vineri, ianuarie 10, 2025

Ultima ora

Sport

De ce nu au dreptate unii dintre „revoltații” împotriva măsurilor guvernamentale

Nu doar Guvernul Ciolacu dar orice guvern din România, aflat în situația actuală, are doar două variante pentru a micșora deficitul și a încerca să echilibreze bugetul pentru ca țara să nu ajungă în incapacitate de plată a datoriilor externe, a salariilor și a pensiilor. Acestea sunt aducerea la buget a unor sume mai mari prin creșterea unor taxe și impozite, concomitent cu scăderea unor cheltuieli.

Unele dintre măsuri afectează grav mersul economiei și pot duce la falimentul unor firme mici. Este în primul rând măsura aberantă a majorării impozitului pe dividende. Acestea au suferit deja o creștere de la 5% la 8%. Acum statul vrea 10%. Și nu e vorba doar de impozit, ci și de absurdul CASS perceput pe dividende de la oameni care deja plătesc contribuții de sănătate, deloc mici, pe salarii. În schimb, Guvernul Ciolacu a luat și măsuri care sunt corecte, chiar dacă ele nu convin unor categorii profesionale.

Cel mai absurd pare protestul polițiștilor care sunt revoltați că nu mai primesc bani pe efectuarea orelor suplimentare.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ce înseamnă, domnilor polițiști, ore suplimentare? În poliție și în armată așa ceva, acest termen, nu ar trebui să existe. Aveți o leafă prin un contract, o sumă pentru echipament și  indemnizație lunară pentru hrană. Solda nu va fost dată pe un program de 8 ore cinci zile pe săptămână.
Dacă v-ar fi fost dată pe un program normal de muncă, nu ieșeați la pensie la 50 de ani.

Polițiștii trebuie să meargă la muncă după cum consideră șefii lor, structura în care lucrează indiferent că este sărbătoare sau noapte și nu se pot uita la ceas să plece la oră fixă de la serviciu. Mai mult, este absurd să ceară bani pentru aceste ore suplimentare.

Tocmai ca să recompenseze acest program de muncă mai dificil, statul le-a permis pensionarea mult mai devreme. În Vâlcea foarte mulți polițiști pensionați la 50 de ani au continuat să lucreze în privat și să câștige un venit în plus față de pensie, iar unul dintre ei tocmai a început al treilea mandat de deputat în timp ce altul a fost prefect și vicepreședinte de CJ. Păi dacă primeau bani pe ore suplimentare și ar fi avut aceleași drepturi ca un civil la programul de muncă ar fi trebuit să iasă la pensie la 65 ani.

Apoi cei din IT, managerii companiilor, mint cu nerușinare când spun că retragerea facilităților fiscale va duce la concedieri. În IT concedieri au loc peste tot și restrângeri ale personalului, deoarece inteligența artificială preia treptat din munca unor salariați.

Este de-a dreptul aberant ca cineva cu un brut de peste 3 mii de euro într-o țară ca România să aibă pretenția să solicite neplata impozitelor pe o mare parte din salariu. Statul a procedat corect. Gata, ajunge domnilor! Trebuie să plătiți ca fiecare român deoarece, deși munca dumneavoastră este importantă pentru societate, nu este mai importantă în ansamblu decât munca brutarului care se trezește la 3 noaptea pentru a face pâinea ce un alt muncitor o aduce cu camionul în magazine la prima oră unde o vânzătoare vă servește cu zâmbetul pe buze, deși are un salariu de 8-9 ori mai mic pe care plătește impozit. Deci toată lumea impozit. Să spuneți mersi că impozitul nu este progresiv ca în unele țări nordice că ați plăti mai mult! Chiar credeți că milioane de oameni cu salarii și pensii minime vă vor susține când vă plângeți pe televiziuni că în loc de 100 de milioane lei vechi veți câștiga acum net doar 9 mii lei? Nu vă înțelege nimeni, ba vă mai crede și nesimțiți.

La final am lăsat categoria bugetară administrativă rurală. Revoltați la maxim sunt toți acești funcționari din primăriile aflate în orașe mici și în comune. Toți acești oameni vor „drepturi egale la studii egale” spun ei. Adică o funcționară din Bălcești, Boișoara sau Poplaca, vrea același salariu cu o funcționară cu sarcini similare de serviciu din Timișoara, Cluj sau București.

Imposibil! și ilogic. Pentru că nici în mediul privat lucrurile nu merg așa. O prezentatoare de știri de la un post local din Vâlcea nu are același salariu cu una de la un post din București, deși pot avea aceeași pregătire. O vânzătoare din un market din Râmnic are un salariu mai mic decât una din Cluj.

Salariile sunt calculate și în funcție de puterea de cumpărare, de venituri, de cheltuieli.

Dacă lucrezi la primăria X din mediul rural poți merge la muncă pe jos că stai aproape sau poți merge cu mașina personală pe care să o parchezi oriunde fără a plăti parcare. În orașe mari trebuie să mergi poate peste o oră cu metrou, tramvai, sau cu mașina ta, dar vei consuma ceva bani pe combustibil. În Cluj ora de parcare este de la 3 la 10 lei în funcție de zonă. La Bălcești nu plătești parcare. În orașele mari sunt alte prețuri la frizerie și coafor decât în mediul rural. Copii tăi merg la meditații care costă mult mai mult. Un ou „bio” costă dublu sau triplu decât în mediul rural. Și responsabilitățile și stresul sunt mai mari decât într-o instituție similară din vârf de munte. De aceea nici primarii nu au același salariu și nici viceprimarii. La salarizare s-a ținut cont mai ales de veniturile bugetare. Doar nu o să plătim impozite mai mari toți privații din România ca Guvernul, prin rectificări bugetare, să trimită saci de bani în comune cu 2 mii de locuitori pentru a da salariaților de acolo salarii similare cu cei din București. Este absurd!

Politica