Sute de incendii au fost înregistrate în acest an în fondul forestier administrat de Regia Naţională a Pădurilor (RNP) – Romsilva. Mehedințiul se numără între județele cu cele mai multe incendii.
Astfel, potrivit datelor RNP, în acest an, cele mai multe incendii s-au înregistrat la Direcţia Silvică Gorj (149). Direcţia Silvică Mehedinţi este pe locul 2 cu 64 de incendii, şi pe 3 Direcţia Silvică Caraş – Severin cu 49 de incendii.
În total, în 2024, fondul forestier administrat de RNP a fost afectat în acest an de 650 de incendii, pe o suprafaţă de 8.845,21 hectare.
Este un număr record având în vedere că pe tot parcursul anului trecut s-au produs doar 149 de incendii de pădure şi vegetaţie forestieră, pe o suprafaţă de 437,07 hectare, notează agerpres.ro, citând datele furnizate de RNP-Romsilva.
Valoarea pagubelor consemnate din cauza incendiilor produse în primele 11 luni ale acestui an în fondul forestier administrat de Romsilva, proprietate publică a statului sau păduri aflate în alte forme de proprietate, a depăşit 3,6 milioane de lei, mai notează sursa citată.
Temperaturile ridicate și lipsa precipitațiilor au dus la creșterea numărului incendiilor forestiere.
„Anul acesta am avut o problemă deosebită legată de numărul de incendii. Observaţi şi dumneavoastră schimbările climatice din ultima perioadă, lipsa precipitaţiilor, dar şi lipsa de educaţie a unor concetăţeni de-ai noştri pe partea aceasta de a aprinde focul şi a-l lăsa nesupravegheat. Anul acesta am avut un număr record de incendii în comparaţie cu 2023. Au fost semnalate 650 de incendii în 2024, faţă de 149 în 2023, deci un număr foarte mare. A fost un an mai secetos, însă incendiile cu care ne-am confruntat au fost printre cele mai periculoase. De ce spun acest lucru? Ne-am luptat luni întregi cu incendiile, în special în zonele protejate din parcurile naţionale sau naturale. În momentul în care colegii mei reuşeau stingerea lor, în 2-3 zile, maximum o săptămână, reizbucneau din nou. Vreau să transmit mulţumiri colegilor din Ministerul Afacerilor Interne, care au fost operativi de fiecare dată când i-am solicitat şi ne-au ajutat cu elicoptere, pentru că majoritatea acestor incendii erau în zone greu accesibile”, a susţinut recent, scrie agerpres.ro, directorul general al regiei, Marius-Dan Sîiulescu, în cadrul unei conferinţe de bilanţ.
Nu doar lipsa precipitațiilor a dus la aceste incendii. A fost și vina oamenilor.
„Vă dau un caz concret de incendiu de pădure care a fost în zona specială a Parcului Porţile de Fier, unde s-a constatat că incendiul a izbucnit de la un ciob de sticlă, pe fondul căldurii foarte mari 38-40 de grade, ciobul respectiv era şi într-un pinet, într-o pădure de pin negru, o pătură de ace de jur împrejur care imediat se aprinde şi de acolo a fost provocat incendiul. Era o zonă foarte greu accesibilă şi cred că stingerea lui a durat mai mult de 30 de zile. Îl stingeam în două săptămâni, dar se aprindea după încă o săptămână şi tot aşa. Încă o dată mii de mulţumiri celor de la ISU pentru că au intervenit cu două elicoptere şi ne-au ajutat fantastic, Dunărea fiind foarte aproape, era mult mai uşor de de pulverizat apa din aer decât pe lângă ceea ce făceau colegii mei şi voluntarii cu raniţa în spinare, pe o pantă destul de mare, minimum 30 grade”, a adăugat şeful Romsilva.