vineri, noiembrie 22, 2024

Ultima ora

Sport

Exclusiv! Parchetul Curţii Supreme, sesizat în cazul pacienţilor cu obezitate operaţi la Craiova

 

Raportul de Control al Ministerului Sănătăţii cu privire la pacienţii cu obezitate care au murit, în vară, după ce au fost operaţi de o echipă mixtă româno-franceză, a fost înaintat Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casaţie si Justiţie. Informaţia a fost furnizată de Ministerul Sănătăţii, într-un răspuns transmis la solicitarea „Jurnalul Olteniei”.

Redactorii „Jurnalul Olteniei” au cerut lămuriri de la Minister cu privire la verificările efectuate în cadrul Spitalului de Urgenţă din Craiova, vizând acest caz.

Având în vedere solicitarea dumneavoastră, vă comunicăm că Raportul de Control cu privire la verificările efectuate la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova a fost trimis spre competenta soluţionare la Parchetul de pe lânga Înalta Curtea de Casaţie și Justiţie. Ca urmare, informaţiile solicitate nu pot fi puse la dispoziţie”, a răspuns Ministerul.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Verificările Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii au vizat operarea, în luna mai, a nouă pacienţi cu obezitate. Doi dintre aceştia au decedat, iar unul dintre ei a fost diagnosticat cu infecţie nosocomială.

Conform informaţiilor furnizate la acea dată de Ministerul Sănătăţii, controlul a avut în vedere nouă operaţii efectuate cu sprijinul unor medici francezi de la  Centrul Integrat de Tratament al Obezităţii Morbide din Franţa  la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova fără aprobare temporară sau ocazională de prestare de servicii medicale în România de la Colegiul Medicilor. Mai mult, Inspecţia Sanitară a mai sesizat şi Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale cu privire la utilizarea în cadrul acestor operaţii a unor dispozitive şi consumabile provenite şi din sponsorizări pentru care nu există contracte de sponsorizare, respectiv documente care să ateste calitatea acestora. Răspunderea pentru obţinerea aprobărilor, respectiv pentru documentaţia aferentă dispozitivelor medicale aparţine Spitalului Judeţean, nu medicilor din Franţa.

Operaţiile s-au desfăşurat în perioada 25-27 mai, iar doi dintre pacienţi au decedat. Este vorba despre un bărbat, de 47 de ani, cu un diagnostic de „obezitate morbidă, hipertensiune arterială, esofagită peptică gr. A. Evoluţia sa a fost pozitivă, investigaţiile postoperatorii nu au arătat complicaţii. A fost externat în data de 3 iunie.  Pe 6 iulie, pacientul a fost reinternat de urgenţă, dar nu a putut fi operat din cauza hemoglobinei foarte scăzute. Pe 8 iulie, pacientul a decedat. Diagnosticul de deces este stare toxico-septică, fistula gastrică, peritonită generalizată, obezitate  morbidă”, spun datele transmise de Minister.

Un alt pacient care a decedat avea vârsta de 43 de ani. „Diagnosticul de externare a fost diabet zaharat tip II, insuficienţă cardiacă cl. II, miocardiopatie mixtă, displidemie, aritmie extrasistolică ventriculară, insuficienţă venoasă membre inferioare, fistula gastrică postoperatorie. Pacientul a fost externat afebril, stabil hemodinamic. A decedat astăzi (15 iulie – n.r.), la 17 zile de la externare, la domiciliu”, mai spune Ministerul.

Mai mult, unul dintre pacienţi, în vârstă de 42 de ani, a fost declarat cu infecţie nosocomială cu Klebsiella şi cu Costridium Difficile. Diagnosticul acestuia era de obezitate morbidă, diabet zaharat tip II, hipertensiune arterială, insuficienţă venoasă cronică, arteriopatie diabetică, colită cu Clostridium Difficile şi cangrenă gambă stângă. Pacientul a fost reinternat pe 18 iunie şi urma atunci tratament pentru plăgi infectate la gambe. Au fost verificate documentele de raportare a infecţiilor şi acestea erau conforme.

Nu în ultimul rând, o pacientă, de 33 de ani, cu diagnostic de externare obezitate morbidă, guşă chistică lob drept, pneumonie bazală stângă, pleurezie stângă  şi  abces subfrenic stâng,  nu a avut o evoluţie postoperatorie pozitivă.  „Pe 7 iunie analizele au evidenţiat rezultat pozitiv pentru Stafilococ sp, Bacil Gram negativ, Stafilococ coagulazo negativ. Pe 9 iunie a fost operată din nou, urmează tratament cu antibiotice, iar evoluţia este lent  pozitivă”, mai spuneau reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

Jurnalul Olteniei a solicitat lămuriri de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie și Justiţie și vă va ţine la curent cu privire la acest caz.

Politica