sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

De patru luni, nicio soluţie pentru redeschiderea secţiei de Endocrinologie

Activitatea unei secţii de la cel mai mare spital din Oltenia este suspendată “temporar” de mai bine de patru luni. Este vorba despre Secţia Endocrinologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova a cărei activitate a fost supendată în octombrie anul trecut, după ce s-a constatat existenţa bacteriei clostridium difficile. De atunci, managerul unităţii medicale, Bogdan Fănuţă, nu a găsit nicio soluţie pentru a redeschide secţia.

Activitatea secţiei de Endocrinologie a fost suspendată în octombrie 2016, odată cu activitatea secţiilor Neurologie şi Diabet, după un control al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, efectuat în urma unei sesizări a conducerii spitalului referitoare la existenţa unor cazuri de clostridium difficile.

Cu ocazia verificărilor, inspectorii sanitari au constatat şi că cele trei secţii aflate la etajul IX al Spitalului Judeţean sunt supraaglomerate şi au dat conducerii spitalului un termen de conformare de două săptămâni. Două dintre secţii au fost deschise ulterior, respectiv Neurologie şi Diabet.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Endocrinologia, care dispunea de 25 de paturi, a rămas însă în aer. Are şi acum activitatea suspendată.

În prezent, activitatea Secţiei de Endocrinologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova este suspendată temporar, potrivit Deciziei nr.14/06.10.2016, emisă de Serviciul de Control în Sănătate Publică din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj”, se arată într-un răspuns transmis de conducerea spitalului la solicitarea “Jurnalul Olteniei”.

În ceea ce-i priveşte pe posibilii pacienţi cu afecţiuni endocrinologice, aceştia se pot prezenta în Ambulatoriul spitalului, se mai arată în răspunsul transmis Jurnalul Olteniei.

Reamintim că pe 6 octombrie 2016, Direcţia de Sănătate Publică Dolj a suspendat activitatea secţiilor de Neurologie, Endocrinologie şi Diabet din cadrul Spitalului de Urgenţă din Craiova.

Direcţia de Sănătate Publică Dolj a făcut o anchetă epidemiologică la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Craiova, după ce cinci pacienţi au fost depistaţi cu clostridium difficile, o bacterie rezistentă la antibiotice care provoacă diaree şi implicit deshidratare severă, putând duce la deces.

Iniţial s-a crezut că este vorba despre şase cazuri, însă unul nu a fost confirmat. Cazurile au fost depistate de medicii spitalului, iar conducerea unităţii medicale a sesizat Direcţia de Sănătate Publică Dolj.

Noi am înştiinţat Direcţia de Sănătate Publică aşa cum facem de fiecare dată când constatăm astfel de cazuri. Este vorba de şase pacienţi, cu vârste de peste 50 ani, dar dintre care cinci sunt diagnosticaţi cu clostridiae. Dintre aceştia patru au fost deja externaţi, mai este unul singur internat pe secţie. Este vorba de doi pacienţi care au fost în secţia de Neurologie, doi la Terapie Intensivă, unul care este venit din Dermatologie, prin transfer şi cel care este în continuare la Neurologie. Un alt pacient care a avut simptome, diaree, a fost testat de două ori şi s-a constatat că nu clostridiae este responsabilă”, ne-a declarat atunci Bogdan Fănuţă, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova.

Inspectorii sanitari au luat probe din spital şi în urma rezultatelor au decis suspendarea activităţii celor trei secţii, impunând un termen de două săptămâni conducerii spitalului pentru remedierea deficienţelor constatate. Pe lângă existenţa cazurilor de clostridium difficile, inspectorii sanitari au constatat şi că secţiile sunt supraaglomerate.

Secţiile sunt supraaglomerate. În acestă situaţie, dacă apare un caz de infecţie nosocomială, cum s-a şi întâmplat, nu îl pot izola. Aceste cazuri trebuie izolate într-un salon separat. În plus, la analizele microbiologice făcute de spital a ieşit încărcătură micorbiană nepermisă şi pe testele de salubritate, adică pe suprafeţe, şi pe microaerofloră, adică în aer. După depistarea lor, am indicat măsuri de dezinfecţie şi curăţenie. Erau obligaţi ca după acestea să facă proba de control, să vadă dacă iese sau nu pozitiv la bacterii. Ori ei nu au mai făcut asta. Nu pot certifica efectuarea dezinfecţiei. Au acte că au făcut curăţenie, dar proba contează. Acum trebuie să facă dezinfecţie finală, peste tot şi apoi să facă noi teste”, ne declara, în octombrie anul trecut, dr. Ştefan Popescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj.

Secţiile Neurologie şi Diabet au fost deschise după o lună.

Problemele au apărut după ce, în iulie 2015, secţia de Neurologie a fost mutată de la etajul VI, la etajul IX. De atunci se tot vorbeşte despre transferarea secţiei de Endocrinologie, eventual în altă clădire a SJU.

Am cerut acum un an suspendarea secţiei de lângă, a Endocrinologiei, în sensul mutării ei, ca să pot extinde secţia de Neurologie”, preciza, anul trecut, pentru Jurnalul Olteniei, dr. Bogdan Fănuţă, manager SJU Craiova.

De atunci, nu s-a mai întâmplat nimic.

Politica