Lia Olguța Vasilescu, fost primar al Craiovei, în prezent ministrul Muncii, ar urma să afle pe 17 ianuarie dacă dosarul său se întoarce la procuror. Curtea de Apel București va judeca atunci contestația procurorilor făcută la decizia Tribunalului București din 15 decembrie. Judecătorul de Cameră Preliminară de la Tribunal a decis, luna trecută, pentru a doua oară ca dosarul Liei Olguța Vasilescu să se întoarcă la DNA, după ce s-a constatat că mai multe probe au fost obținute nelegal, iar fostului primar al Craiovei i-a fost încălcat dreptul la apărare. De data aceasta, însă, dosarul ar putea ajunge la Înalta Curte de Casație și Justiție.
„În baza art.346 alin.1 şi 3 lit. a Cpp restituie cauza la Parchetul de pe lângă ÎCCJ – DNA Secţia de Combatere a Corupţiei constatând neregularitatea actului de sesizare a instanţei care atrage imposibilitatea stabilirii obiectului şi limitelor judecăţii cu privire la inculpaţii PREDA RADU COSMIN , POPESCU ELENA DANIELA şi VASILESCU LIA OLGUŢA . Menţine dispoziţiile încheierii de şedinţă din data de 20.09.2016 pronunţată de judecătorul de cameră preliminară şi anume: În baza art.345 alin.2 Cpp rap. la art.282 alin.1 Cpp şi art.102 alin.3 Cpp, cu ref. la art.6 din CEDO constată nulitatea relativă a actelor de urmărire penală privind pe inculpata VASILESCU LIA OLGUŢA, prin încălcarea dreptului acesteia la apărare. Exclude actele de urmărire penală efectuate de ofiţerii de poliţie judiciară fără a avea delegarea procurorului de caz şi anume: declaraţiile martorilor Selavartea Constantin, Vlăsceanu Ion, Miereanu Gabriela şi denunţul (declaraţie) formulat de Pârvulescu Ionuţ Cosmin la data de 07.03.2016. Exclude proba constând în interceptarea convorbirii ambientale dintre Vlăsceanu Ion şi Părvulescu Ionuţ din data de 19.02.2016, aceasta fiind obţinută în mod nelegal”, se arată în decizia instanței.
„Se dovedește de a cincea instanță deja ca e un dosar făcut la cacealma, doar pentru a mă împiedica să candidez la primărie, în vară. O făcătură de dosar care a pocnit în instanță, înainte de a începe. Rezumat, dosarul meu înseamnă că dacă oamenii au încredere în tine, trebuie să faci închisoare. Pentru că nu știu cum altfel să traduc „luare de mită constând în capital electoral”. Credeam că acest dosar va ajunge la CEDO, dar văd că nu este cazul, pentru că și instanțele din România au sesizat ilegalitatea instrumentării dosarului meu”, a declarat atunci Olguța Vasilescu.
O astfel de decizie a fost luată de Tribunal și în octombrie. Procurorii au făcut contestație în urma unui viciu de procedură, iar Curtea de Apel a decis întoarcerea cauzei la Tribunal.
Procurorii DNA o acuza pe Olguța Vasilescu de fapte de corupție comise în legătură cu campania electorală din 2012 și cu reabilitarea fațadelor unor blocuri din oraș.