joi, noiembrie 14, 2024

Ultima ora

Sport

Mititelu, trimis în judecată pentru transferul lui Costea

Patronul Fotbal Club Universitatea Craiova, Adrian Mititelu, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie. Mititelu este acuzat de evaziune fiscală, în forma substituirii, degradării sau înstrăinării de către debitor a bunurilor sechestrate, şi înşelăciune. Anchetatorii spun că acesta a transferat un jucător ale căror drepturi federative erau sub sechestru. Este vorba de transferul lui Mihai Costea, către Steaua, jucător pe care clubul din Bucureşti nu l-a putut legitima din cauza sechestrului pus de ANAF.

În ianuarie 2011, ANAF a pus sechestru pe drepturile federative a 39 jucători ai Universităţii Craiova, pentru datoria de aproape 10 milioane lei pe care clubul o avea către stat. Două luni mai târziu, Adrian Mititelu l-a vândut Stelei pe Costea, fără a notifica însă Finanţele. Pe la 24 martie 2011, Mititelu a încasat peste un milion de euro, într-un cont bancar deschis în aceiaşi zi la indicaţia sa. O parte din bani au mers către salariile angajaţilor clubului, iar o sumă importantă a fost transferată în contul unei societăţi comerciale controlată de el prin interpuşi. În acelaşi dosar a fost trimis în judecată şi Gigel Preoteasa, secretar al clubului de fotbal, acuzat de aceleaşi infracţiuni.
„ La 31 ianuarie 2011, urmare a unor debite foarte mari pe care SC Fotbal Club U Craiova SA le avea către bugetul consolidat al statului, în cadrul procesului de executare silită, declanşat împotriva societăţii în vederea recuperării creanţelor fiscale în sumă de 9.906.095 lei, Ministerul Finanţelor Publice – Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a întocmit un proces-verbal de sechestru pentru bunuri mobile, prin care au fost indisponibilizate drepturile federative de joc ale celor 39 de jucători de fotbal, care activau în baza unor contracte de muncă/convenţii civile în echipa Universitatea Craiova. Cât timp dura executarea silită pentru bunurile sechestrate (drepturile federative de joc ale jucătorilor de fotbal de la SC Fotbal Club U Craiova SA), debitorul, SC Fotbal Club U Craiova SA, nu putea dispune de acestea decât cu aprobarea dată de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, după achitarea integrală a sumelor înscrise în titlul executoriu, cu condiţia constituirii unei garanţii la nivelul sumei poprite sau cu condiţia virării contravalorii indemnizaţiei de transfer a jucătorului în contul indicat de organul fiscal. Deşi cunoştea aspectele arătate mai sus, SC Fotbal Club U Craiova SA, prin administratorul său şi directorul general unic, Mititelu Adrian Marin şi prin secretarul general Preoteasa Gigel, fără să aducă la cunoştinţă intenţia de transfer şi fără să solicite o aprobare de natura celei menţionate anterior, a încheiat la data de 23 martie 2011 acordul de transfer al unui jucător. În baza acestui acord, inculpatul Mititelu Adrian Marin a încasat la 24 martie 2011, într-un cont bancar deschis în aceiaşi zi la indicaţia sa, contravaloarea sumei de 1.100.000 euro (5.627.864 lei) din care, în aceiaşi zi, s-au efectuat ulterior mai multe plăţi. La momentul încheierii acordului de transfer, inculpaţii Mititelu Adrian Marin şi Preoteasa Gigel cunoşteau că drepturile federative ale jucătorului erau sechestrate”, au transmis, luni, procurorii DNA.

Anchetatorii mai arată că “jucătorul nu a putut fi legitimat în evidenţele clubului cesionar, iar transferul nu a putut fi înregistrat în Liga Profesionistă de Fotbal, întrucât reprezentanţii legali ai acestui organism au comunicat cumpărătorului că jucătorul nu putea face obiectul transferului, deoarece Agenţia Naţională de Administrare Fiscală instituise sechestru asupra drepturilor federative de joc ale acestuia.
Această împrejurare nu a fost cunoscută la data de 23 martie 2011 de către semnatarii acordului de transfer din partea clubului cesionar, care, dacă ar fi cunoscut-o, nu ar fi încheiat acordul de transfer şi nu ar fi achitat integral suma prevăzută în acest act.
Din suma de bani încasată în condiţiile de mai sus, au fost achitate drepturi salariale ale angajaţilor clubului, iar o sumă importantă a fost transferată în contul unei societăţi comerciale controlată prin interpuşi de acelaşi inculpat.
Suma rămasă a fost executată de bancă, banii fiind transferaţi în contul pus la dispoziţie de organul fiscal”.

Adrian Mititelu a anunţat, încă de duminică seara, pe facebook, faptul că a fost trimis în judecată de DNA. Acesta se apără susţinând: „Aşa-zisul transfer nu s-a mai finalizat, jucătorul fiind legitimat la FC Steaua în postura de jucător liber de contract! FRF/LPF/Sandu/Dragomir au fost deja condamnaţi pt. sustragere de sub sechestru inclusiv a jucătorului Costea Mihai Alexandru! Imediat după încheierea contractului între FC Universitatea Craiova şi FC Steaua Bucureşti clubul a achitat suma de 1,6 milioane lei către fisc deşi suma pt. care se instituise sechestrul era de 1 milion lei. Clubul FC Steaua nu a fost în niciun fel prejudiciat deoarece s-a înscris la masa credală pt. suma de 1,1 milioane lei plătită, pe de altă parte l-a legitimat pe Costea Mihai în condiţii mult mai avantajoase, fără nicio sumă de plată viitoare, procent din revânzare etc. Toate sumele de bani provenite de la clubul FC Steaua au fost folosite în plata salariilor jucătorilor. Mai mult FC Steaua Bucureşti a legitimat fără nicio contraprestaţie şi jucătorii Florin Costea şi Andrei Prepeliţă, participând asfel în mod direct la denunţarea unor contracte cu clauze de reziliere de 20 milioane de euro. Atitudinea procurorului Cristina Bărbulescu Fota NU este întâmplătoare, este acelaşi procuror care a soluţionat abuziv dosarul 50/P/2011 dosar în care s-a cercetat modul în care au fost furaţi jucătorii Valerică Găman şi Ştefan Bărboianu în ianuarie 2011 de către gruparea criminală constituită de Victor Piţurcă! Cristina Bărbulescu Fota este o apropiată a procurorului ȚULUȘ FLORIN DORU, magistrat care a MUŞAMALIZAT acţiunile grupării criminale în mai multe rânduri. Toate aceste aspecte, dar şi altele pe care nu le pot divulga acum, le-am adus la cunoştinţa STRUCTURII CENTRALE A DIRECŢIEI NAŢIONALE ANTICORUPŢIE şi sunt încrezător că se va face lumină cu privire la aceste aspecte deosebit de grave”.

Policlinica Buna Vestire Craiova


Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Craiova s-a constituit parte civilă în dosar cu suma de 4.032.764 lei, iar clubul cesionar cu suma de 5.627.864 lei.
Procurorii anticorupţie au instituit măsura asiguratorie a sechestrului mai multor imobile ce aparţin inculpaţilor Mititelu Adrian Marin şi Preoteasa Gigel.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Dolj, cu propunere de a se menţine asigurătorii dispuse în cauză.


Politica