vineri, decembrie 20, 2024

Ultima ora

Sport

Prețurile RCA vor fi plafonate, în continuare, până la 31 martie 2025

Guvernul va prelungi plafonarea prețurilor la polițele RCA, inclusiv comisioanele brokerilor la vânzarea acestor asigurări, pentru încă 3 luni, până la data de 31 martie 2025, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern inițiat de Ministerul de Finanțe.

Deși toți asigurătorii sunt în prezent solvabili, există în continuare un dezechilibru major și o serie de disfuncționalități la nivelul pieței RCA care urmează a fi corijate în principal prin modificările legislative din Parlament, se arată în document, potrivit hotnews.ro

Prețurile RCA sunt plafonate din primăvara anului 2023, măsură luată de Guvern pentru a opri creșterea prețurilor, după falimentul demarat la Euroins, fostul lider RCA cu peste 3 milioane de șoferi asigurați la momentul retragerii licenței. Actuala măsura va expira la 31 decembrie 2024.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În nota de fundamentare, sunt prezentate motivele pentru care Guvernul vrea să prelungească această măsură luată în urmă cu 2 ani.

  • „În prezent în piața asigurărilor RCA din România se manifestă în continuare o reticență în ceea ce privește apetitul la risc al asigurătorilor RCA pentru anumite categorii de asigurați și există un grad ridicat de concentrare care continuă să reprezinte o vulnerabilitate a pieței atât din prisma expunerii pe clase de asigurare, cât şi din perspectiva cotelor de piață semnificative deținute de un număr relativ mic de societăţi de asigurare ceea ce arată un grad scăzut de concurență.

În ceea ce privește evoluția pieței de asigurări RCA referitoare la indicatorii de solvabilitate și lichiditate este important de reținut faptul că valoarea totală a primelor de asigurare subscrise pentru asigurările RCA de societățile autorizate și reglementate de A.S.F. și sucursale s-a situat la aproximativ 6,8 miliarde lei în primele nouă luni ale anului 2024, în creștere cu 8,2% comparativ cu perioada similară a anului precedent.

Cu referire la valoarea activelor lichide la finalul lunii septembrie 2024, aceasta este în creștere cu 14% față de valoarea de la finalul anului 2023, iar indicatorul de lichiditate se păstrează la un nivel solid peste cerința legală.

Totodată, în primele nouă luni ale anului 2024, rezultatul tehnic înregistrat de asigurătorii RCA autorizați și supravegheați de ASF pentru clasa de asigurări de răspundere civilă auto este pozitiv, atât în valoare brută, cât și în netă de reasigurare, iar rata combinată în valoare netă a devenit subunitară în primele nouă luni ale anului 2024 scăzând cu aproximativ 4 p.p. față de anul anterior.

În ceea ce privește dezechilibrele existente în piața asigurărilor RCA este de menționat numărul ridicat de cazuri prelucrate încadrate în categoria asiguraților cu risc ridicat, observându-se o creștere semnificativă a acestora cu aproximativ 23.500 de cazuri față de începutul lunii septembrie, societățile preluând în asigurare un număr de aproximativ 7.500 de astfel de cazuri pe lună de la începutul anului 2024”, se arată în document.

Totodată, se observă existența în continuare a acelorași împrejurări excepționale, care denotă un dezechilibru între cerere și ofertă și are potențialul de a genera consecințe negative, în sensul unei presiuni suplimentare asupra prețurilor după data de 31 decembrie 2024, data la care încetează efectele HG nr. 1326/2023, cu modificările ulterioare, situație cu impact social și economic, printre acestea enumerându-se:

  • – imposibilitatea acoperirii riscului la care sunt supuși ceilalți participanți la trafic, în cazul în care vehiculele
    neasigurate ies în trafic;
  • – creșterea riscului la care sunt supuși participanții la trafic atunci când sunt produse accidente de vehicule
    în care sunt implicate vehicule neasigurate, mai ales atunci când rezultă vătămări corporale grave sau deces;
  • – creșterea nevoii de finanțare a Fondului național de protecție ca urmare a obligației acestuia de a acoperi
    prejudiciile produse terțelor persoane prin intermediul unor vehicule neasigurate;
  • – obligația persoanelor neasigurate, responsabile de producerea accidentelor, de a acoperi din resurse proprii prejudiciile plătite din disponibilul Fondului național de protecție.

Prețurile RCA – plafonate din primăvara anului trecut, după falimentul Euroins

Amintim că, pentru a preveni explozia prețurilor în urma falimentului Euroins, statul a decis în primăvara anului trecut să plafoneze prețurile RCA la nivelul propriilor tarife maxime practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023.

În plus, comisioanele de distribuție aferente contractelor RCA au fost limitate la maximum 8% din prima netă de cheltuieli de distribuție.

Măsura a tot fost prelungită de atunci, cu o singură modificare: de la 1 ianuarie 2024, Guvernul a permis asigurătorilor să-și majoreze cu 6,8% aceste tarife plafonate, pentru a fi ajustate cu prognoza ratei anuale a inflației la sfârșitul trimestrului II 2024 publicată de către Banca Națională a României.

În prezent, prețurile RCA sunt plafonate la nivelul propriilor tarife de primă care au fost practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023, care pot fi ajustate cu un procent de maximum 6,8%, măsură care este valabilă până la 30 septembrie 2024.

Politica