Zoican, spune că în alte județe sunt nu numai directori ci și inspectori școlar condamnați penal rămași în funcții de conducere. Asta pentru că legea actuală, bună, proastă, așa cum e, permite acest lucru. ,,Etica, din păcate, este pentru omul de rând, nu pentru cei cu funcții”, susține liderul de sindicat Ion Zoican
Profesorul doctor Mihaela Dunărințu, directorul Liceului Tehnologic „Constantin Brâncoveanu” din orașul Baia de Aramă, soția primarului Rafael Dunărințu, condamnată definitiv la un an și jumătate de închisoare cu suspendare pentru fraudarea de fonduri europene în agricultură, nu și-a dat demisia de onoare din această funcție și nici nu are în plan așa ceva.
Liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ Mehedinți, profesorul Ion Zoican, susține că din moment ce în decizia de condamnare nu se stipulează interzicerea ocupării unei funcții iar infracțiunea pentru care a fost condamnată nu are legătură cu învățământul, e legal ca Mihaela Dunărințu să rămână în funcție. Cât despre moralitate, etică, Zoican spunea că toate acestea sunt pentru omul simplu, pentru muritorul de rând.
„Dacă nu mă înșel și în județul Ialomița am avut inspectori școlari și directori condamnați penal care au rămas în continuare în funcții. Dacă fapta săvârșită nu e în domeniul în care lucrează, adică în învățământ, și dacă în decizia condamnării, judecătorul, instanța nu i-a interzis ocuparea unei funcții publice atunci e legal să rămână în funcție. Că nu-i moral sau etic e altceva. Etica, din păcate, este pentru omul de rând, nu pentru cei cu funcții. Păi nu avem exemple oarecum similare la cel mai înalt nivel al statului?!”, ne-a declarat liderul de sindicat al FSLI Mehedinți, Ion Zoican.

Zoican: „Uitați-vă la cazul Dragnea și la cazul imunitarului Iohannis!”

Liderul de sindicat Zoican dă exemple celebre, „oarecum similare”, la cel mai înalt nivel al statului: cazul „condamnatului penal” Liviu Dragnea sau cazul „imunitarului” Klaus Iohannis: „Uitați-vă cine este președintele Camerei Deputaților! Este domnul Liviu Dragnea, condamnat penal! Și avem și dincolo, la Cotroceni, pe domnul președinte imunitar Klaus Iohannis care nu e departe de domnul Dragnea. Mă refer la două dintre casele domniei sale, case obținute prin fals și uz de fals și apoi pierdute în instanță. A spus justiția, nu eu! Păi prin aceste case obținute prin fals și uz de fals dânsul a încasat niște bani nemeritați din chirii. Credeți că dacă nu ar fi avut imunitate de președinte, nu l-ar fi luat justiția în primire și pe dumnealui? L-ar fi luat în primire, dar are imunitate”, este de părere liderul sindical Ion Zoican.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Faptele directoarei condamnate penal

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Mihaela Dunărinţu, director al Liceului Tehnologic „Constantin Brâncoveanu” din Baia de Aramă, judeţul Mehedinţi, a fost trimisă în judecată pentru două fapte de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, pentru obţinerea fondurilor europene şi pentru patru infracţiuni de fals în declaraţii. În alt dosar disjuns, primarul din Baia de Aramă, Rafael Dunărinţu, a fost trimis în judecată pentru două infracţiuni de complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete şi patru infracţiuni de complicitate la fals intelectual.
Tot în acest dosar disjuns, şase funcţionari (Coifan Cătălin Virgil, Cosmin Dumitru Şteanţă, Ileana Brează, Eugen Surdilă, Iovici Cornelia şi Adelina Şerdin, din cadrul Centrului Regional şi Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale 4 SV Oltenia, Serviciul Leader şi Investiţii Non – Agricole) au fost trimişi în judecată pentru complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete în vederea accesării de fonduri europene şi fals intelectual.

Bani europeni obținuți prin declarații în fals

În rechizitoriul întocmit, procurorii au arătat că, în perioada 2012-2014, Mihaela Dunărinţu, în calitate de director la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncoveanu”, din oraşul Baia de Aramă, cu ajutorul primarului şi al funcţionarilor, a declarat în fals şi a folosit declaraţii care atestau fapte şi împrejurări nereale ce au fost folosite ulterior, drept condiţii esenţiale, la accesarea fondurilor nerambursabile din bugetul Uniunii Europene prin Măsura 112 a proiectului „Instalarea tânărului fermier”, în sumă totală de 40.000 euro.
„Dunărinţu Ionel Rafael, în calitate de primar al oraşului Baia de Aramă, judeţul Mehedinţi, i-a determinat şi i-a ajutat pe ceilalţi inculpaţi, funcţionari în cadrul Centrului Regional şi Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, să întocmească două rapoarte de verificare în teren, în care au menţionat, în mod nereal, că situaţia verificată în teren este conformă cu realitatea, iar verificarea s-a efectuat în prezenţa inculpatei Dunărinţu Mihaela. Aceste documente au fost întocmite în prezenţa inculpatului Dunărinţu Ionel Rafael şi ştampilate de acesta din urmă, deşi nu avea calitatea cerută de lege”, se arată în rechizitoriul întocmit de către procurorii DNA.
Totodată, soţia primarului ar fi omis cu intenţie, potrivit anchetatorilor, să cuprindă în declaraţiile de avere aferente anilor 2011, 2012, 2013 şi 2014 mai multe bunuri imobile pe care le dobândise la data completării documentelor respective. Toate aceste înscrisuri falsificate sunt anulate de Curtea de Apel Craiova prin hotărârea definitivă numărul 1419/2017 din 25.09.2017 care menține sentința de condamnare la 2 ani și 6 luni decisă anterior de Tribunalul Mehedinți.

Politica