joi, noiembrie 14, 2024

Ultima ora

Sport

Reţelele utilitare din Craiova, de la lux la normalitate în mandatul Olguţei Vasilescu

 

Primăria Craiova a reuşit, în patru ani, să introducă reţele de alimentare cu apă şi canalizare cu o lungime dublă faţă de cât se realizase în Bănie, de la Revoluţie până în 2012, când Lia Olguţa Vasilescu a devenit primar. Reţeaua de alimentare cu apă s-a extins cu peste 100 de kilometri, acoperind toate străzile ce aparţin domeniului public, iar sistemul de canalizare menajeră şi pluvială cu aproape 90 de kilometri, pe aproape 200 de străzi. A fost casetat canalul colector Corniţoiu, o investiţie promisă de toţi primarii de după Revoluţie, dar care a rămas nerezolvată. Nu trebuie să uităm că a fost iniţiată, cu fonduri europene, construirea Firului II de aducţiune a apei de la Isvarna, cu o valoare de 123 de milioane de euro.

Când Lia Olguţa Vasilescu şi-a preluat mandatul de primar, 40% din oraş nu avea canalizare şi apă potabilă. La sfârşitul primului mandat s-a raportat un procent de aproape 100% de apă potabilă introdusă şi de aproximativ 90% de canalizare. În perioada iulie 2012–ianuarie 2016, s-au realizat, în municipiul Craiova, 92 km extindere reţea de apă şi 4.500 branşamente (gospodării locative) în următoarele locaţii: zona Izvorul Rece, zona Industriilor, zona Rovine II, zona Veterani, zona Gârleşti, zona Bariera Vâlcii, zona Brestei, zona Faţa Luncii, zona Lascăr Catargiu şi zona Romanescu.

S-a reuşit obţinerea de fonduri şi pentru Masterplan II de canalizare, care a debutat anul acesta. Există la ora actuală finanţare pentru tot ceea ce înseamnă canalizare şi apă potabilă a Municipiului Craiova. “Până în iulie 2015, municipiul Craiova va atinge un grad de acoperire de până la 98% pentru serviciile de apă potabilă, rămânând câteva alei pe care cetăţenii nu au întreprins demersurile legale pentru intrarea acestora în domeniul public”, a spus la începutul anului primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În perioada iulie 2012-ianuarie 2016, s-au realizat 75 de kilometri extindere reţea de canalizare, reprezentând 15% din necesarul de canalizare în Craiova, în următoarele locaţii: Romaneşti, Bariera Vâlcii, Brestei, Veterani, Aleea Elena Teodorini, strada Gârleşti, strada Tismana, cu 4.655 racorduri canalizare.

S-au mai realizat 5 km de reţea canalizare pluvială în zona Brestei şi în zona Romaneşti (strada Homer). S-au eliminat, de asemenea, din facturile de plată, costurile generate cu preluarea şi transportul apei pluviale la cetăţenii municipiului Craiova.

De asemenea, s-a iniţiat modernizarea sistemului de iluminat public, fiind adoptate tehnologii mai eficiente şi extinderea lui în multe dintre zonele neacoperite.

Canalul Corniţoiu a fost casetat

Unul dintre proiectele importante propuse la începutul primului mandat de primar al Craiovei al Olguţei Vasilescu a fost casetarea canalului Corniţoiu, pentru că de foarte mulţi ani, craiovenii se plângeau de mirosul neplăcut care pusese stăpânire pe cel mai mare cartier al municipiului. Deşi mulţi dintre edili au promis rezolvarea acestei probleme, Lia Olguţa Vasilescu a reuşit să ducă la bun sfârşit acest proiect.

Lucrările la canalul Corniţoiu, de la care provenea mirosul neplăcut din zona Craioviţa – Cimitirul Sineasca, au constat în casetarea acestuia, dar şi în preluarea izvoarelor costiere din zonă. Costurile pentru acest proiect, defalcat, au fost de 2.598.878,16 lei fără TVA pentru tronsonul II, 3.397.777,88 de lei fără TVA pentru tronsoanele I şi III şi  792.900 de lei  pentru exproprierea de pe tronsonul II.

Municipalitatea are în vedere ca, în viitor, să realizeze un parc de distracţii pe spaţiul din zona străzilor Toporaşi şi Pârâului, acolo unde s-a efectuat preluarea izvoarelor costiere.

Administraţia locală actuală a iniţiat acţiuni de decolmatare a canalelor deschise, bălţilor şi zonelor cu risc de inundaţii.

Apă din Izvarna, un lux pentru craioveni

123 de milioane de euro este valoarea contractului de finanţare a aducţiunii Izvarna II, fonduri europene obţinute de către Primăria Craiova. Cu o lungime totală de 115 km şi deservind 97 de localităţi din Dolj şi Gorj, va fi cea mai importantă investiţie din cadrul Programului Operaţional Sectorial Mediu. Potrivit consultanţilor tehnici, traseul este deja stabilit şi s-au făcut ridicările topografice. Un proiect de anvergură care va extinde cu 50 km reţeaua de distribuţie a apei potabile şi va rezolva problema deficitului de apă potabilă. Proiectul care ar fi adus apă din sursă naturală în reţeaua publică a Craiovei a fost abandonat de câţiva zeci de ani din lipsă de fonduri. “Realizarea celui de-al doilea fir de aducţiune din sursa Izvarna va asigura apă de calitate, suficientă cantitativ pentru 385.933 de locuitori ai Craiovei şi reprezintă cea mai mare investiţie pentru Craiova din ultimii 60 de ani. Valoarea investiţiei este de 123.640.000 euro, fără TVA. Un astfel de contract, de o asemenea valoare, vizând aducţiuni de apă, nu s-a mai semnat în alte localităţi din România”, a spus primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu.

S-a construit un adăpost canin pentru câinii fără stăpân

Craiovenii se luptau de multă vreme cu situaţia câinilor fără stăpân care invadaseră străzile Băniei. Unul dintre proiectele propuse în campania electorală pentru alegerile locale din anul 2012 a fost construirea unui adăpost canin. La scurt timp după ce Lia Olguţa Vasilescu a devenit primar al Craiovei, a rezolvat această problemă stringentă a oraşului generată de câinii comuntari, construind la Breasta un adăpost canin cu peste 500 de locuri.

 

Comandat de PSD Dolj, CUI mandatar financiar 11160007. Executat de SC Inter Regional Media SRL – D

Politica