„Mămică de Minune”, povești de viață impresionante la Craiova

Jurnalul Olteniei

Evenimentul „Mămică de Minune” a reunit la Craiova persoane care au depășit provocările vieții și care, prin exemplele lor, au încurajat incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități și promovarea valorii umane dincolo de orice barieră. Organizat de Adnana Prodan, evenimentul a fost o oportunitate de a adresa teme sensibile, dar și de a încuraja o schimbare de mentalitate în societate.

„Am intenționat să promovez imaginea persoanelor cu dizabilități și să fac în așa fel încât oamenii să înțeleagă că existăm, că avem o viață cât se poate de normală și cumva să susținem incluziunea socială pentru persoanele cu dizabilități. Oamenii trebuie să înțeleagă că noi ne putem descurca așa cum suntem, avem nevoie de susținere și de ajutor în anumite situații, dar avem și lucruri pe care le putem face și putem fi de folos societății. Inspirată de povestea mea de viață, am ales să aduc în fața voastră oameni cu povești emoționante”, a început Adnana Prodan, organizatoarea evenimentului „Mămică de Minune”.

Printre invitate s-a numărat și Oana Bică, managerul restaurantului Casa cu Tei, care a împărtășit cu publicul povestea sa emoționantă despre adopția fiicei sale, Antonia Maria.

„Pe 5 aprilie se împlinește un an de când am încheiat adopția fiicei mele, Antonia Maria. Cred că este unul dintre cele mai emoționante momente din viața mea. Avem o poveste foarte frumoasă. Acum 2 ani, într-o noapte, am primit niște poze, târziu în noapte, de la o prietenă, care era la un botez și știa că îmi doresc să adopt un copil. Mi-a trimis 3 poze cu Antonia. Fetița se afla în plasament, era din București și se afla în Craiova la un botez, cu familia care a avut grijă de ea până la cei 6 ani când am cunoscut-o eu. La o săptămână după această poveste am sunat asistenta maternală și am luat legătura cu Antonia.

Am cunoscut-o înainte cu două săptămâni de a mă opera la coloana vertebrală. O operație foarte dificilă și care nu a avut rezultate bune. În urma operației, am rămas fără glas timp de 4 luni pentru că mi-au paralizat o coardă vocală. Astfel că, n-am putut să-mi fac actele necesare pentru adopție. Ea era deja în sistemul de adopție. O altă familie a intervenit și a vrut să o adopte. Timp de 2 luni familia nu ne-a mai dat voie să ne întâlnim. Eu nu aveam niciun drept să o văd, deși eu cred că am fost suflete pereche de când ne-am întâlnit. Așa cum eram, fără glas, am făcut foarte multe drumuri la București. În cele din urmă, finalul nostru a fost fericit. Am putut să o iau pe Antonia. Este fetița mea și numai a mea pentru că am adoptat-o singură”, a povestit Oana.

Radu Bălănescu, psiholog, a vorbit și despre importanța abordării deschise a problemelor emoționale ale copiilor. „Nu vă feriți să folosiți umorul acasă, cu copiii. Uneori, el are un talent de a apăsa toate butoanele. În ce privește psihologia, România e în pom și pomul în aer. Abia acum începem să credem că ar mai avea rădăcini. Pentru un stat care a trăit în comunism, care a avut frica și rușinea mereu în spate. Comunismul a ucis psihologia zicând că poporul român nu este unul nebun. În partea de conștient colectiv a rămas acest lucru întipărit. Recomand tuturor părinților să nu le fie rușine să apeleze la psiholog”, a declarat Radu Bălănescu, psiholog.

Dr. Dominic Iliescu a vorbit despre cum ne pregătim pentru o viitoare sarcină. În primul rând, trebuie să avem un stil de viață sănătos.

„Consultul genetic preconcepțional înseamnă un consult înainte de momentul concepției. Chiar din vremuri demult trecute un sfat de acest tip era recomandat chiar și cu ocazia căsătoriei. În felul acesta, colegii noștri specialiști în genetică medicală discutând, săpând în istoricul familiillor celor care vor deveni părinți pot să avertizeze asupra unor probleme. Important e de știut și sănătatea organismului. Nu numai a sistemului reproducător, a uterului, a ovarelor, ci a întregului organism pentru că se face o evaluare generala a întregului organism, încă din primul trimestru de sarcină”, a mai spus între altele, dr. Dominic Iliescu.

Distribuie acest articol