luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Turcan: „Cel mai bun program anti-sărăcie este un program pe educaţie care produce efecte solide”

Preşedintele organizaţiei PNL Sibiu şi vicepreşedinte al PNL, precum şi preşedinte al Comisiei pentru Învăţământ a PNL, deputatul Raluca Turcan, a fost prezent, miercuri, la Craiova, pentru a participa la o dezbatere cu profesorii. Înainte de aceasta, Raluca Turcan a susţinut o conferinţă de presă în cadrul căreia a vorbit despre programul educaţional al PNL din această campanie.

Raluca Turcan a explicat care sunt problemele cele mai mari existente în sistemul educaţional din România.

Din punctul meu de vedere, cel mai bun program anti-sărăcie este un program pe educaţie care produce efecte solide constante de echitate, incluziune şi performanţă în societate. Din nefericire, situaţia de până acum din domeniul educaţiei este alarmantă. Pentru că cifrele vorbesc despre asta. Avem 32% rata şomajului în rândul tinerilor, avem 700.000 de tineri în afara sistemului şcolar, avem un procent de 37% de analfabetism funcţional, avem un flagel înfiorător de plagiate în sistemul universitar, avem politizare în şcoala românească şi avem multă inechitate la nivel de masă. Într-adevăr, în sistemul de educaţie românesc, avem şi vârfuri, în rândul profesorilor şi al elevilor. Din nefericire, la nivel de masă, există grave probleme la care noi avem răspunsuri. La soluţiile pe care PNL le-a oferit în domeniul educaţiei, am avut doi parteneri constanţi: preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Dacian Cioloş. Preşedintele Klaus Iohannis este singurul preşedinte care a vorbit constant despre educaţie şi a urmărit şi progresele. Iar Dacian Cioloş este premierul care, în momentul în care a preluat guvernul, multe proiecte legislative blocate în parlament de majoritatea PSD au fost preluate şi soluţionate. PNL nu mai crede în discursul celor din PSD când vorbesc despre educaţie. 19 ani din 26, PSD s-a aflat în fruntea Ministerului Educaţiei. Nu poţi să-i crezi când vorbesc despre politizare, despre abandon şcolar, despre inechitate, despre salarii mici. Dacă aveau soluţii, puteau să le fi oferit. Mai mult decât atât, în ultimii trei ani, pe un program de guvernare pregătit în detaliu, dublat de iniţiative legislative în parlamentul României, PSD s-a opus constant pentru creşterea standardelor de performanţă şi de calitate în sistemul de educaţie”, a explicat Raluca Turcan.

Policlinica Buna Vestire Craiova

De anul acesta, toţi elevii de clasele a XI-a şi a XII-a au manuale gratuite”

Aceasta a continuat prin a da exemple de programe rezolvate de actualul Guvern, condus de Dacian Cioloş, pe care PNL îl are ca propunere pentru postul de prim-ministru.

Vă dau exemple de proiecte concrete blocate de majoritatea PSD şi rezolvate de premierul Dacian Cioloş: manuale gratuite pentru elevii de clasele a XI-a şi a XII-a. Este un proiect al PNL pentru care am militat trei ani în Parlamentul României, unul care viza un drept fundamental şi legal la educaţie gratuită pentru toţi elevii din învăţământul de stat, blocat cu obstinaţie de PSD, rezolvat de premierul Dacian Cioloş, iar de anul acesta, toţi elevii de clasele a XI-a şi a XII-a au manuale gratuite. Transportul şcolar gratuit pentru elevii navetişti, de asemenea un drept legal şi constituţional al elevilor din România, blocat de PSD trei ani în Parlament, rezolvat de premierul Dacian Cioloş. Anul şcolar 2016-2017 este anul în care elevii navetişti vor avea transport şcolar gratuit. Înlocuirea programului „Cornul şi laptele”, unul pentru care PNL a militat trei ani în parlament, să fie înlocuit cu un proiect de alimentaţie diversificată pentru fiecare copil în şcoală, întrucât programul „Cornul şi laptele” s-a transformat într-o risipă. PSD s-a opus. Anul acesta, Guvernul Cioloş a preluat iniţiativa PNL şi, în momentul de faţă, 30.000 de copii din România beneficiază de proiectul-pilot de alimentaţie diversificată în şcoală şi, de anul viitor, acest program va fi generalizat pentru toate şcolile din România”, a detaliat Raluca Turcan.

Vicepreşedintele PNL a mai vorbit şi despre recuperarea restanţelor salariale de către profesori.

Recuperarea restanţelor salariale pentru profesorii care au avut decizii nefavorabile în instanţă sau care nu au dat statul în judecată, un proiect pentru care noi am militat în parlament şi care, în momentul în care Dacian Cioloş a devenit prim-ministru, a primit finanţare, iar profesorii au primit restanţele salariale care li se cuveneau din anul 2008. Permiteţi-mi să fac o paranteză. Am asistat, în parlament, în ultima săptămână de activitate parlamentară propriu-zisă, la un puseu demagogic şi iresponsabil de majorare a salariilor profesorilor şi medicilor. PNL consideră că, da, salariile din sistemul bugetar trebuie să crească, însă, pentru ca această măsură să fie echitabilă şi sustenabilă trebuie, o dată, să ai sursă de finanţare, ceea ce înseamnă să-ţi creşti veniturile la bugetul statului, şi, în acelaşi timp, ea să fie echitabilă, să nu fie hei-rupistă şi în care să se menţină inechităţi în sistemul bugetar. PSD a majorat aceste salarii fără o acoperire bugetară, fără o previziune a impactului bugetar a acestor măsuri, doar pentru a capitaliza voturi, ignorând faptul că acelaşi demers populist, făcut în anul 2008, nu a avut absolut niciun efect ci, dimpotrivă, abia anul acesta, profesorii care au beneficiat de măriri salariale în anul 2008, datorită legii PNL, vor avea posibilitatea recuperării acestor restanţe salariale”, a mai spus Turcan.

În întreg sistemul de educaţie să se înveţe doar într-un singur schimb, dimineaţa”

Aceasta a încheiat prin a enumera mai multe soluţii ale PNL pentru sistemul educaţional din România, printre care: „creşterea numărului de şcoli profesionale, astfel încât învăţământul profesional să devină o rută de traseu educaţional, asumată, şi în urma căreia tinerii să înveţe o meserie; dezvoltarea şcolilor profesionale în parteneriat cu oamenii de afaceri care primesc facilităţi fiscale pentru toate cheltuielile pe care le fac cu acordarea de burse; remodelarea curriculei şcolare, astfel încât tinerii să înveţe în sistemul de educaţie în funcţie de cerinţele pieţei muncii, de sistemele de evaluare existente şi de criteriile de competitivitate externă la care trebuie să răspundă România; examene de admitere la liceu, bacalaureat diferenţiat în funcţie de traseul educaţional asumat, un bacalaureat la un învăţământ profesionat să poată să ofere acces spre anumite universităţi, nu spre toate. Iar un bacalaureat obţinut la un liceu teoretic să îţi permită să mergi la orice universitate din România; motivarea şi stimularea profesorilor la intrarea în sistem, buna pregătire a lor prin şcoli de profesori, mai exact masterate didactice, astfel încât în corpul profesorilor din România să fie profesori bine pregătiţi şi care îşi fac datoria faţă de tineri, părinţi şi faţă de societate în general; creşterea alocării sistemului de educaţie şi o investiţie masivă în sistem, astfel încât să putem ajunge ca în întreg sistemul de educaţie să se înveţe doar într-un singur schimb, dimineaţa. Pentru asta este nevoie de pregătirea a 18.000 de locuri în şcoli, ca toţi copiii să beneficieze de învăţământ într-un singur schimb”, a punctat vicepreşedintele PNL.

Oprea: „Este necesar un spital de pediatrie la Craiova”

La rândul lor, reprezentanţii PNL Dolj în actualul Parlamentul României au vorbit despre probleme de interes local. Deputatul Ionuţ Stroe a punctat două chestiuni care, consideră acesta, trebuie rezolvate urgent.

Din păcate, marile mesaje ale partidelor politice se îndreaptă către alte categorii socio-profesionale şi vorbim foarte puţin despre copii când tocmai această opţiune pe care noi o exprimăm în 11 decembrie ar trebui să aibă impact în viaţa copiilor. Chestiunile pe care le-am semnalat de fiecare dată, cu relevanţă locală, sunt: legate de o instituţie de învăţământ emblematică a acestui oraş, Colegiul „Carol I”. De un an tragem semnal de alarmă în legătură cu procesul de educaţie care este periclitat de starea deplorabilă, gravă în care se găseşte această clădire şi, din păcate, administraţia Lia Olguţa Vasilescu nu a făcut nimic până în momentul de faţă – şi sunt sigur pe ceea ce spun – pentru acest liceu. Există, în orice moment, acest pericol, şi subliniez periculozitatea şi seriozitatea situaţiei de acolo. Ba mai mult decât atât, este o clădire de patrimoniu extrem de importantă pentru acest oraş. Cel de-al doilea lucru legat de viaţa copiilor noştri este, din păcate, lipsa unui spital de pediatrie în această regiune, nu neapărat oraş. Viitorul spital regional, sunt sigur că trebuie să aibă, ca patologie, pediatria, pentru că nu putem cu 50 de paturi să deservim sute de mii de copii care trăiesc în această regiune”, a explicat Stroe.

De asemenea, şi senatorul Mario Ovidiu Oprea a reiterat ideea colegului său privind un spital de pediatrie, spunând că în ţară există asemenea unităţi şi că întreaga Oltenie duce lipsă de aşa ceva.

Este un subiect deosebit de important şi vă asigur că va fi reluat de foarte multe ori. Nu trebuie tratat cu uşurinţă, cu superficialitate, pentru că pot apărea, din păcate, drame şi la noi. Craiova este un oraş mare, important, un centru universitar şi un oraş cu o universitate de medicină. Absenţa unui spital de pediatrie în acest oraş este o chestiune deosebit de gravă. Nu ştiu dacă ştiţi, dar în România sunt multe spitale de pediatrie, şase sau şapte, dacă nu mă înşel. În Oltenia nu avem un spital de pediatrie. O secţie de jumătate de etaj de la spitalul judeţean nu înseamnă un spital de pediatrie. Noi ne asumăm acest lucru şi, prin construirea spitalului regional, dorim o reorganizare în aşa fel încât să se înfiinţeze şi acest spital. Nu mai e suficient să tăiem panglici, aşa cum face PSD, sau să construim fabrici de biscuiţi. Spitalul de pediatrie este mai important decât orice făbricuţă care are 20 de locuri de muncă. Pentru că, iniţial, spitalul nostru de urgenţă avea trei etaje şi jumătate destinate copiilor. Acum, într-o jumătate de etaj se internează părinţi cu copii… Ce este acolo, e o învălmăşeală şi e o tragedie, dacă vă duceţi să urmăriţi, şi poate mulţi aţi trecut prin acest lucru, Doamne fereşte să se întâmple vreo dramă. Este necesar un spital de pediatrie la Craiova pentru că, altfel, va apărea o tragedie – Doamne fereşte – unde vom avea dezbateri şi dumneavoastră veţi avea foarte multe întrebări de pus. De ce? Pentru că nu avem spital de pediatrie, pentru că încă avem specialişti în pediatrie care nu au părăsit ţara, dar o vor face pentru că nu au unde să lucreze”, a conchis Oprea.

Și preşedintele PNL Dolj, Nicolae Giugea, a vorbit despre ceea ce consideră că a reprezentat un regres al învăţământului românesc.

La început, credeam că veşnicia s-a născut la Ministerul Agriculturii (…) Ca, după aceea, să realizez că veşnicia s-a născut la Ministerul Educaţiei şi Învăţământului, doamna Ecaterina Andronescu, marea reformatoare a sistemului de învăţământ în România şi care a reuşit un lucru extraordinar: evoluţia prin regres. A impus evoluţia prin regres a învăţământului românesc”, a spus şi Nicolae Giugea.

Material electoral

Politica