Controlul factorilor de risc stă la baza prevenţiei diabetului zaharat de tip 2

Redactia
6 Min Read
Diabetul zaharat de tip 2 este o afecţiune metabolico-nutriţională caracterizată prin anomalii ale metabolismului glucidic. 
Netratată corespunzător, boala poate duce la o serie de complicaţii severe, precum: infarctul miocardic acut, atacul vascular cerebral, boala renală diabetică, diferite afecţiuni oftalmologice (anomalii ale corneei, glaucom, cataracta şi afectarea nervilor de la nivelului ochiului), neuropatia diabetică şi piciorul diabetic. Deşi evoluează fără simptome pe parcursul mai multor ani, specialiştii susţin că poate fi depistat din timp prin verificarea perioadică a glicemiei.
Odată apărut, diabetul se menţine toată viaţa, avertizează medicii specialişti. 
Vestea bună este că boala poate fi atât prevenită, cât şi amânată, prin adoptarea unor comportamente sănătoase şi prin controlul factorilor de risc. 
 
Potrivit experţilor Federaţiei Internaţionale de Diabet, atingerea şi menţinerea unei greutăţi sănătoase şi evitarea sedentarismului ajută la diminuarea riscului de diabet zaharat. Cifrele arată că practicarea zilnică a minimum 30 de minute de mişcare moderată – înot, dans, mers pe bicicletă -, poate reduce cu până la 40% riscul de diabet zaharat de tip 2.
 
Cum obezitatea şi, în special, obezitatea abdominală favorizează instalarea diabetului zaharat de tip 2, specialiştii recomandă monitorizarea permanentă a kilogramelor, pentru menţinerea unei greutăţi sănătoase. 
De asemenea, alimentaţia joacă un rol extrem de important în prevenirea şi controlul diabetului zaharat. 
Astfel, se recomandă o dietă variată şi bogată în legume, fructe proaspete, cereale integrale, orez brun, pâine integrală cu seminţe, peşte şi nuci. 
Per ansamblu, adoptarea unor comportamente sănătoase poate preveni 70% din cazurile de diabet zaharat de tip 2.
 
Acest material este oferit de reprezentanţii Centrului Clinic de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Craiova, în cadrul proiectului „Sănătatea se cunoaşte de dimineaţă!”. 
Iniţiativa se aliniază la recomandările IDF legate de Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului 2014 şi îşi propune să promoveze, în rândul populaţiei, importanţa alimentaţiei sănătoase pentru prevenirea diabetului zaharat şi pentru menţinerea sub control a valorilor glicemice. 
 
––––-
 
Alimentaţia sănătoasă poate preveni până la 70% din cazurile de diabet zaharat de tip 2
 
La nivel mondial diabetul zaharat afectează aproximativ 400 de milioane persoane, iar peste 90% dintre acestea sunt diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2, arată cele mai recente statistici ale Federaţiei Internaţionale de Diabet. 
Îngrijorător este că deşi până la 70% din cazurile de diabet zaharat de tip 2 pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos, această afecţiune continuă să fie printre cele mai invalidante şi costisitoare boli, afectând puternic productivitatea şi dezvoltarea individului.
Potrivit specialiştilor în diabet, nutriţie şi boli metabolice, riscul de diabet zaharat de tip 2 poate fi redus prin adoptarea unor comportamente sănătoase simple. 
 
De exemplu, numai practicarea zilnică a 30 de minute de exerciţii fizice reduce cu 40% riscul de instalare a diabetului zaharat de tip 2. 
 
De asemenea, se recomandă şi scăderea moderată în greutate a până la cinci-şase kilograme, precum şi adoptarea unei diete echilibrate, bogate în legume, fructe proaspete, cereale integrale, peşte şi nuci – alimente sărace în calorii, dar bogate în antioxidanţi. 
La polul opus, consumul de carne roşie trebuie limit, iar carnea procesată trebuie eliminată din alimentaţie, inclusiv şunca, mezelurile şi crenvurşti.
 
Pentru o prevenţie cât mai eficientă a diabetului zaharat de tip 2, vă oferim în cele ce urmează o serie de sfaturi de care vă recomandăm să ţineţi cont:
1. Alegeţi mişcarea în detrimentul televizorului! Cum mişcarea regulată este o componentă importantă a diminuării riscului de diabet zaharat de tip 2, vă recomandăm să alegeţi o activitate care vă face plăcere şi pe care să practicaţi zilnic. 
Este foarte important să fiţi activi şi să evitaţi sedentarismul pe cât posibil! 
2. Monitorizaţi-vă periodic geutatea! Obezitatea şi supraponderea se numără printre principalii factori de risc ai diabetului zaharat de tip 2, iar pierderea în greutate trebuie văzută ca un aliat de nădejde. 
3. Reduceţi consumul de carbohidraţi şi băuturi răcoritoare! Pâinea albă, orezul alb şi cartofii pot creşte nivelul glucozei din zahăr. La fel se întâmplă şi după ce consumăm băuturi spirtoase, sucuri de fructe sau alte băuturi răcoritoare, cu un conţinut bogat în zahăr. O alimentaţie sănătoasă trebuie să fie echilibrată caloric, iar pentru acest lucru ea trebuie să fie variată în legume, fructe, salate, cereale integrale şi alimente bogate în proteine.
 
Acest material este oferit de reprezentanţii Centrului Clinic de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Craiova, în cadrul proiectului „Sănătatea se cunoaşte de dimineaţă!”. 
Iniţiativa se aliniază la recomandările IDF legate de Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului 2014 şi îşi propune să promoveze, în rândul populaţiei, importanţa alimentaţiei sănătoase pentru prevenirea diabetului zaharat şi pentru menţinerea sub control a valorilor glicemice.
 
Share This Article