luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Cazul Măciuca, preluat de Parchet. Directorul Centrului de Boli Psihice, demis

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea au preluat ancheta în cazul pacienţilor de la Centrul de Boli Psihice Măciuca, pacienţi fotografiaţi în timp ce erau ţinuţi legaţi cu chingi de paturi. Între timp, directorul Centrului a fost demis.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea au preluat, miercuri, ancheta referitoare la modul în care erau trataţi și îngrijiţi pacienţii de la Centrul de Boli Psihice Măciuca.

Astăzi, 25 ianuarie 2017, Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea a preluat în vederea efectuării urmăririi penale de către procurori din cadrul acestei unităţi de parchet două cauze în care se efectuează cercetări cu privire la modul în care erau îngrijiţi şi trataţi beneficiarii unor centre de boli psihice din judeţul Vâlcea, precum şi cu privire la o serie de decese survenite în aceste centre.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Dosarele au fost înregistrate iniţial la data de 23 ianuarie 2017 la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bălceşti şi s-au constituit ca urmare a informaţilor difuzate în intervalul 23-24 ianuarie a.c. de către presa locală şi centrală.

Cercetările continuă în vederea tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirii răspunderii penale în cauză”, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea.

Tot miercuri, Directorul Centrului de Boli Psihice Măciuca, Sergiu Smărăndoiu, a fost demis.

Directorul Centrului de Boli Psihice Măciuca a fost demis astăzi (n.r. – miercuri, 25 ianuarie), iar doctorul de medicină legală a fost sancţionat cu 10% din salariu pe o perioadă de trei luni. Până în momentul de faţă nimeni nu a recunoscut că a făcut pozele, iar autorii nu au fost identificaţi. I-au fost imputate probleme de organizare, de administrare, dar şi de management. Noi am fost şi anul trecut în control la centru şi atunci am sancţionat toţi angajaţii“, a spus, pentru Adevărul.ro, Nicolae Badea, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vâlcea, în subordinea căruia se află centrul. Europa FM notează că și doctorul Maria Dumitrescu și-a pierdut funcţia.

Anchetele au demarat după ce Tolo.ro a publicat o serie de imagini cu pacienţi ai Centrului Măciuca legaţi de paturi cu chingi. Jurnaliștii au mai notat că, în ultimii 4 ani, la Măciuca şi Băbeni, aproape 60 de bolnavi au murit în condiţii suspecte.

Și Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și efectuează o anchetă în cazul pacienţilor de la Centrul Măciuca.

De asemenea, Ministrul Muncii a dispus Corpului de Control și ANPD o anchetă la Centrul de Reabilitare și Recuperare Neuropsihiatrică Măciuca.

În urma situaţiei semnalate în presă cu privire la beneficiarii Centrului de Reabilitare și Recuperare Neuropsihiatrică Măciuca (CRRN Măciuca), ministrul Muncii, doamna Lia — Olguţa Vasilescu, a cerut atât Corpului de Control al Ministerului Muncii și Justiţiei Sociale, cât și Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilităţi, verificarea situaţiei de fapt de la centru și luarea măsurilor legale ce se impun în urma celor constatate.

Totodată, și DGASPC Vâlcea a demarat o anchetă administrativă, iar Consiliul Judeţean Vâlcea a sesizat Comisia de Disciplină constituită la nivelul Consiliului Judeţean.

Centrul de Reabilitare și Recuperare Neuropsihiatrică din comuna Măciuca, satul Popești, judeţul Vâlcea, se află în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială și Protecţia Copilului Vâlcea (DGASPC Vâlcea) și funcţionează în baza licenţei de funcţionare eliberată de Comisia de Acreditare a Judeţului Vâlcea, prin Decizia nr. 18 din 21 septembrie 2012.

Menţionăm că este vorba despre un centru rezidenţial cu cazare pe perioadă nedeterminată pentru adulţi cu handicap aflaţi în risc de izolare socială, conform cererii de acreditare a serviciului social, înregistrată la Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţi.

Potrivit statisticilor furnizate din Registrul Electronic Naţional (RENPH), la data 31 decembrie 2016 în centru se aflau 92 de persoane, dintre care 36 femei ( 18 cu handicap mental, 10 cu handicap asociat, 7 cu handicap psihic și o persoană cu handicap fizic) și 56 bărbaţi (35 cu handicap mental, 10 cu handicap asociat, 11 cu handicap psihic, niciunul cu handicap fizic).

Coordonarea metodologică a implementării standardelor specifice de calitate pentru serviciile sociale destinate persoanelor cu dizabilităţi și acordarea avizului de înfiinţare și funcţionare, potrivit Legii nr. 448/2006, pentru centrele publice pentru persoanele cu dizabilităţi, se face de către Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţi (ANPD).

În acest context, DGASPC Vâlcea a depus în luna noiembrie a anului 2016 cererea de licenţiere a CRRN Măciuca, dosarul fiind înregistrat cu nr. 225/18 noiembrie 2016.

În urma verificării dosarului s-a constatat că acesta nu corespundea condiţiilor de fond în ceea ce privește documentele necesare acordării licenţei provizorii, fiind necesară completarea cu următoarele acte:

1. Hotărârea Consiliului Judeţean Vâlcea privind Regulamentul de Organizare și funcţionare a serviciului social;

2. Anexa 5 din HCL nr. 101/204;

3. Autorizaţia de securitate la incendiu.

CRRN Măciuca a fost notificat că trebuie să completeze dosarul. În urma notificării primite, CRRN a solicitat retragerea acestuia pentru completarea documentelor lipsă, prin adresa nr. 29/18 ianuarie 2017, înregistrată la ANPD în data de 19 ianuarie 2017”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Muncii.

 

sursa foto: Tolo.ro

Politica