duminică, noiembrie 24, 2024

Ultima ora

Sport

Gala Scriitorilor din Oltenia 2024 celebrează valorile literaturii regionale

Filiala Craiova a Uniunii Scriitorilor din România a organizat Gala Scriitorilor din Oltenia 2024, un eveniment dedicat recunoașterii și promovării creației literare din regiune. În cadrul galei, au fost decernate Premiile anuale pentru lucrările publicate în 2023, alături de distincțiile oferite de Comitetul de Conducere și premiile speciale ANUC Dolj.

Președintele Uniunii Scriitorilor din Oltenia, Mihai Firică, a subliniat importanța acestui eveniment, aflat la a doua ediție, pentru consolidarea prestigiului literaturii regionale.

„Avem nevoie să spunem în permanență că însemnăm mult pentru comunitate. Suntem la a 2-a ediție a Galei Scriitorilor din Oltenia. Un eveniment care sper să dea strălucire creațiilor a tuturor poeților, nu numai prin oferirarea de distincții, ci pur și simplu prin acest cor, cum îmi place mie să-i zic, care se va auzi din ce în ce mai puternic, în Craiova, dar și în toată Oltenia. Am credința că scrisul nostru este unul valoros și că avem puterea de a avea continuitate. Înaintea noastră au fost nume ilustre care au construit, în Oltenia, o literatură adevărată, de care suntem mândri, dar față de care avem și o mare obligație. Aceea de a continua la un nivel care să lumineze numele nostru de olteni. Cred cu putere în regenerarea organizației noastre, câștigarea prestigiului în societate și fiecare scriitor să însemne mult pentru cel de lângă el dar și pentru cititori”, a declarat Mihai Firică, președintele Uniunii Scriitorilor din Oltenia.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Firică a atras atenția asupra scăderii interesului pentru lectură, în special pentru literatura română, și a evidențiat rolul unor astfel de evenimente în revitalizarea interesului publicului.

Făcând o analiză riguroasă și realistă, mi-am dat seama că literatura este într-un con de umbră. Se citește mai puțin. Potrivit unei statistici, se citește din ce în ce mai puțin literatura română. Prin crearea de astfel de evenimente sperăm să spargem acest con de umbră”, a mai declarat acesta.

Vicepreședintele Consiliului Județean Dolj, Antonie Solomon, a vorbit despre importanța actului de cultură ca pilon al identității.

„Actul de cultură înseamnă mai mult decât orice, în acest municipiu și județ. Eu consider că actul de cultură este ca o flacără cu care intri într-un labirint și nu te impresionează ce vezi acolo, ci cât de mare e întunericul din jurul tău. Lucrurile materiale trec foarte repede, lumea le uită. Pe când, o carte bună, o poezie bună nu se uită. Mie îmi place mult să citesc. De multe ori stau și vorbesc cu autorii preferați, poate chiar ore întregi în noapte, și mă încarcă cu energie să pot să fac mizeriei orășenești. Aveți datoria să scrieți, dar să nu vi se impună. Să scrieți ce gândiți”, a declarat vicepreședintele CJ Dolj, Antonie Solomon.

Politica