Românii vor avea parte de o minivacanță de cinci zile pentru a se bucura de sărbătoarea Nașterii Domnului (Crăciunul). Crăciunul este despre nașterea Domnului, despre credință, despre omenie și despre a fi mai buni!
Pentru gestionarea eficientă a situațiilor de urgență ce pot interveni pe timpul acestei minivacanțe, peste 80 de pompieri militari care încadrează mijloace tehnice specifice, se vor afla zilnic în serviciu operativ, fiind pregătiți să acorde asistență medicală de urgență, să intervină pentru stingerea incendiilor și pentru salvarea persoanelor din mediile ostile vieții.
Răspunsul la eventualele urgențe medicale va fi asigurat prin intermediul unei autospeciale pentru transport personal și victime multiple și a celor 6 echipaje SMURD disponibile zilnic, care vor asigura primul ajutor medical calificat.
Premergător acestei minivacanțe, inspectorii de prevenire au efectuat controale tematice și inopinate, la unitățile de alimentație publică, construcții și amenajări temoporare destinate organizării de concerte, festivaluri, spectacole, târguri tematice în vederea verificării respectării prevederilor legale privind apărarea împotriva incendiilor.
Indiferent de locația unde vor alege românii să petreacă aceste zile, facem apel să respecte regulile și măsurile de siguranță, pentru ca minivacanța să nu fie umbrită de evenimente negative.
Reamintim cetățenilor că, în perioada sezonului rece, odată cu scăderea temperaturilor, cele mai multe incendii la locuințe au drept cauză coșurile de fum necurățate, instalațiile electrice improvizate sau cu defecțiuni, precum și mijloacele de încălzire lăsate nesupravegheate, de aceea îi rugăm să manifeste maximă prudență în utilizarea acestora.
Ați instalat bradul de Crăciun?
– nu folosiţi instalaţii şi aparate electrice defecte sau cu improvizaţii, cu conductori neizolaţi şi cu prize defecte;
– instalaţiile electrice pentru bradul de Crăciun şi alte elemente electrice decorative, necesită o verificare sporită pe timpul cât se află în funcţiune;
– păstraţi elementele de decor şi felicitările confecţionate din hârtie, carton sau material plastic la distanţă de reşouri, becuri cu incandescenţă, artificii sau lumânări;
– nu amplasaţi bradul în apropierea materialelor combustibile, a sobelor sau a reşourilor;
– nu lăsaţi nesupravegheate în brad sau în apropierea acestuia lumânări sau artificii aprinse;
– supravegheaţi cu atenţie copiii şi nu-i lăsaţi singuri în casă.
NU UITAŢI!
Tradiţionala sacrificare a porcului din această perioadă nu trebuie să ne pună în pericol gospodăria. În acest sens respectaţi următoarele măsuri:
– alegeţi locul pentru pârlirea porcilor la o distanţă de siguranţă faţă de construcţii sau depozite de furaje; buteliile de gaze utilizate la pârlirea porcilor trebuie amplasate la distanţă faţă de arzător, iar furtunurile să fie prevăzute la capete cu coliere de fixare;
– confecţionaţi afumătorile din zidării de cărămidă şi materiale incombustibile şi amplasaţi-le independent de celelalte construcţii din gospodărie.
În situația în care părăsiți locuința, decuplați aparatele electrice, iar dacă vă cazați în structuri turistice, familiarizați-vă cu traseele căilor de evacuare din incinta acestora.
Totodată, recomandăm părinților supravegherea permanentă a copiiilor, pentru a fi eliminată posibilitatea ca aceștia să utilizeze lumânări, petarde, artificii sau alte obiecte periculoase.
Sărbătorile de iarnă sunt momentele magice care ne încarcă sufletele cu bucurie şi cu pace, aprinzând lumina credinţei a milioane de oameni până la incandescenţă spirituală.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,,General Magheru” al județului Vâlcea îşi doreşte ca şi anul acesta sfintele sărbători să rămână amintiri frumoase, în care colindele şi clopoţeii colindătorilor să nu fie acoperite de sirenele maşinilor de pompieri.
Pompierii militari vâlceni vă doresc ca bucuria care a fost la Nașterea Domnului să vă umple casa și inima!
Compartimentul de Informare și Relații Publice – ISU Vâlcea