Primarul Slatinei, Mario De Mezzo, a anunțat că va solicita finanţare europeană pentru reabilitarea străzilor din centrul istoric, pentru trasee de agrement în pădurea Strehareţi, dar şi mai multe proiecte vizând reamenajarea unor spaţii publice şi clădiri din oraş.
Potrivit acestuia, primăria Slatina pregăteşte pentru a înscrie la ADR S-V Oltenia pentru finanţare mai multe proiecte cu o valoare totală de aproximativ 40 de milioane de euro, după ce a fost nevoie să renunţe la unele proiecte pregătite de administraţia anterioară, „inutile” în opinia lui De Mezzo, scrie Agerpres.
Mario De Mezzo a menţionat printre proiectele „inutile” care au fost deja realizate de administraţia anterioară montarea a patru semafoare inteligente pe o distanţă de 150 de metri în centrul municipiului, pe bulevardul A.I. Cuza, fapt care duce la ambuteiaje.
„Lucrăm de trei luni de zile în Primăria municipiului Slatina, pentru reprioritizarea şi scrierea unor alte proiecte pe fonduri europene. Pentru că proiectele pe care le-am găsit, dincolo de faptul că erau la cam 40% din sumele pe care Primăria Slatina le putea atrage, erau nişte proiecte absolut inutile pentru municipiul Slatina (…). Avem staţii de încărcare rapidă pentru autobuze, pe care le-am executat, dar care strică bateriile autobuzelor dacă le folosim. Avem senzori care detectează autobuzele, pentru a face verde la semafor, dar nu avem benzi dedicate autobuzelor. În orice oraş civilizat, se încearcă fluidizarea traficului, iar la noi s-au pus patru semafoare, în mai puţin de 150 de metri, lucru care creează ambuteiaje incomparabil mai mult decât să fluidizeze”, a spus De Mezzo.
Primarul a adăugat că au avut loc discuţii cu Agenţia de Dezvoltare Regională pentru extinderea termenelor de înscriere a proiectelor având în vedere că au fost „rescrise priorităţile” municipiului de către noua administraţie condusă de De Mezzo.
„Suma totală pentru care Primăria Municipiului Slatina scrie în acest moment proiecte este de 40 milioane de euro. (…) ce vrem să facem: centrul vechi, pietonizare, înlocuire piatră cubică, mobilier urban, iluminat modern. Este unul dintre proiectele mele de suflet şi am spus asta. Încercăm să reabilităm centrul vechi, începem pe fonduri europene în felul acesta vom avea piatră cubică pusă aşa cum trebuie şi nu piatră cubică de care să ne fie frică, la fiecare ploaie, că se spală şi curge. Standardul pietrei cubice pe care o vom pune va fi acelaşi ca la Oradea. O doamnă să poată să meargă cu tocuri de 10 centimetri pe acea piatră cubică fără să-şi strice pantofii”, a spus primarul.
Mario De Mezzo a menţionat că alte proiecte pentru care va fi solicitată finanţare nerambursabilă vizează transformarea unei clădiri ce găzduieşte în prezent compania municipală „Parc Industrial” într-un centru de interacţiune social-culturală pentru copii cu tulburări din spectrul autist şi sindromul Down, amenajarea unui teren de sport multifuncţional şi a unor spaţii verzi într-o zonă în care în prezent e teren viran „plin de bălării”, reabilitarea şi sistematizarea spaţiilor verzi de pe bulevardul A.I. Cuza.
Totodată, primarul a menţionat că a fost depus un proiect pentru punerea în valoare a ecosistemului din Pădurea Strehareţi, prin amenajarea unor trasee de agrement.