duminică, ianuarie 5, 2025

Ultima ora

Sport

Primul teritoriu care a intrat deja în 2025

Insulele Kiribati, situate în Oceanul Pacific, sunt primul teritoriu de pe Pământ care a intrat deja în 2025, de la ora 12:00, ora României, cu un avans de 12 ore.

Întâmpinarea noului an pe Pământ este un carusel care se învârte în funcţie de fusul orar, iar farmecul este că permite urmărirea celebrărilor şi a focurilor de artificii – sau a spectacolelor de lumini cu drone – în diverse ţări din lume, din oră în oră, timp de aproape o zi, potrivit News.ro.

După Kiribati, la o oră distanță, adică la 13:00 ora României, Noua Zeelandă, Tonga și Samoa, toate trei țări din Oceania, vor intra în 2025. Va fi apoi rândul Australiei să intre în noul an.

Policlinica Buna Vestire Craiova

De altfel, o mare parte a lumii va fi sărbătorit deja noul an până când se face miezul nopţii în România.

Rând pe rând vor trece în noul an ţările Asiei de Est – din Japonia, China şi cele două Corei, până în Filipine, Thailanda şi Maldive. Urmează Asia Centrală şi Orientul Mijlociu.

Rusia, prima țară din Europa care intră în 2025

Primele ţări europene care urmează să întâmpine 2025 sunt Rusia, ţările din Caucaz, apoi vine rândul României, Ucrainei, Moldovei şi al vecinilor din Balcani, dar şi mare parte din continentul african.

Europa de Vest intră în 2025 cu o oră mai târziu față de România.

În Statele Unite, pe coasta de est, inclusiv la New York, noul an vine când în România 2025 se va fi instalat deja de 7 ore.

Cei de pe coasta de vest, inclusiv Los Angeles-ul, vor întâmpina noul an duminică la ora 10:00, ora României.

Ultimii locuitori care vor intra în noul an sunt cei din Hawaii, Tahiti şi Samoa Americană. La ei, 2025 ajunge când în România va fi deja 1 ianuarie, ora 13:00.

Ultima regiune care va intra în 2025, insulele Samoa Americane, tot din Pacific, la aproape 24 de ore după primul popas al noului an pe Pământ, se află la doar aproximativ 2.000 de kilometri de Kiribati.

Kiribati, oficial Republica Kiribati, este o țară insulară în Oceanul Pacific. Este cel mai mare stat din Oceania din punctul de vedere al întinderii. Ocupă o suprafață de aproximativ 5.000.000 km² acoperită de ocean, dar aria uscatului reprezintă numai un mic fragment al acesteia, de numai 811 km², sub forma a 32 de insulițe. Pe aceste fărâme de uscat, împrăștiate în oceanul nesfârșit trăiesc aproximativ 100.000 de oameni, potrivit ro.wikipedia.org

Insulele dintre granițele statului Kiribati formează trei arhipelaguri: Insulele Gilbert, Insulele Line (fără Jarvis, Palmyra și Kinoman Reef) și Insulele Phoenix.

Tot aici se mai află insula coraligenă izolată Banaba, numită și Ocean. Cea mai vastă întindere de uscat este Kiritimati din grupul Line, cunoscută și sub denumirea de Insula Crăciunului (Christmas).

Politica