vineri, noiembrie 15, 2024

Ultima ora

Sport

14 liberali doljeni vor în Parlament

14 membri ai Partidului Naţional Liberal, filiala Dolj, ar vrea să fie parlamentari. Dintre aceştia, doar trei sunt parlamentari cu state vechi. Este vorba de senatorii Mario Ovidiu Oprea şi Mărinică Dincă şi deputatul Ionuţ Stroe. Deocamdată nu s-a decis cine dintre cei care vor în Parlament va candida pentru Senat şi cine pentru Camera Deputaţilor şi nici ordinea acestora pe listă.

Sunt membri PNL Dolj care și-au depus candidatura în perioada stabilită de conducerea filialei, urmând ca o propunere de listă în ordinea pe care o considerăm cea mai potrivită pentru alegatorii noștri să fie înaintată de către Comitetul Județean Executiv al filialei către Biroul Politic Județean al PNL Dolj foarte curând.

Această listă va merge în final către Biroul Politic Național pentru ultimul vot înaintea semnării sale de către cei doi copreședinți Alina Gorghiu și Vasile Blaga. Din punctul nostru de vedere al PNL Dolj aceasta nu este o listă, ci o echipă compatibilă și deja sudată după alegerile locale din acest an”, a declarat senatorul liberal Mario Ovidiu Oprea.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Iată candidaţii, în ordine alfabetică (10 deputați și 4 senatori):

CĂLIN COSMIN secretar general adjunct PNL Dolj consilier județean

CĂLINOIU EUGEN secretar executiv PNL Dolj

COSTEA ELENA vicepreședinte PNL Dolj

DINCĂ MĂRINICĂ primvicepreședinte PNL Dolj senator

DRÎGNEI DANIEL secretar general PNL Dolj consilier județean

GÎDĂR ALEXANDRU secretar executiv PNL Dolj consilier județean

GIUGEA NICOLAE presedinte PNL Dolj consilier județean

ILINCA ADINEL vicepreședinte PNL Dolj

IRINEI MARIAN secretar general PNL Dolj consilier județean

MĂRGĂRIT DORIN vicepreședinte PNL Dolj consilier județean

OPREA MARIO OVIDIU primvicepreședinte coordonator PNL Dolj senator

PĂSCULESCU VETA vicepreședinte PNL Dolj consilier județean

SIROP FLAVIUS secretar general PNL Craiova consilier municipal

STROE IONUȚ președinte PNL Craiova deputat

Pe de altă parte, preşedinţii şi vicepreşedinţii de consilii judeţene, primarii şi viceprimarii afiliaţi PNL, au participat, la sfârşitul săptămânii trecute, la Liga Aleşilor Locali a partidului, eveniment în cadrul căruia, peneliştii au adoptat o rezoluţie pe care se obligă să introducă în programul politic.

PNL consideră că în sistemul românesc, din toate punctele de vedere paradigma o reprezintă centralismul. Încă suntem dominaţi de centralism, centralism care contravine liberalismului clasic şi a doctrinei populare, ca atare noi vrem să facem schimbări majore din acest punct de vedere. Noi contrapunem centralismului, ideea descentralizării şi a subsidiarităţii, pentru că sunt mult mai productive din punct de vedere administrativ, social şi economic. Susţinem delegarea cât mai multor competenţe dinspre structurile centrale către cele locale, astfel încât să avem cheltuieli şi investiţii adecvate la necesităţile comunităţilor locale. Investiţiile şi cheltuielile în România încă sunt politizate, construim în continuare şi lucruri care nu sunt necesare şi nu le luăm în calcul pe cele care ar trebui să fie priorităţile. Vrem să susţinem o lege a salarizării unitare. PNL doreşte să susţină adoptarea unui cod de integritate pentru funcţiile publice, un cod general care să se refere la toate funcţiile publice şi cele elective şi cele numite, şi cele locale şi cele naţionale, care să privească şi regimul conflictelor de interese şi să se refere la îndeplinirea cu integritate a unei funcţii publice. Această rezoluţie ne impune să preluăm în programul de guvernare al PNL, încă şapte capitole: 1. Descentralizarea cu asigurarea resurselor financiare pentru fiecare unitate administrativ teritorială. Pentru că degeaba le dai servicii publice, spitale, dacă nu le dai şi banii cu care să funcţioneze. 2. Atribuțiile administrației locale pentru sprijinul mediului economic local. Prin aceasta se urmăreşte ca primăriile să nu mai stea cu mâna întinsă către Guvern sau Consiliul Judeţean, ci să-ţi creeze un mediu economic propriu, local.3. Salarizarea funcționarilor publici cu o creștere medie de 22% începând cu anul 2017. 4. Statutul aleșilor locali pe care vrem să îl completăm. 5. Codul incompatibilităților care trebuie revăzut. 6. Salarizarea aleșilor locali. Nu poţi să faci performanţă dacă nu îi cointeresezi. Un criteriu ar putea fi atragerea de fonduri europene. 7. Simplificarea procedurilor pentru creșterea gradului de atragere a fondurilor europene și pentru implementarea proiectelor de dezvoltare locală”, a mai declarat senatorul Mario Oprea.

Rezoluţia a fost votată în unanimitate de cei prezenţi la Liga Aleşilor Locali ai PNL.

Politica