luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Primăria Craiova ia de la Mitropolie terenul de pe bulevardul George Enescu

Primăria Craiova ia de la Mitropolie terenul de pe bulevardul George Enescu. Acea suprafață a fost dată de autoritățile locale în folosința gratuită pentru construirea lăcașului de cult, precum și deservirii activităților specifice legate de acesta. În prezent, terenul este parțial ocupat de construcții provizorii, iar restul suprafeței este neamenajat și insalubru, iar acest lucru nu este pe placul Primăriei.

Astfel, în ședința Consiliului Local de luni se supune la votul consilierilor proiectul „privind încetarea dreptului de folosinţă gratuită al Mitropoliei Olteniei Arhiepiscopia Craiovei asupra imobilului-teren care aparţine domeniului privat al municipiului Craiova, situat în str.George Enescu, nr.79”. Acolo, autoritățile locale au în plan să facă locuri de parcare și zone verzi.

Se aprobă dezmembrarea imobilului-teren aparţinând domeniului privat al municipiului Craiova, în suprafaţă de 17.700 mp. din acte şi 17.701 mp. din măsurători, având numărul cadastral 19692, înscris în Cartea Funciară nr.224821, situat în str. George Enescu, nr.79, conform anexei care face parte integrantă din prezenta hotărâre, în două loturi după cum urmează: a) lotul 1, în suprafaţă de 9767 mp. şi valoarea de inventar 13.876.465,25 lei; b) lotul 2, în suprafaţă de 7934 mp. şi valoarea de inventar de 11.272.230,50 lei”, se specifică în proiectul de hotărâre supus votului consilierilor locali din Bănie.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Conform documentației, necesitatea reamenajării, în sensul modernizării zonei prin amenajarea de locuri de parcare și zone verzi, ce în prezent sunt total insuficiente, având în vedere numărul mare de autovehicule ce tranzitează zona cu specific atât comercial cât și rezidențial, va permite dezvoltarea rețelei stradale prin facilitarea accesului la cea mai importantă zonă comercială a cartierului Craiovița Nouă, precum și îmbunătățirea calității mediului urban.

Întrucât, suprafața ce urmează a fi modernizată prin amenajarea de locuri de parcare și zone verzi are o suprafață totală de 9767 mp și face parte din suprafața totală de 17700 mp din acte și 17701 din măsurători, ce aparține domeniului privat al Municipiului Craiova, având nr. cadastral 19692, înscris în Cartea Funciară nr. 224821, număr de inventar 41000548 și valoare de inventar de 25.147.246,08 lei, este necesară dezmembrarea imobilului în două loturi conform planului de amplasament și delimitare prevăzut în anexă la prezentul raport, și anume : lotul 1 în suprafață de 9767 mp / lotul 2 în suprafață de 7934 mp.

Ținând cont de faptul că reamenajarea va permite dezvoltarea rețelei stradale prin facilitarea accesului la cea mai importantă zonă comercială a cartierului Craiovița Nouă, precum și îmbunătățirea calității mediului urban și având în vedere faptul că întreaga suprafață de 17700 mp se află în folosința gratuită a Mitropoliei Olteniei, pentru realizarea investiției este necesară încetarea dreptului de folosință al Mitropoliei Olteniei-Arhiepiscopia Craiovei asupra terenului în suprafață de 9767 mp”, se mai menționează în referatul de probare.

Reamintim faptul că ridicarea Catedralei „Sfântul Ioan Botezătorul” din cartierul Craioviţa Nouă a început iniţial în 1990. Piatra de temelie a fost pusă, în luna martie, de mitropolitul de atunci al Olteniei, IPS Nestor Vornicescu. S-a reuşit turnarea fundaţiei, însă lucrările au fost abandonate din lipsă de fonduri. În 2006, Mitropolia Olteniei a hotărât reluarea construcţiei. Milioane de lei au curs de atunci către biserică. Numai Consiliul Județean a contribuit, prin parteneriatul încheiat în 2007, cu peste 4 milioane lei, până acum. Cu bani a contribuit de-a lungul timpului și Primăria Craiova, dar și enoriașii. Despre ce sume este vorba în total și ce s-a întâmplat cu banii mai exact știu doar cei de la Mitropolie, fiind foarte secretoși când vine vorba despre a da socoteală.

În urmă cu șapte ani, reprezentanții Mitropoliei spuneau într-o informare transmisă unui consilier județean că, pentru finalizarea Catedralei „Sf. Ioan Botezătorul” mai este nevoie de e 7,6 milioane de lei: „Conform devizului general actualizat, valoarea lucrărilor rămase de executat este de 7.617.273 lei, reprezentând lucrări de arhitectură etapa finală (acoperiș, tâmplărie), introducerea instalațiilor electrice, termice, sanitare, de utilizare gaze naturale, ventilație climatizare, sonorizare, efracție, amenajare spații verzi, utilaje și echipamente tehnologice, precum și împrejmuirea”.

Politica