Lia Olguţa Vasilescu va face parte din echipa Executivului condus de Sorin Grindeanu. Aceasta va fi ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, conform anunţului făcut, marţi, de şeful PSD, Liviu Dragnea.
Primarul Craiovei însă nu a decis, momentan, în mod oficial, dacă va rămâne pe scaunul de edil al Băniei sau dacă va pleca în Parlament. Aleasă pe lista PSD pentru Camera Deputaţilor la alegerile din 11 decembrie, aceasta a transmis conducerii Camerei Deputaţilor, în urmă cu o săptămână, că se va mai gândi dacă va pleca în funcţia de deputat sau va rămâne primar al municipiului. Primarul a transmis conducerii Camerei Deputaţilor că îşi rezervă dreptul de a opta în termenul de 30 de zile între funcţia de primar al Craiovei şi cea de deputat.
În urmă cu aproximativ două săptămâni, Lia Olguţa Vasilescu declara, citată de Mediafax, că „încă nu m-am decis. Am termen de 15 zile ca să îmi declar starea de incompatibilitate, apoi încă 30 de zile ca să pot să optez. Deocamdată nu am luat nicio decizie, dar mi-am făcut toate formalităţile”, a spus Vasilescu, întrebată dacă va renunţa la funcţia de primar în favoarea mandatului de deputat”.
Componenţa Guvernului Grindeanu
În ceea ce priveşte celelalte ministere deţinute de PSD, componenţa Guvernului este următoarea: Ministrul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi al Fondurilor Europene – Sevil Shhaideh, viceprim-ministru; ministrul Economiei – Alexandru Petrescu; ministrul pentru Românii de Pretutindeni – Andreea Păstârnac; ministrul delegat pentru Fonduri Europene – Mihaela Virginia Toader; ministrul delegat pentru Afaceri Europene – Ana Birchall; ministrul Afacerilor Interne – Dan Carmen Daniela; ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Petre Daea; ministrul Apărării Naţionale – Gabriel Leş; ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale – Ionuţ Vulpescu; ministrul Educaţiei Naţionale – Pavel Năstase; ministrul Cercetării şi Inovării – Șerban Constantin Valeca; ministrul Finanţelor Publice – Viorel Ștefan; ministrul Justiţiei – Florin Iordache; ministrul Apelor şi Pădurilor – Adriana Petcu; ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale – Augustin Jianu; ministrul Sănătăţii – Florian Bodog; ministrul Tineretului şi Sportului – Marius Alexandru Dunca; ministrul Transporturilor – Răzvan Alexandru Cuc; ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social – Gabriel Petrea; ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat – Florin Nicolae Jianu; ministrul Turismului – Mircea Titus Dobre.
Ceilalţi patru miniştri ai ALDE sunt Daniel Constantin pentru Ministerul Mediului, care va fi şi viceprim-ministru, Graţiela Gavrilescu pentru Ministerul Relaţiei cu Parlamentul, Toma Petcu pentru Ministerul Energiei şi Teodor Meleşcanu pentru Ministerul Afacerilor Externe.
Urmează ca premierul desemnat Sorin Grindeanu să ceară votul de învestitură în Parlament pentru noul guvern.
Pe lângă Olguţa Vasilescu, ajung în Guvern şi alți olteni.
Augustin Jianu, propus ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, în vârstă de 30 ani, este absolvent al Liceului de Informatică „Ștefan Odobleja” din Craiova (2005). Ulterior, a urmat cursurile Facultăţii de Automatică şi Calculatoare a Universităţii „Politehnica” din Bucureşti obţinând licenţa de inginer în automatică şi informatică aplicată.
Augustin Jianu a fost consilier al ministrului pentru Societatea Informaţională în perioada august 2012-mai 2014, iar din mai 2014
este director general al Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică — CERT-RO, instituţie publică, cu personalitate juridică, înfiinţată prin Hotărâre de Guvern în 2011, ca structură independentă de expertiză şi cercetare-dezvoltare în domeniul protecţiei infrastructurilor cibernetice, în coordonarea Ministerului pentru Societatea Informaţională.
Caracaleanul Florin Iordache, propus ministru al Justiţiei, s-a născut la 14 decembrie 1960.
În 1985, a absolvit cursurile Facultăţii de Mecanică din cadrul Universităţii Craiova, potrivit site-ului www.cdep.ro. În 2002 a devenit jurist, după ce a absolvit cursurile Facultăţii de Drept ale aceleiaşi instituţii de învăţământ. Deţine două masterate, unul din partea Institutului Naţional de Administraţie, în 2004, şi un al doilea din partea Universităţii ”Nicolae Titulescu” din Bucureşti, în 2006. Tot în 2006, a urmat cursuri postuniversitare la Colegiul Naţional de Apărare şi cursuri postuniversitare la Institutul Diplomatic Român, în anul 2008.
A lucrat ca inginer la Fabrica de Mobilă Caracal (1985-1989) şi inginer şef — director la SAFAR S.F. 6 Caracal (1989-1996). În perioada 1996-2000, a fost viceprimar al municipiului Caracal.
Activează în Parlament din 2000.
Florin-Nicolae Jianu, propus ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, are 40 de ani şi este din Slatina.
A urmat cursuri de master la Școala Naţională de Studii Politice şi Administrative, Facultatea de Management (1999-2001) şi cursuri de management proiecte europene la Școala Naţională de Studii Politice şi Administrative, Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice (2005-2007), potrivit site-ului www.cdep.ro.
A fost preşedintele Patronatului Tinerilor Întreprinzători din România (2008-2016) şi vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), notează Agerpres.
În aprilie 2016 a fost ales preşedinte al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, iar între 5 martie şi 13 decembrie 2014 a deţinut funcţia de ministru delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism în Cabinetul Ponta III.
La 10 iunie 2016 a fost ales vicepreşedinte al Uniunii Europene a Artizanatului şi IMM-urilor — European Association of Craft, Small and Medium-sized Enterprises (UEAPME).
Petre Daea, propus ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale s-a născut la 2 noiembrie 1949, la Șişeşti, judeţul Mehedinţi. A absolvit Facultatea de Agronomie Timişoara (1973), specializarea inginer agronom. A absolvit Institutul de Pregătire a Cadrelor de Conducere din Economie şi Administraţie (1982-1983). Este doctor în agronomie.
Daea este membru PSD din 2001. A fost secretar de Stat în Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor (mart. 2002-iul. 2004) şi ministru al Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (iul.-dec. 2004).
În Parlament activează din 2004.