Zeci de pompieri, medici, poliţişti, jandarmi, dar şi voluntari au luat parte la salvarea celor peste 80 de persoane aflate în interiorul clădirii Centrului Multifuncţional din Craiova, după ce un incendiu puternic a izbucnit, vineri, la unul din standurile cu produse chimice, propagându-se şi la standurile învecinate.
Incendiu izbucnit nu a fost, însă, unul real. Întreg scenariul a fost pus la cale de reprezentanţii Inspecoratului pentru Situaţii de Urgenţă Oltenia şi a reprezentat un exerciţiu pentru verificarea capacităţii de reacţie a componentelor subsistemului local de management al situaţiilor de urgenţă în cazul producerii unui incendiu la clădiri cu aglomerări de persoane.
Într-o primă etapă, la nivelul obiectivului, a fost activată celula de urgenţă, care a anunţat evenimentul prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112. Personalul de pe locul de muncă a intervenit pentru evacuarea persoanelor, precum şi pentru localizarea şi lichidarea incendiului.
Personalul de serviciu din cadrul Centrului Multifuncţional Craiova i-a avertizat pe ocupanţii clădirii despre producerea evenimentului şi a procedat la îndrumarea persoanelor către căile de evacuare.
Pentru stingerea incendiului, ofiţerul de serviciu a alertat Garda de intervenţie a Detaşamentului 1 Pompieri Craiova, care a intervenit la locul evenimentului cu următoarea tehnică de intervenţie: 2 autospeciale de stingere cu apă şi spumă, 1 echipaj terapie intensivă, 1 echipaj CBRN, 1 autospecială de transport personal şi victime multiple şi 1 autospecială descarcerare grea.
Ajunşi la Centrul Multifuncţional din Craiova, pompierii au identificat 50 de persoane care au suferit arsuri şi intoxicaţii cu fum, 7 persoane cu fracturi ale membrelor superioare şi inferioare imobilizate sub diferite materiale de construcţie ale standurilor de prezentare, iar alte trei persoane cu dizabilităţi locomotorii, aflate în scaunul cu rotile, erau blocate în interiorul clădirii.
Prin uşile de acces din exterior s-au desfăşurat operaţiuni de evacuare a persoanelor aflate în clădire, cu sprijinul Poliţiei Locale Craiova, concomitent cu acţiunile de localizare şi lichidare a incendiului.
S-au suplimentat forţele de intervenţie
Ținând cont de amploarea evenimentelor, inspectorul şef ISU Oltenia a solicitat Preşedintelui Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, prefectului Nicolae Sorin Răducan activarea Planului Roşu.
Astfel, personalul din dispeceratul intregat ISU-SMURD-SAJ, informează medicul şef coordonator pentru punerea în aplicare a Planului alb din cadrul Spitalului de Urgenţă nr. 1 Craiova, Spitalului nr. 2 Craiova şi Spitalului Militar de Urgenţă „Dr. Ștefan Odobleja” Craiova.
Din cauza fumului dens şi înecăcios precum şi a panicii create, mai multe persoane aflate la prezentarea de carte din sala de conferinţă nr. 2 au suferit diverse afecţiuni, astfel: 7 persoane au fost intoxicate cu fum; 5 persoane prezentau arsuri la nivelul membrelor superioare; 4 persoane prezentau fracturi la nivelul membrelor inferioare; 1 persoană cu deficienţe locomotorii a fost blocată în liftul din incinta sălii.
Mai multe persoane au fost nevoite să se refugieze pe acoperişul clădirii, acest fapt determinându-l pe comandant să solicite intervenţia autospecialei de salvare de la înălţime din cadrul Detaşamentului 2 de Pompieri Craiova.
De asemenea, comandantul intervenţiei este informat de către conducerea obiectivului de dispariţia a două persoane din staff-ul propriu. Acestea, în momentul producerii incendiului, se aflau la subsolul clădirii unde executau lucrări de întreţinere.
S-a solicitat şi sprijinul echipajului canin de căutare – salvare din cadrul Detaşamentului 1 de Pompieri Craiova şi a echipajelor canine din cadrul Centrul de Educare Canină pentru căutarea persoanelor dispărute, iar în final incendiul a fost stins, persoanele aflate în pericol au fost salvate, iar exerciţiul s-a încheiat cu bine.
Prin desfăşurarea exerciţiului s-a urmărit sosirea în timp real a auatospecialelor de intervenţie la locul desfăşurării incidentului, dar şi modalitatea de gestionare a situaţiei şi capacitatea de reacţie a echipajelor implicate în cazul producerii unui incendiu real.