E.Coli, stafilococ auriu, klebisella şi bacil piocianic. Sunt bacteriile depistate în număr mai mare decât limita admisă în Secţia ATI (etajul III) de la Spitalul de Urgenţă din Craiova. Specialiştii DSP Dolj au constatat că „dezinfecţia terminală se efectuează o dată pe lună sau chiar la 2 luni deşi în Plan şi-au asumat ca o vor efectua la 14 zile”.
Există şi o plângere depusă la Comisia de Malpraxis a DSP Dolj cu privire la neregulile de la ATI, etajul III.
Astfel, într-un răspuns transmis la solicitarea Jurnalul Olteniei, DSP Dolj arată că
„în urma unui control efectuat în Spitalul Clinic Judetean de Ugenta Craiova, in perioada 04.08.-17.08.2016, specialiștii DSP Dolj au constatat la nivelui Sectiei ATI, et.III, nerespectarea planul de curatenie si dezinfectie zilnica si ciclica asumate prin Planul propriu de supraveghere si control al infectiilor nosocomiale si aprobat de conducerea spitalului, precum si prin planurile operationale. Dezinfectia terminala se efectueaza o data pe luna sau chiar la 2 luni desi in Plan si-au asumat ca o vor efectua la 14 zile. La controlul microbiologic al suprafetelor si aeromicroflorei s-au inregistrat probe neconforme prin nr de germeni peste limita admisa si prezenta de: Stafilococ aureus, Klebsiella, Pseudomonas Aeruginosa, E.Coli”.
Pentru neconformitatile constatate DSP Dolj a luat urmatoarele masuri:
- sanctionarea contraventionala a persoanelor responsabile;
- S-a propus suspendarea activitatii saloanelor din etajul III a sectiei de ATI, pentru igienizare si dezinfectie terminala. Suspendarea va intra in vigoare din momentul in care se externeaza ultimul pacient din cei existenti,;
- La finalizarea activitatii de igienizare si dezinfectie terminala se vor recolta probe pentru verificarea eficacitatii dezinfectiei terminale de catre DSP Dolj care va fi informata cu 24 ore inainte, ca să poată recolta probe de salubritate, microaeroflora, sterilitate.
- Personalul din clinica ATI va fi reinstruit cu privire la procedurile operationale specifice asumate de catre unitatea sanitara.
Personalul medical s-a conformat, iar pe 31 august “rezultatele de laborator ale probelor recoltate de DSP Dolj la etaj III, sectia ATI după finalizarea activitatii de igienizare si dezinfectie terminala au fost comunicate conducerii spitalului – nu s-a evidentiat prezenta de germeni patogeni cu impact asupra sanatatii populatiei.
Rezultatele indica ca masurile impuse si efectuate , respective curatenia si dezinfectia terminala au fost eficiente”, se mai arată în răspunsul DSP Dolj transmis Jurnalul Olteniei.
DSP DOLJ a transmis, din nou, o serie de recomandări:
- Se va respecta planul de curatenie si dezinfectie zilnica si ciclica a sectiei de ATI asumate prin Planul propriu de supraveghere si control al infectiilor nosocomiale si aprobat de conducerea spitalului precum si prin planurile operationale.
- Se va continua cu dezinfectia terminala a sectiei ATI, etaj IV , conform planificarii unitatii sanitare.
- Reinstruirea personalului privind atributiile ce le revin conform fisei post si procedurilor operationale , implementate de echipa manageriala a spitalului.
- Pentru limitarea riscului de contaminare a mediului in sectia ATI , se vor lua masuri privind amplasarea la intrarea in sectie precum si la intrarea in saloanele izolator a dispenserelor cu solutii dezinfectante, halate, manusi, masca , botosei de unica folosinta, covor antibacterian.
„Menționăm că exista și o plangere depusa de un pacient (apartinator) in legatura cu eventuale neregului la sectia ATI, etajul 3, din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Craiova, plângere care în prezent se află înregistrată la Comisia de Malpraxis din cadrul DSP Dolj”, au mai transmis reprezentanţii Direcţiei.