Cine sunt băieţii care au spoit stâlpii şi pereţii?
De departe cea mai agresivă şi vizibilă reclamă existentă în Craiova este cea a unor firme sau persoane fizice din judeţul Ilfov care forează puţuri americane. Sunt ieftine!
Să-mi arate cineva un stâlp din Craiova netapetat cu anunţuri gen “Forez fântâni” sau “Efectuăm puţuri de mare sau mică adâncime”, şi nu-l mănânc, ci-l tapetez, fără să fiu prins, cu afişe cu poza şefului Poliţiei Locale şi mesajul Wanted, cu condiţia să şi le plătească şi apoi să achite şi amenda dată de subalterni.
Ori de eşti primarul oraşului, viceprimar sau consilier personal al edilului, simplu cetăţean care l-ai votat sau nu pe primul, turist, sau pur şi simplu tranzitezi Craiova cu maşina, tot ai trecut o dată pe Calea Bucureşti. Oricât eşti de cârcotaş nu ai cum să nu exclami: “A promis ea multe, e aşa şi pe dincolo, dar bulevardu’ arată bine…spaţii verzi, şină de tramvai, staţii de autobuz, marcaje…McDonald’s, cazinouri, etc”. Pe de altă parte, poţi fi cel mai mare susţinător al actualului primar şi n-ai cum să nu vezi mizeriile de stâlpi de iluminat public nevopsiţi de pe timpul lui Mărinică Dincă şi tapetaţi de jos până unde au ajuns (pe vârfuri) lipitorii cu afişe care te îndeamnă să–ţi faci un puţ în grădină. E ieftin! Dacă pe Calea Bucureşti doar stâlpii fac reclamă afacerii cu puţuri, în alte zone ale Craiovei A3-urile lipite pe uşi de bloc, pereţi şi garduri îţi amintesc de campaniile electorale în care aveai voie să pui afişe pe unde te ducea capul.
Habar n-avem câte amenzi au aplicat subalternii lui Octavian Mateescu (acesta este numele directorului executiv al Poliţiei Locale Craiova) celor care au transformat stâlpii Craiovei în avizier, dar îi ştim pe cei din urmă. Și ca să nu fim băgaţi la complicitate în cazul în care Mateescu şi ai lui vor să ia taurul de coarne o să facem publice informaţiile culese. Pe această cale o să le facem reclamă şi celor care au nevoie de ea.
Locuieşti la casă şi vrei să–ţi faci o fântână în curte, nimic mai simplu! Faci o ieşire pe Calea Bucureşti, te opreşti în dreptul unui stâlp de iluminat public, alegi un anunţ la întâmplare, şi ai de unde, şi pui mâna pe telefon. La 0786 281 920 răspunde George. Este din Buftea, judeţul Ilfov, şi împreună cu echipa lui forează puţuri în toată ţara: “E afacere de familie. Lucrăm de vreo 10 ani. Prima dată am furat eu meseria de la cineva, apoi am făcut o echipă. Suntem cinci băieţi şi mergem prin toată ţara. Nu refuzăm comenzi, totul e să le legăm. Executăm puţuri americane cu structură PVC. Lucrăm la metru, un milion jumate metru săpat, dar mai şi negociem”. Omul e greu de oprit când îşi vinde marfa. Poezie nu alta! Îi spun că o să-i fac reclamă pe internet. Mă întreabă cât îl costă. Îi spun, un puţ! Când o să vadă articolul…sper că nu a salvat numărul.
Alt stâlp, cam aceleaşi anunţuri. 0763 300 535 este unul dintre numerele la care răspunde Viorel, tot din Buftea. Povestea lui pare trasă la indigo: “Suntem cinci băieţi, lucrăm de 10-11 ani. Facem puţuri americane oriunde suntem solicitaţi”. El nu a furat meseria ca George, “e moştenire de la bunicu. Ne luăm traista în băţ şi ne ducem acolo de unde am fost sunaţi”. “Nu ne umplem de bani, avem un trai decent”, adaugă ilfoveanu. Întrebat cum îşi face reclamă, răspune: lipim afişe în locuri vizibile! Câţi bani cheltuiţi lunar pe reclamă? “250 de euro”. Recunoaşte că a luat şi amenzi, dar nu la Craiova, “culmea pe lângă Bucureşti”.
De departe cei mai mulţi bani, “o sută de milioane de lei vechi în fiecare lună”, în reclamă stradală îi investeşte Marius, tot din Buftea: “Am ajuns cu lucrări până la Arad. Am avut şi site de prezentare, dar nu a dat randament ca afişele”. Tot Marius e cel care dezvăluie metoda de lucru, când vine vorba să–şi facă reclamă: “Să zicem că ne sună cineva din Craiova. Venim, facem lucrarea, după care atât eu cât şi băieţii trecem la afişaj. Lipim în toată zona pe stâlpi. Unde există anunţuri ale concurenţei, facem afişaj dublu”.
Vedeţi domnu Mateescu, e simplu: vă plimbaţi pe Calea Bucureşti (aşa cum fac subalternii), alegeţi un stâlp, formaţi unul din multele numere afişate, vă tocmiţi pentru un puţ, băieţii vin, fac lucrarea, apoi trec la afişaj, dumneavoastră sunaţi o patrulă (să zicem cea care stă degeaba seară de seară într-un Fiat Stilo la “Geamuri”) şi îi prindeţi în flagrant cu pensula plină de aracet în mână. Apoi faceţi o conferinţă de presă!
Florin Băltăreţu (Republica Oltenia – www.republicaoltenia.ro)