sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Aproape 2.000 de familii din Dolj, beneficiare fără drept de ajutoare de la stat

210.242 de doljeni au beneficiat anul trecut de asistenţă socială de la stat, suma totală cheltuită cu aceştia fiind de 76.546.752 Euro. Mulţi dintre ei au primit însă bani de la stat pe nedrept. O arată datele Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Dolj.

Anul trecut, Serviciul Inspecţie Socială din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Dolj a desfăşurat o serie de controale, evaluări şi monitorizări, în urma cărora s-au constatat mai multe deficienţe dar şi nelegalităţi în ceea ce priveşte beneficiarii de asistenţă socială.
Concret, în urma verificărilor prin controlul intern al AJPIS Dolj la beneficii de asistenţă socială prin suprapunerea bazelor de date cu CJPAS Dolj, AJOFM Dolj, ITM Dolj, APIA Dolj, DGFP Dolj, s-a descoperit că 1.732 familii din judeţ au primit de la bugetul de stat, sume necuvenite, în valoare de 404.076 lei.

5 entităţi au fost supuse unui control privind respectarea prevederilor HG nr.691/2015 privind aprobarea procedurii de monitorizare a modului de creştere şi îngrijire a copilului cu părinţi plecaţi la munca în străinătate şi a serviciilor de care aceştia pot beneficia, precum şi pentru aprobarea metodologiei de lucru privind colaborarea dintre direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului şi serviciile publice de asistenţă socială şi a modelului standard al documentelor elaborate de către acestea.
În urma verificărilor, au fost dispuse 49 de măsuri pentru remedierea deficiențelor. “Concluzia desprinsă în urma controalelor efectuate la cele 5 entităţi în cadrul campaniei tematice este următoarea: în general, nu sunt respectate drepturile copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate în sensul că nu este respectată procedura de monitorizare a modului de creştere şi îngrijire a copilului cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate şi nu se aplică metodologia de lucru privind colaborarea dintre direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului şi serviciile publice de asistenţă socială”, a arăta într-un raport a AJPIS Dolj, prezentat în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural de la finalul săptămânii trecute.

Policlinica Buna Vestire Craiova

De asemenea, inspectorii AJPIS au făcut verificări şi în ceea ce priveşte stabilirea şi acordarea alocaţiei de plasament, fiind controlate un număr de 42 de entităţi (DGASPC şi 41 APL).
„A fost dispusă măsura de întocmire a dosarelor, efectuarea monitorizărilor şi evaluarea situaţiei materiale a copiilor, o dată la 3 luni, pentru 17 copii cu măsura de protecţie la tutelă, în Primăria Craiova. Urmare, lipsa sentinţe civile de adopţie şi a necomunicarii copiilor instituţionalizaţi, au fost constatate plăți necuvenite în valoare de 67.262 lei pentru care au fost emise decizii de recuperare pe perioada desfăşurării campaniei”, se arată în raportul menţionat anterior.

Şase primării din judeţ, selectate aleatoriu, au fost supuse unui control bazat pe risc privind stabilirea şi acordarea principalelor beneficii de asistenţă socială (ajutorul social, alocaţia pentru susţinerea familiei şi ajutorul pentru încălzirea locuinţei) fiind verificate 176 de CNP–uri. În urma neregulilor constatate au fost luate zeci de decizii de recuperare a debitelor.

7 primării amendate

Inspectorii AJPIS au efectuat, anul trecut, şi controale inopinate, ca urmare a unor sesizări. Astfel, în ceea ce priveşte pe doljenii care au primit sprijin pentru Venit Minim Garantat au fost verificate 46 de primării şi 700 de dosare ale beneficiarilor.
În urma acestor controale şapte primării din judeţ au fost amendate, valoarea sancţiunilor fiind de 22.000 lei. De asemenea au fost impuse 97 de decizii de recuperare a debitelor, în cuantum de 170.377 lei.
Decizii de recuperare a debitelor au fost emise, anul trecut, şi în cazul 24 de beneficiari de indemnizaţie a copilului şi stimulentul de inserţie.

Politica