Senatorul PNL, Mario Ovidiu Oprea, şi preşedintele PNL Dolj, Nicolae Giugea, au susţinut, vineri, o conferinţă de presă în cadrul căreia au explicat de ce partidul nu are o altă propunere de premier, susţinându-l în continuare pe Dacian Cioloş. Actualul premier a fost comparat de preşedintele PNL Dolj cu Mihai Viteazul şi Ștefan cel Mare. Pe de altă parte, PNL-iştii au condamnat faptul că PSD nu are nici până la ora actuală o propunere concretă pentru funcţia de prim-ministru.
Senatorul liberal, Mario Ovidiu Oprea, şi preşedintele PNL Dolj, Nicolae Giugea, au prezentat,vineri, presei o serie de motive pentru care consideră că partidul trebuie votat de alegători la scrutinul din 11 decembrie.
Senatorul Mario Ovidiu Oprea a dat, ca un contraexemplu, PSD, care nu şi-a stabilit încă propunerea pentru funcţia de prim-ministru, dacă obţine majoritate parlamentară.
„După cum aţi putut afla, la Consiliul Naţional de Coordonare al PNL a fost prezent primul ministru al României, Dacian Cioloş, care a devenit, în unanimitate, propunerea PNL pentru următorul mandat după alegerile din 11 decembrie, pentru a continua activitatea de prim-ministru în cadrul Guverului României. Acum, în ciuda prezentărilor pompoase pe care le-a avut PSD legate de programul de guvernare şi prezenţele pe care le-au avut în dezbaterile publice, la tot felul de emisiuni, deşi Liviu Dragnea a fost întrebat insistent de către mai toţi moderatorii de emisiuni dacă va primi această desemnare de a fi prim-ministru din partea PSD, nu s-a putut înţelege mai nimic din răspunsurile sale, nu putem şti cine este propunerea PSD pentru funcţia de prim-ministru. Închipuiţi-vă un tablou în care, în dreapta scrie PNL şi sub este fotografia lui Dacian Cioloş, în stânga scrie PSD. Sub PSD este un pătrat mare în mijlocul căruia se află un semn de întrebare”, a spus Oprea.
Acesta a criticat faptul că PSD a elaborat un program de guvernare înainte să facă o propunere de prim-ministru.
„PSD se laudă cu un program de guvernare, prezentat în rate, aşa precum o reţetă cu diagnostic pe care cel care va veni în momentul respectiv va trebui să o înghită şi să aştepte o minune. Orice partid, dorind să ajungă la guvernare, îşi elaborează un program de guvernare, dar asta la propunerea şi în concordanţă cu propunerile candidatului de prim-ministru desemnat. Fiecare capitol este dezvoltat de miniştrii desemnaţi de partidul respectiv. La PSD e invers. Se pune căruţa în faţa boilor. Mai întâi facem programul, iar cei care vor fi desemnaţi, să fie sănătoşi, trebuie să execute ordinele aşa cum scrie aici, chiar dacă nu cred în ele şi nu cred că va da roade respectivul program de guvernare”, a explicat senatorul PNL.
Mario Ovidiu Oprea a enumerat şi câteva dintre realizările văzute de PNL în timpul guvernării Cioloş din ultimul an.
„Într-adevăr, PNL susţine măsurile lui Cioloş. În primul rând, pentru că este obligat de simpatia populară pe care o are şi, în al doilea rând, pentru că se bucură şi are posibilitatea să dărâme prin antiteză acest mare mit al bunei guvernări Ponta. O guvernare atât de bună încât a plecat pe uşa din dos după protestele românilor. Guvernul Cioloş nu este hulit în stradă. Nu s-a remarcat prin 13 miniştri condamnaţi, puşi sub urmărire penală sau incompatibili. Cioloş a avut un mandat moral, nu politic. După data de 11 decembrie va avea un mandat şi moral, şi politic. PNL rezonează la această formulă şi susţine un guvern care va păstra indemnizaţiile de creştere a copilului, va proteja veniturile din activităţi independente, va accelera investiţiile, va creşte numărul de locuri de muncă, e o creştere deja vizibilă, o debirocratizare evidentă. De ce? Pentru că gândeşte o creştere economică bazată şi pe consum, şi pe investiţii, nu numai pe consum. Pentru că vorbeşte întâi de locuri de muncă şi, după aceea, de asistenţă socială. Ca să vorbim concret pe cifre, în acest an de guvernare Cioloş avem aşa: creştere economică de 5,2% pe semestrul I al anului 2016 faţă de semestrul I al anului 2015, creşterea PIB cu 6%, trimestrul II 2016 faţă de trimestrul II 2015, 152.000 de noi locuri de muncă din care 140.000 sunt în sectorul privat şi 12.000 în sectorul public, şomaj de 6,3% semestrul I 2016 faţă de 6,8% în semestrul I 2015, creşterea salariului mediu net de 12% în iulie 2016 faţă de iulie 2015. Avem cheltuieli în investiţii, 12,8 miliarde de lei adică 1,7% din PIB alocat, cu 2,7% mai mult. Investiţii străine directe, 2,3 miliarde de euro, creştere cu 30% şi export crescut cu 4,2%. Acestea sunt rezultatele guvernării Cioloş, în comparaţie cu guvernarea Ponta. Vorbim de un an de zile faţă de trei ani şi jumătate”, a mai precizat Oprea.
„Nici Mihai Viteazul nu a fost ales şi a făcut multe pentru ţara asta”
La rândul său, Nicolae Giugea a spus că Dacian Cioloş nu s-a înregimentat politic şi l-a comparat cu Mihai Viteazul sau Ștefan cel Mare.
„Venim în faţa dumneavoastră ca să vă răspundem la o întrebare: de ce Dacian Cioloş? Pentru că PNL şi-a conturat un model de prim-ministru. Cel care s-a încadrat perfect pe acest model este premierul actual, Dacian Cioloş. Contrar voinţei PSD, exprimată prin cel cu mustăţile zbârlite, în ultimul timp, acut, domnul preşedinte Dragnea, că a promis că nu va fi înregimentat politic. Dacian Cioloş nu s-a înregimentat politic. Este susţinut de noi, asta este obligaţia pe care ne-o asumăm noi faţă de Dacian Cioloş. Dar Dacian Cioloş nu a promis nimic din ceea ce este acuzat în momentul de faţă de Liviu Dragnea. Să nu uităm că, după tragicul eveniment Colectiv, PSD-iştii rupeau uşile la Parlament de frică să nu cumva să nu fie în sală când se votează guvernul Cioloş, fără niciun fel de promisiuni din partea premierului Cioloş. Or, acum, venim şi reproşăm câte şi mai câte. Că Cioloş nu e ales. Nici Mihai Viteazul nu a fost ales şi a făcut multe pentru ţara asta. Nici Ștefan cel Mare nu a fost ales, şi a făcut la fel de multe pentru ţara asta. Or, probabil are atâtea variante de candidatură de prim-ministru PSD-ul că, în momentul de faţă, nu vine cu niciuna, ca să nu se supere între ei, conform obiceiului pe care l-au instalat deja”, consideră Giugea.
„Acolo unde se termină autostrada, se opresc investitorii”
Totodată, acesta a reamintit de autostrada Craiova-Piteşti care a eşuat prin potenţialul parteneriat-public-privat, vorbind şi despre investiţiile străine din zona Olteniei.
„Să nu uităm din ce zonă ne tragem cu toţii şi unde ne ducem traiul de fiecare zi. Oltenia este una dintre cele mai sărace, dacă nu cea mai săracă regiune din România. Investiţiile străine directe atrase în regiunea Bucureşti-Ilfov reprezintă cam 60% din total. Regiunea Oltenia reprezintă 3,7%. Mai jos de noi nu există nimeni. Este primul care a făcut-o pe tăcute, fără să iasă cu tam-tam, este primul care a intervenit şi a făcut un act pentru deblocarea economică a Olteniei: autostrada Piteşti-Craiova. Pentru că, acolo unde se termină autostrada, se opresc investitorii. Este un mare lucru cu care Victor Viorel Ponta şi-a minţit electoratul în 2012. A spus că în 2016 nu mai calcă în Oltenia dacă nu vine pe autostrada Piteşti-Craiova. Probabil că acum la Gorj merge cu elicopterul ca să evite traseul ăsta, iar ceea ce în momentul de faţă vine PNL cu program de guvernare care este perfect compatibil, pentru că a fost armonizat prin grupuri de lucru care şi-au desfăşurat activitatea nu neapărat în faţa camerelor de luat vederi, nu la televiziunile naţionale sau locale, acolo s-au strâns într-un loc, şi-au armonizat programul de guvernare al PNL cu platforma 100 pentru România a primului ministru (…) Eu consider că este un angajament extrem de serios această autostradă, ştiţi foarte bine 124 de kilometri, 900 de milioane de euro, fondurile sunt europene din FEDR. Bani, dacă ştii să-i cauţi, îi găseşti. Uite că s-au găsit bani. Nu, aşa, ce ne arunca Victor Ponta, într-o ceaţă totală, un parteneriat public-privat, 2030, şi vedem foarte bine cât de reuşit a fost acest parteneriat pe Comarnic-Braşov. Zero”, a mai spus preşedintele PNL Dolj.
„Să iei un om care are credibilitate şi să-l dai la o parte pentru că trebuie neapărat să fie membru de partid?”
Întrebaţi de ce cele două mari partide din România nu sunt în stare să desemneze oameni din interiorul formaţiunii politice pentru funcţia de prim-ministru, cei de la PNL au spus că nu este neapărată nevoie ca omul propus pentru funcţia de premier să fie membru de partid.
„Ce să faci, să iei un om care are credibilitate şi să-l dai la o parte pentru că trebuie neapărat să fie membru de partid? Nu e obligatorie opţiunea asta. Sau să facem ca PSD-ul: ne pitim după uşă tot partidul şi zicem, domnule, scoate o mână şi ăsta va fi primul ministru, după cortină, dar fără să-l identifice. Ne-am luat angajamentul că vom merge cu Dacian Cioloş. Este cel care se încadrează perfect pe tipologia de prim-ministru pe care ne-am asumat-o”, a spus Giugea.
La rândul său, Oprea a spus că este nevoie de majoritate în parlament pentru a susţine obiectivele din programul de guvernare.
„Vorbim despre programe de guvernare şi despre majorităţi în parlament. Acestea sunt principale pentru susţinerea obiectivelor din programul de guvernare”, a spus senatorul PNL.