Mărşăluitoarea craioveană va intra, vineri seara, în competiţie la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro. Claudia Ștef, sportivă legitimată la CSM Craiova, va participa la cea mai mare reuniune sportivă mondială în proba de 20 km marş, după ce a obţinut calificarea anul trecut, fiind motivată de ambiţia de a arăta că încă mai poate face performanţă şi la vârsta de 38 de ani. Anul acesta, însă, au intervenit acele probleme legate de suspendarea din lotul olimpic pe fondul depistării pozitive cu meldonium, o substanţa interzisă pe care atleta ar fi folosit-o, care s-a dovedit apoi a fi o decizie greşită, deoarece Claudia Ștef a avut în organism o cantitate din substanţa respectivă aflată în limitele permise de Agenţia Mondială Antidoping.
Totuşi, sportiva craioveană a fost bulversată de această situaţie, care i-a încurcat planurile pentru Jocurile Olimpice, incertitudinea participării influenţând pregătirea pentru competiţie. De abia la începutul lunii iulie, Claudia Ștef a primit oficial vestea că va putea face parte din lotul olimpic pentru Rio. Acum, obiectivul mărşăluitoarei pentru întrecerea olimpică este acela de a efectua o cursă cât mai bună, care să îi aducă de asemenea o clasare satisfăcătoare.
“Obiectivul meu pentru aceste Jocuri Olimpice era, atunci când am început pregătirea, să mă clasez în primele zece locuri. Bineînţeles că cele două luni de stres şi incertitudine în privinţa participării şi-au spus cuvântul, iar în ultima perioadă nu m-am antrenat la nivelul la care mi-aş fi dorit. Cu toate astea, sunt optimistă şi îmi doresc să închei cursa cu un rezultat de care să fiu mulţumită. Sunt foarte bucuroasă şi mândră că m-am calificat şi sper să reprezint cu succes clubul şi România. Țin să mulţumesc în mod special directorului clubului CSM Craiova, Mircea Călin, pentru susţinerea pe care mi-a acordat-o în toată această perioadă grea pe care am traversat-o, pentru că a fost singura persoană care a crezut în mine”, a declarat Claudia Ștef înainte de a lua startul la Rio.
Atleta legitimată la CSM Craiova a mai participat la ediţia anterioară a Jocurilor Olimpice, de la Londra, unde a ocupat locul 38 în proba de 20 km marş. Ancuţa Bobocel, o altă sportivă ce este legitimată la un club craiovean, CSU, şi face parte din delegaţia tricoloră la Jocurile Olimpice, a concurat deja în calificările probei de 3000 metri obstacole, dar n-a reuşit să obţină prezenţa în finală. Altfel, Florina Pierdevară, atletă originară din Craiova, dar care concurează pentru clubul Steaua CSA Bucureşti, a alergat, ieri, în prima rundă de calificare la proba de 800 metri, clasându-se pe locul şapte în prima serie, poziţie ce nu a trimis-o în semifinale. Sâmbătă va lua startul la Rio şi Adelina Pastor cu ştafeta de 4×400 m a României, iar duminică Marius Ionescu va concura în cursa de maraton.
Muntean a obţinut locul şase la paralele
Gimnastul român Andrei Muntean a încheiat pe locul şase finala probei de paralele de la Jocurile Olimpice, după ce a obţinut nota 15,600. Fiind ultimul român care ar mai fi putut obţine o medalie, la Rio, la disciplina gimnastică, lotul tricolor de gimnastică a terminat această ediţie a Jocurilor Olimpice fără vreo distincţie, pentru prima dată în ultimii 44 de ani. Oleg Verniaiev, cu nota 16.041, a câştigat titlul olimpic, Daniel Leyva (15, 900) s-a clasat pe locul secund, iar ultima treaptă a podiumului a fost ocupată de David Belyavskiy, care a obţinut nota 15.783.
Alexuc a pierdut bronzul la lupte
Luptătorul Alin Alexuc a evoluat, marţi seara, în meciul decisiv pentru obţinerea unei medalii de bronz, prima medalie olimpică pentru luptele româneşti după 24 de ani, însă a fost învins de turcul Cenk Ildem la categoria 98 de kilograme (greco-romane), scor 3-0. Sportivul român a fost dezamăgit după ratarea medaliei, dar spune că va munci pentru a reveni mai puternic la următoarea ediţie a Jocurilor Olimpice de la Tokyo.
„Mulţumesc tuturor pentru susţinere şi pentru mesajele frumoase date înainte, dar şi după. Îmi pare rău că n-am reuşit să aduc o medalie României la lupte. Sunt emoţionat să văd atât de multă lume care mă iubeşte şi mă susţine. A fost o mândrie să reprezint România la cea mai importantă competiţie din lume. Visul la o medalie olimpică nu s-a încheiat, ci doar s-a amânat pentru patru ani. O perioadă lungă în care voi învăţa din greşeli şi voi reveni mai bun, mai puternic, mai determinat. Mă înclin în faţa celor care au avut încredere în mine!”, a spus Alexuc.
Alexuc a încheiat întrecerea pe locul cinci, după ce a reuşti două victorii (3-2 în optimi cu egipteanul Hamdy Abdelwahab şi 3-0 în recalificări cu italianul Daigoro Timoncini) şi a suferit două înfrângeri (0-8 în sferturi cu armeanul Artur Aleksanian şi 0-3 în finala pentru bronz cu turcul Cenk Ildem).
JOI 18 AUGUST (ora României)
Atletism Andrei Gag (greutate) 15,55 — calificări grupele A şi B (Olympic Stadium)
Atletism Andrei Gag (greutate) 2,30 — finala (Olympic Stadium)
*De precizat că programul fazelor superioare este provizoriu, fiind condiţionat şi de calificarea românilor în aceste faze.