joi, noiembrie 14, 2024

Ultima ora

Sport

Maternitatea Spitalului de Urgenţă  intră în reabilitare

Consiliul Judeţean Dolj a stabilit câştigătorul contractului ce vizează reparaţiile curente la etajul VIII al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, mai exact la Clinica de Obstetrică şi Neonatologie, una dintre secţiile cu cele mai mari probleme din Spitalul Judeţean din Bănie. Lucrările ar urma să înceapă în perioada următoare, imediat cum se va realiza predarea amplasamentului. În paralel, Consiliul Judeţean Dolj mai are în desfăşurare licitaţiile pentru reparaţii curente la etajul IX al spitalului, cel ce adăposteşte Clinicile de ORL copii, Chirurgie pediatrică, Chirurgie toracică, Diabet, Neurologie şi Endocrine, dar şi pentru mult-aşteptatul ambulatoriu, la care mai este nevoie de lucrări suplimentare.

 

Consiliul Judeţean Dolj a adjudecat, în cursul zilei de luni, contractul „Reparaţii curente etajul VIII la Clinica de Obstretică şi Neonatologie, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova”, conform datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice. Reparaţiile vor fi executate de firma SC Team World Construct SRL, care a obţinut lucrarea la suma de 1.491.000 de lei fără TVA. Iniţial, contractul, scos la licitaţie la finele lunii martie, fusese estimat de către Consiliul Judeţean Dolj la suma de 2.711.558 de lei.

Aceasta este una dintre secţiile cu cele mai mari probleme din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, după cum scria Jurnalul Olteniei încă de la începutul lunii septembrie. Deşi multe saloane au fost văruite şi dispun de paturi relativ noi, în băi aproape că se poate vorbi de focare de infecţie. Mai mult, deşi se fac igienizări şi dezinsecţii, grupurile sanitare sunt vechi, cu smalţul sărit, iar de după faianţă ies gândaci. Conform datelor deţinute, termenul de execuţie pentru lucrările de la acest etaj este de zece luni. Și aceste reparaţii vor fi executate, ca şi la celelalte etaje ale spitalului, în regim de funcţionare şi etapizat, astfel că activitatea medicală de pe secţii nu va fi întreruptă.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Și etajul IX aşteaptă câştigătorul…

Dincolo de lucrările la acest etaj, administraţia judeţeană mai are în desfăşurare contractul ce vizează reparaţiile curente la etajul IX al spitalului. Concret, este vorba despre Clinicile de ORL copii, Chirurgie pediatrică, Chirurgie toracică, Diabet, Neurologie şi Endocrine. Licitaţia este în evaluare, aşteptându-se răspunsurile la diverse cereri de clarificări. La procedură s-au înscris şase ofertanţi, urmând să fie declarat câştigător cel care a oferit cel mai mic preţ faţă de valoarea estimată de Consiliul Judeţean Dolj, de 2.583.713 de lei fără TVA.

… dar şi ambulatoriul

Probabil unul dintre cele mai importante proiecte care se doresc a fi încheiate la nivelul spitalului este cel ce vizează ambulatoriul unităţii spitaliceşti. Acesta este licitat de la finele lunii iulie, pentru lucrări suplimentare, pe un contract în valoare de 1.625.863,20 lei fără TVA . Procedura de achiziţie este încă în desfăşurare, cinci ofertanţi fiind evaluaţi pentru adjudecarea contractului. Aceştia sunt SC Construct Invest Carpaţi SRL – SC Scadt SA – SC Elecsis SRL, SC Remex SRL – SC 3I Automatizări şi Telecomunicaţii SRL, SC Novara T Impex SRL, SC Prima Serv SRL Craiova, SC Real Design Trust SRL.

Ambulatoriul de specialitate al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, realizat, la începuturi, din fonduri europene, are nevoie de noi lucrări pentru a putea fi complet în legalitate privind normele de securitate la incendiu. Pentru a nu pierde finanţarea europeană obţinută până la data de 31 decembrie 2015 pentru acest proiect, Consiliul Judeţean Dolj a prelungit acest proiect, în urma noilor păsuiri acordate de Uniunea Europeană, până la data de 31 august 2017.

Conform calendarului asumat, contractul ar fi trebuit adjudecat la 1 octombrie

Motivele pentru care îndeplinirea obiectivelor şi indicatorilor, precum şi asigurarea funcţionalităţii acestora, nu s-a putut realiza până la 30.06.2016 s-au datorat, pe de-o parte, dificultăţilor întâmpinate în contractarea execuţiei lucrărilor şi, pe de altă parte, problemelor generate de neîndeplinirea, sau împlinirea defectuoasă, a obligaţiilor contractuale de către prestatorii de servicii de proiectare, situaţii ce nu au fost sub controlul beneficiarului, Consiliul Judeţean Dolj”, se arată în documentele CJ Dolj.

Practic, a fost vorba despre unele lucrări suplimentare solicitate de către ISU „Oltenia” pentru a îndeplini cerinţa legală de constituire a Ambulatoriului într-un compartiment distinct de incendiu, separat de Spitalul de Urgenţă. Lucrările fac obiectul emiterii unei noi autorizaţii de construire.

Conform termenelor estimate la prelungirea proiectului pe fonduri europene, până la 1 octombrie ar fi trebuit să se încheie contractul pentru noile lucrări, în urma unei proceduri de achiziţii, la 31 mai 2017 ar trebui să se încheie aceste lucrări, la 30 iunie 2017 ar trebui să se recepţioneze lucrarea, iar la 31 august 2017 să se obţină autorizaţiile necesare pentru a funcţiona legal.

În paralel, în curtea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova se mai execută lucrări la realizarea Clinicii de Cardiologie, care a obţinut, în cele din urmă, un angiograf, dar şi la extinderea Unităţii de Primiri Urgenţe.

Nicio mişcare pentru spitalul regional

În ceea ce priveşte terenul pe care ar urma să fie construit spitalul regional din Craiova, nu se aude nici până acum vreo veste. Invitat la „De vorbă cu ministrul tău” o discuţie on-line şi o iniţiativă a Ministerului pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, întrebat fiind de Jurnalul Olteniei care este situaţia spitalului regional din Craiova, a spus: „Craiova este unul dintre cele două locuri unde avem deja un teren pe care l-am identificat şi va fi transferat de la Ministerul Apărării către Ministerul Sănătăţii printr-o Hotărâre de Guvern pe care o pregătim deja. Este posibil să se întâmple acest lucru în următoarele două săptămâni, să avem o Hotărâre de Guvern prin care să stabilim unde se va construi acest spital. Refacem studiile de fezabilitate, printr-o colaborare cu Banca Europeană pentru Investiţii, care sperăm să coordoneze pregătirea proiectului de la început până la final şi mă refer la documentele de legislaţie. Credem că implicarea unei instituţii financiare internaţionale va asigura o continuitate procesului, indiferent ce schimbări vor mai veni la Ministerul Sănătăţii şi credem că asta va asigura şi un nivel de calitate în pregătirea proiectului”, spunea Vlad Voiculescu pe 14 octombrie.

Hotărârea de Guvern, însă, nu a apărut până acum. Spitalul regional de la Craiova ar urma să fie construit pe un teren al Ministerului Apărării Naţionale, din zona Centurii de Nord a Craiovei.

Politica