Directorul interimar al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Mehedinţi, Ion Mîţu, fost prefect, a obţinut 1 punct la examenul-concurs pentru ocuparea funcţiei, susţinut la Bucureşti, şi s-a clasat pe penultimul loc din ţară. Potrivit reglementărilor în vigoare era necesară obţinerea a minimum 70 de puncte pentru a intra în etapa finală, cea a susţinerii într-un interviu a proiectului de management. Pe scurt, Mîţu s-a făcut de râs!
N-au mai ştiut dinainte subiectele, nu au mai putut copia, nu au mai putut ,,aranja” nimic! Concursul a fost dat pe cinstite la Bucureşti pentru ocuparea funcţiilor de director la Casele Judeţene de Sănătate. Şi, în aceste condiţii, a fost greu, greu de tot! Căci rezultatele au fost dezastruoase, jenante pentru unii. Spre exemplu directorul interimar de la Mehedinţi, Ion Mîţu, fost prefect, s-a clasat pe penultimul loc. Niciunul dintre candidaţii înscrişi pentru ocuparea a 41 de posturi de şefi ai caselor judeţene de sănătate nu a trecut concursul organizat de CNAS. În prima etapă au ajuns şi 27 dintre actualii directori ai CAS-urilor, opt au absentat, iar ceilalţi au picat la proba scrisă. Șeful de la Mehedinţi, Ion Mîţu, a obţinut 1 punct, ,,performanţă” care l-a clasat pe penultimul loc, şi asta deoarece şeful de la Vâlcea a obţinut chiar 0. Potrivit reglementărilor în vigoare era necesară obţinerea a minimum 70 de puncte pentru a intra în etapa finală, cea a susţinerii într-un interviu a proiectului de management. CNAS şi CAS-urile judeţene gestionează bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate. Pentru 2016, bugetul aprobat pentru CNAS este de 26,4 miliarde de lei, aproape 6 miliarde de euro, mai mare cu 11,9% faţă de anul precedent. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a organizat pe 2 martie concurs pentru ocuparea funcţiilor de preşedinte-director general ai caselor de sănătate judeţene. Funcţiile erau ocupate interimar după decizia din 30 octombrie anul trecut, când, ca urmare actualizării indicatorilor de performanţă, contractele de management ale şefilor instituţiilor au încetat. După depunerea dosarelor de concurs, pentru proba scrisă s-au calificat 47 de candidaţi. Aceştia au susţinut un examen scris pe data de 2 martie, constând în verificarea cunoştinţelor de legislaţie în domeniu. Niciunul dintre candidaţi nu a obţinut însă punctajul minim de 70 de puncte care era necesar pentru a trece în etapa finală, respectiv a susţinerii planului de management pentru instituţiile pe care voiau să le conducă. 27 dintre candidaţi erau actualii interimari care conduceau casele de asigurări de sănătate judeţene. Opt dintre ei au absentat la proba scrisă, iar majoritatea celorlalţi nu au obţinut nici jumătate din punctajul necesar. Şeful de la Vâlcea a avut 0 puncte, în timp ce interimarul de la Mehedinţi, Ion Mîţu – doar un punct.
Rezultate de toată jena, cu Mîţu penultimul
Punctajele obţinute de actualii şefi interimari ai CAS-urilor judeţene la concursul din 2 martie:
1. Arad – Domşa Gheorghe Gabriel 20 puncte
2. Bihor – Dorca Luciana 31,25 puncte
3. Bistriţa – Ilişuan Camelia 12 puncte
4. Brăila – Nedelcu Camelia 20 puncte
5. Buzău – Grigore Paula 36,30 puncte
6. Călăraşi – Guţu Gabriana Vali 37,50 ouncte
7. Cluj – Groza Emilia absent
8. Covasna – Dragoş Tatu absent
9. Galaţi – Docan Ana 38,5 puncte
10. Giurgiu – Marin Constantin 4,75 puncte
11. Gorj – Titu Bondoc absent
12. Harghita – Duda Tihamer absent
13. Hunedoara – Cumpănaşu Ecaterina 17,25 puncte
14. Ialomiţa – Geantă Mihai 16,75 puncte
15. Ilfov – Isărescu Aurelia absent
16. Maramureş – Prodan Carmen 49 de puncte
17. Mureş – Biro Rodica absent
18. Mehedinţi – Mîţu Ion 1 punct
19. Olt – Ciocan Florin 9 puncte
20. Satu Mare – Pop Georgeta 31,25 puncte
21. Suceava – Bleorţu Victor 5,8 puncte
22. Teleorman – Nica Marius 9,5 puncte
23. Tulcea – Vasile Eugenia 43 puncte
24. Vâlcea – Hobeanu Dumitru 0 puncte
25. Vrancea – Georgescu Emanuela absent
26. Bucureşti – Bara Lucian 3 puncte
27. OPSNAJ – Ceauşu Gheorghe absent
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, a declarat pentru gândul.info că în aceste condiţii concursul pentru ocuparea posturilor din teritoriu se va relua „destul de repede”. Până atunci unii dintre actualii interimari „pot să rămână pe funcţie, alţii nu”, a precizat Chiurchea. În urma actualizării indicatorilor de performanţă, contractele de management ale preşedinţilor-directori generali ai caselor judeţene de asigurări de sănătate au încetat în data de 30 septembrie 2015.
,,Am considerat necesară această redefinire a obiectivelor, indicatorii de performanţă erau perimaţi. Preşedinţii-directori generali revocaţi din funcţie au posibilitatea să participe la concursurile care vor fi organizate pentru ocuparea acestei funcţii în concordanţă cu noii indicatori”, declara la vremea respectivă Vasile Ciurchea.
Numărul indicatorilor de performanţă a crescut de la 65 la 111.CNAS şi CAS-uri judeţene gestionează bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate. Pentru 2016, bugetul aprobat pentru CNAS este de 26,4 miliarde de lei, aproape 6 miliarde de euro, mai mare cu 11,9% faţă de anul precedent.