joi, noiembrie 28, 2024

Ultima ora

Sport

Vicepreședinte ANCOM cere suspendarea activității TikTok în România

UPDATE: Pavel Popescu, vicepreședinte al ANCOM, autoritatea de reglementare în telecomunicații, a și-a retras joi solicitarea de suspendare a platformei TikTok, spunând că a fost o propunere „exagerată”, mânat de „dorința sinceră de a pune umărul la rezolvarea situației delicate”. Miercuri, Popescu spunea că mii de conturi au lucrat, cu finanțare externă, pentru promovarea lui Călin Georgescu cu ajutorul algoritmilor TikTok.

Popescu spune că „libertatea de exprimare nu poate fi îngrădită niciodată, nici măcar în cele mai delicate situații prin care trece o țară”.

Pavel Popescu, vicepreședinte al ANCOM, autoritatea de reglementare în telecomunicații, cere suspendarea platformei TikTok pe teritoriul României începând de pe 28 noiembrie pânǎ la finalizarea anchetei instituțiilor statului cu privire la manipularea procesului electoral, după ce Călin Georgescu a intrat în turul 2 al alegerilor prezidențiale cu ajutorul unei puternice campanii pe această platformă de socializare.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Cer, începând de mâine, 28.11.2024, SUSPENDAREA platformei TikTok pe teritoriul României, pânǎ la finalizarea anchetei instituțiilor statului cu privire la manipularea procesului electoral din data de 24.11.2024 (turul I, prezidențiale). Voi da curs procedurilor oficiale în acest sens”, a scris Pavel Popescu, vicepreședinte al ANCOM, pe Facebook.

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a transmis ieri că Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a  trimis notificări către TikTok semnalând diverse nereguli legate de conţinutul ilegal distribuit şi a solicitat acesteia luarea măsurilor necesare pentru desfăşurarea în condiţii legale a campaniei electorale din România, însă reprezentanţii platformei nu au acţionat cu celeritate la solicitarea autorităţii române, scrie hotnews.ro

Amintim că Președintele României, Klaus Iohannis, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, care va avea loc joi, 28 noiembrie 2024, începând cu ora 14:00, la Palatul Cotroceni, pentru a analiza posibilele riscuri la adresa securității naționale generate de acțiunile unor actori cibernetici statali și non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral.

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a precizat, în contextul discuţiilor privind rolul companiei chineze TikTok în victoria candidatului Călin Georgescu în primul tur al alegerilor prezidenţiale, că a recomandat instituţiilor publice, în 2023, să interzică aplicaţia TikTok şi că monitorizarea conturilor de social media şi investigarea tacticilor şi tehnicilor de propagare a postărilor de pe reţelele sociale prin manipulare de algoritmi nu intră în atribuţiile instituţiei, potrivit News.ro.

De asemenea, DNSC subliniază că în perioada alegerilor a colaborat cu AEP, STS şi ANCOM pentru a preveni atacurile cibernetice asupra infrastructurii electorale.

Politica