miercuri, decembrie 11, 2024

Ultima ora

Sport

Ce înseamnă să fii cetățean al Uniunii Europene?

Uniunea Europeană reprezintă gruparea unui număr de 27 de țări localizate în Europa, între care există conexiuni de natură politică și economică, ca parte a semnării unui acord comun. Această uniune statală europeană, recunoscută la nivel global, a fost înființată în Olanda, în orașul Maastricht în anul 1993. România s-a alăturat acestei comunități continentale în 2007, ceea ce înseamnă că, începând cu acel moment, pe lângă cetățenia română, locuitorii acestei țări, au și cetățenia europeană.

Calitatea de cetățean al unei țări semnatare a acordului de apartenență la Uniunea Europeană îi conferă în mod automat și cetățenia europeană, însă, oare acest lucru înseamnă că beneficiezi de aceleași drepturi ca ale celorlalți cetățeni din UE? De exemplu, în România, doar cazinourile cu licență ONJN își pot oferi serviciile pe teritoriul țării, în același timp, există și multe cazinouri offshore de încredere, precum Vulkan Vegas Casino România, care dețin licențe din alte țări (Malta, Curaçao, Marea Britanie etc.). Este sau nu avantajos să fii cetățean european și ce înseamnă mai exact acest lucru?

Care sunt beneficiile oferite de cetățenia europeană?

Toate drepturile conferite de statutul de cetățean al unei țări care este membră a Uniunii Europene sunt prezentate în Cartea Drepturilor Fundamentale ale acestei Uniuni. Astfel, în virtutea acestei cetățenii, orice persoană care este rezidentă într-un stat membru UE beneficiază de drepturi precum:

Policlinica Buna Vestire Craiova
  • Permisiunea de a locui și de a lucra într-un stat care face parte din Uniune pe parcursul perioadei legale fără să fie necesară eliberarea unei vize.
  • Obținerea de răspunsuri la petițiile și solicitările trimise către organe și/ori instituții din statele membre UE în limba statului respectiv.
  • Posibilitatea de a participa la alegerile prin care se desemnează membrii Parlamentului Europen, precum și dreptul de a se numără printre candidații la Parlamentul European din partea statului al cărui cetățean este.
  • Protecție din partea organelor unui stat membru al UE, atât timp cât se află pe teritoriul respectivei țări, precum și state terțe, acolo unde există servicii oferite de state membre ale Uniunii Europene.
  • Posibilitatea de a trimite petiții către Parlamentul European în legătură cu diferite aspecte privind administrarea în mod defectuos din partea organelor de resort din cadrul UE, precum și de a intra în contact cu Ombudsmanul UE (Avocatul Poporului).

În baza acestor drepturi, precum și a cetățeniei europene, o persoană care este rezidentă într-un stat membru al Uniunii Europene se identifică o serie de beneficii, precum:

Libertate de circulație în cadrul zonei Schengen, precum și de închiria, cumpăra sau vinde o proprietate în oricare dintre cele 27 de state membre ale Uniunii.

  • Acces la standardele de viață înalte din anumite țări ale Uniunii Europene.
  • Posibilitate de a lucra într-o țară UE, respectând însă cerințeleprivind obținerea unui loc de muncă ce sunt specifice statului respectiv.
  • Oportunitatea de a beneficia de servicii de educație, de sănătate și de îngrijire în statele membre UE.
  • Acces la respectarea datelor cu caracter personal, în baza politicii GDPR, care este specifică UE.
  • Dreptul de a vota și de a beneficia de protecție consulară în afara Uniunii Europene din partea serviciilor oferite de oricare dintre țările membre UE.
  • Beneficii de natură financiară – deschiderea unui cont bancar într-o țară UE, obținerea unui credit într-un stat membru al Uniunii Europene, etc.
  • Posibilitatea de a-ți înființa o firmă într-un stat al UE mult mai facil.
  • Călătorii mult mai rapide, atât pe uscat, cât și prin aer datorită acordurilor semnate între statele membre ale UE.

Apartenența la o țară care este membră a Uniunii Europene înseamnă atât beneficii economice, libertate de mișcare, garanții privind pacea și securitatea, cât și stabilitate politică și standarde ridicate în ceea ce privește protecția consumatorilor.

Poate prezenta cetățenia europeană și dezvantaje?

Lista beneficiilor derivate din cetățenia europeană este bogată, însă, pe lângă pachetul de avantaje, există și unele dezavantaje, care trebuie menționate în legătură cu statutul de cetățean al Uniunii Europene:

  • Cetățenii statelor membre UE au obligația respectării legilor și reglementărilor emise de către instituțiile de conducere a UE.
  • Contribuții la bugetul Uniunii Europene și a programelor și inițiativelor derulate de instituțiile din cadrul acestei asocieri.
  • Proces birocratic mult mai complex dat fiind implicarea unui număr mai mare de instituții.
  • Îngrijorări privind identitatea culturală și respectarea tradițiilor din anumite țări.
  • Provocări din punct de vedere economic.
  • Îngrijorări privind creșterea nivelului de migrație către anumite state ale UE, care oferă standarde ale vieții mult mai ridicate.

Fiecare stat membru al Uniunii Europene respectă regulile stabilite de către instituțiile centrale, însă, păstrează și regulamentele locale, motiv pentru care cetățenii care își doresc să se stabilească și să muncească în acele state trebuie să țină cont de aceste legi. Cunoașterea limbii respective poate reprezenta o provocare pentru mulți cetățeni.

Însă, prin comparație, între beneficii și dezavantaje, balanță înclină în favoarea primelor, ceea ce înseamnă că merită să fii cetățean al Uniunii Europene.

Politica