luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Bănia redevine capitală a sportului

lia-olguta-vasilescuDeşi asociat, deseori, cu bărbaţii, sportul, în special fotbalul, a fost unul dintre domeniile prioritare pentru actualul primar al Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu. De departe cel mai ambiţios proiect din mandatul său, dacă ne gândim la eforturile colosale care au fost necesare pentru a permite începerea lucrărilor, este construirea noului stadion, o investiţie de peste 50 de milioane de euro care va pune, din nou, Craiova pe harta fotbalistică a ţării.

Rep.: V-aţi implicat foarte mult în proiectul construirii unui nou stadion la Craiova. A fost o misiune uşoară?

Olguţa Vasilescu: M-am bătut foarte mult pentru stadion. Au fost momente când am crezut că nu se mai face, că nu va fi nimeni care să dea Craiovei 50 de milioane de euro pentru stadion. După aceea, a fost un efort uriaş pentru a putea demara acest proiect. A fost nevoie de hotărâri de consiliu local, de hotărâri de guvern, de schimburi de teren, de procese în instanţă cu unul dintre foştii chiriaşi ai stadionului, însă iată că am depăşit toate aceste obstacole şi am reuşi să demarăm construcţia stadionului.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Rep.: Craiova este un nume cu greutate în istoria sportului românesc. Va ajuta acest stadion oraşul să redevină un punct de referinţă când vine vorba despre sport?

Olguţa Vasilescu: nu uitam că acest stadion se înglobează într-un complex sportiv foarte ambiţios din care fac parte Sala Polivalentă şi un stadion de atletism. Sunt convinsă că, în maxim doi ani, Craiova va intra cu fruntea sus în orice competiţie sportivă pentru că nu ştiu câte oraşe din România vor avea baza noastră materială.

Rep.: Sunteţi mulţumită de firma care se ocupă de construirea stadionului?

Olguţa Vasilescu: Firma a lucrat extraordinar de repede, mai repede decât orice firmă care a lucrat până acum în Craiova şi nu ne-a făcut surpriza neplăcută de a avea un stadion după 17 ani de la începerea lucrărilor, aşa cum s-a întâmplat cu Sala Polivalentă. Am toată încrederea că firma constructoare îşi va respecta promisiunile. Au toate premisele. În primul rând că e vorba de o firmă cu experienţă în asemenea lucrări, au mai făcut stadioane. În al doilea rând, nu vom mai avea surpriza cu proiectele proaste în care constructorii descoperă tot felul de hibe, cum ne-am confruntat la alte lucrări, pentru că tot firma respectivă a asigurat şi proiectarea, deci ştiu foarte bine ce au de făcut. În plus, ei asigură şi furnizarea materialelor necesare, deci nu pot acuza probleme la acest capitol.

Rep.: A existat felul de discuţii cu privire la finanţare, dar mai ales la stadiul lucrărilor. Care este acum situaţia?

Olguţa Vasilescu: Aşa cum am anunţat, construcţia va fi finalizată la sfârşitul anului, iar suprafaţa de joc va fi gata în februarie — martie 2017, când va fi făcută şi recepţia. Nu se poate pune gazonul mai repede, având în vedere ca macaralele nu pot fi scoase din mijlocul construcţiei până la finalizarea ei. Există unele persoane care spuneau că nu va fi construit niciun stadion în Craiova şi care acum speră să nu se termine lucrarea la timp, ca să poată spune măcar că s-a întârziat.

Cât despre finanţare nu cred că se pune problema. Este un obiectiv dificil de  oprit pentru că stadionul de la Craiova  este unul din cele trei din România  care va găzdui Campionatul European de fotbal din 2020.  Din punctul meu  de vedere, această investiţie nu  poate fi oprită, mai ales că după ce PSD va ajunge, din luna decembrie, din nou la guvernare.

Rep.: Aţi avut foarte multe proiecte în cei patru ani de mandat, însă acesta pare a fi favoritul…

Olguţa Vasilescu: Este proiectul de care mă simt cel mai legată şi care cred că va fi o emblemă a Craiovei pentru cel puţin 50 de ani, aşa cum a fost şi vechiul stadion, iar la sfârşit sper să am şi eu măcar un loc în tribună.

Stadionul de atletism – un proiect dificil

Rep.: Aşa după cum aţi amintit, lângă noul stadion de fotbal se construieşte, în prezent, şi un stadion de atletism. Ce v-a determinat să începeţi şi acest proiect?

Olguţa Vasilescu: Pentru că urma să demolăm stadionul «Ion Oblemenco», care avea ambele funcţiuni, trebuia să construim o bază sportivă conform legii. În plus, atunci când ne-am apucat de proiect, am gândit că va trebui să avem o bază unde să joace echipa de fotbal, pentru că ne aşteptam să se termine foarte repede, iar până la apariţia noului stadion de fotbal să mutăm acolo echipa de fotbal. Evident că nu mai este cazul, pentru că lucrările la stadionul de fotbal avansează foarte bine.

Rep.: Într-adevăr, lucrările la stadionul mare avansează destul de repede. De ce nu s-a întâmplat acest lucru şi la stadionul de atletism?

Olguţa Vasilescu: Au existat anumite întârzieri determinate, în primul rând, de nivelul pânzei freatice, acelaşi gen de probleme cu cele cu care ne-am confruntat şi în alte zone, cum ar fi cartierul Brestei, unde nu se putea lucra înainte ca muncitorii să instaleze pompe pentru drenarea terenului. Vina nu o imputăm constructorului, dar nici ei nu au strălucit, în sensul în care s-a lucrat pe ambele stadioane şi cei de la stadionul mare au deversat toată apa către stadionul mic, iar constructorii nu reuşeau să iasă din pământ pentru că era inundat.

Rep.: Care este, în prezent, situaţia la stadionul de atletism?

Olguţa Vasilescu: Am avut o discuţie cu cei de la Federaţia de Atletism care ne-au solicitat că, dacă tot ne apucăm să construim un stadion de atletism, ar fi bine să îl facem pentru competiţii internaţionale, de un grad mult mai ridicat faţă de cum îl gândisem iniţial, care nu ar însemna costuri foarte mari. Asta presupune însă că pe suprafaţa gazonului mai trebuie băgate anumite elemente pentru aruncarea cu ciocanul şi toate celelalte sporturi atletice. Lucrările sunt sistate, deocamdată, până când vom avea acest proiect. Va urma o perioadă de achiziţie pentru ceea ce înseamnă partea de gazon cu celelalte dotări.

Rep.: Acest lucru presupune cheltuieli suplimentare?

Olguţa Vasilescu: Bugetul iniţial pentru stadionul de atletism a fost de 1,7 milioane de euro, iar până acum s-au cheltuit cam 600.000 de euro. Dacă vom merge mai departe cu stadionul la standard european, va trebui să mai facem, probabil, o cheltuială de până într-un milion de euro.

Renasc sporturile de sală

Rep.: Chiar dacă fotbalul este mereu în prim-plan, sub mandatul dvs. am asistat la o revigorare a sporturilor de sală. Sunteţi mulţumită de rezultatele SCM Craiova?

Olguţa Vasilescu: După 23 de ani, să aduci un titlu la Craiova este foarte mare bucurie şi, până la urmă, o recunoaştere a clubului nostru sportiv care a fost finanţat în ultimii ani de către municipalitate. Însă trebuie să dăm cezarului ce este al cezarului şi să recunoaştem meritele, în primul rând, ale antrenorului şi ale echipei masculine de volei care, aşa după cum ştiţi, au fost premiaţi într-o festivitate specială.

Rep.: Sunteţi o persoană ambiţioasă care aţi declart că aşteptaţi totuşi mai mult de la echipele din cadrul clubului. Cum ar fi echipa de baschet…

Olguţa Vasilescu: Aşa este. Echipa de baschet a jucat foarte bine până în momentul în care nu au mai primit stimulente. Sunt jucători veniţi de prin alte părţi pe care nu îi interesează prea mult de culorile Craiovei. Tocmai de aceea am introdus clauze de performanţă pentru că eu cred că echipa poate mai mult. În ultimii ani au avut cel mai mare buget din club.

Rep.: Recent, în cadrul SCM a fost înfiinţată şi o secţie de box. Ce v-a determinat să faceţi acest lucru?

Olguţa Vasilescu: Noi încercăm să susţinem toate sporturile. Anul trecut, boxul a adus Craiovei 27 de medalii. Era păcat să lăsăm copiii să se antreneze în condiţiile pe care le cunoaşteţi foarte bine: în curtea antrenorilor, în ringuri de box improvizate, antrenorii foarte prost plătiţi, cu salarii sub mediu pe economie cărora nu le putem spune salarii. În aceste condiţii am luat decizia să avem şi o secţie de box la clubul nostru municipal, mai ales că avem o tradiţie în box, în Craiova. Să nu uităm că am avut campioni mondiali craioveni, există şi o bază de selecţie foarte bună. Sunt mulţi copii buni, ca dovadă că au reuşit să câştige multe medalii şi viitorul pentru boxul craiovean nu poate să arate decât bine în condiţiile în care se investeşte.

Rep.: Este posibil să mai vedem şi alte secţii pe viitor?

Olguţa Vasilescu: De anul viitor, în Craiova vom avea două baze sportive extraordinar de mari, este vorba de stadionul de fotbal de la Craiova şi de un stadion de atletism. Este normal să ne orientăm şi către alte sporturi pe care să le susţinem. Dacă investim în cluburile de juniori de la început, fără îndoială vom avea şi performanţă. Dacă nu se investesc bani, ne vom uita peste gard la alţii, la alte oraşe din România, poate din străinătate, care au sportivi campioni olimpici, mondiali şi aşa mai departe.

Detalii despre stadion:

Noul Complex sportiv din Craiova, care se ridică pe amplasamentul fostului stadion „Ion Oblemenco“, reprezintă o investiţie în valoare de aproape 50 milioane de euro şi este finanţată de Guvernul României prin Compania Naţională de Investiţii. Complexul sportiv va avea în componenţă un stadion conceput pentru a putea găzdui competiţii europene şi internaţionale de fotbal, dar va putea fi folosit şi pentru alte tipuri de sporturi sau pentru organizarea de concerte sau diverse evenimente culturale sau sociale.

Stadionul, cu un regim de înălţime P+4, va avea 30.854 locuri pentru spectatori (inclusiv 624 locuri pentru presă, 222 locuri pentru persoane cu dizabilităţi şi 2.186 locuri VIP).

Firma constructoare a stadionului este firma CON-A, care s-a ocupat şi de lucrările de demolare a vechiului stadion.

 

 

Comandat de PSD Dolj, CUI mandatar financiar 11160007. Executat de SC Inter Regional Media SRL – D

Politica