vineri, noiembrie 22, 2024

Ultima ora

Sport

Comuna din Gorj care atrage anual zeci de mii de turiști

„Am avut plăcerea să văd turiști care au ajuns de sărbători în zonă”

Comuna Polovragi, o mică localitate din Gorj devenită stațiune turistică de interes local, atrage tot mai mulți vizitatori. Anul acesta, peste 45.000 de turiști au ales să descopere frumusețile zonei, recunoscută pentru peisajele naturale spectaculoase, mănăstirea-monument istoric și legendele legate de casa lui Zamolxe.

Ion Pătroescu, ghid la Peștera Polovragi, povestește că tot mai mulți vizitatori, atât din țară, cât și din străinătate, au venit anul acesta să afle istoria fascinantă a peșterii. Unii dintre aceștia, impresionați de potențialul zonei, s-au transformat din turiști în antreprenori, alegând să se stabilească la poalele muntelui și să investească în turism, conform Pandurul.

„Lucrez la Peștera Polovragi și am interacționat cu foarte mulți turiști, peste 45 de mii de turiști la număr pe an. Vorbim de turiști care nu doar vin, ci care revin în zonă. Și asta cântărește foarte mult. Comuna Polovragi e clar că a fost promovată de la an la an și o mare contribuție a adus-o domnul primar Gheorghe Epure pentru că a ținut foarte mult la cultură. Și când spui cultură, spui identitate. Am avut plăcerea să văd turiști care au ajuns de sărbători în zona Polovragi. Au participat foarte entuziasmați la tot ce înseamnă obiceiuri de iarnă. Fie că vorbim de colindeți, de mersul cu capra, cu plugușorul. În foarte multe zone din țară, acestea au dispărut. Sunt foarte mulți turiști care au venit, au revenit și și-au cumpărat un teren unde și-au construit o casă și azi sunt consăteni de-ai noștri”, spune Ion Pătroescu, ghid al Peșterii Polovragi.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În câțiva ani, s-au construit zeci de pensiuni și case de vacanță. „Am crescut în Polovragi, aici am trăit și tot ce vedeți în zona de nord a comunei era cumva pustie. Acum a prins culoare din toate punctele de vedere. În tabăra de sculptură, prinde contur tot mai mult și ne aducem aminte cine au fost strămoșii noștri. Nu e singurul obiectiv. Mânăstirea Polovragi e un lăcaș foarte vechi, 1505, și foarte mulți turiști vizitează prima dată Mânăstirea Polovragi. Mai avem o biserică de lemn, foarte veche. A fost restaurată și declarată monument istoric. Datează de la 1806. Resfințirea s-a făcut recent”, ne-a mai spus ghidul. Tot în zonă, turiștii pot descoperi și peisaje naturale spectaculoase. Cheile Oltețului, cel mai îngust canion din Europa, reprezintă un alt punct de atracție pentru vizitatori. La fel, și o fostă cetate dacică din vârful muntelui.

Politica