Cele mai recente inovații și tendințe din domeniul tehnologiei de comunicație cuantică sunt prezentate, zilele acestea, la Universitatea din Craiova, în cadrul workshop-ului „Quantum Communication Technologies”. Evenimentul este dedicat tehnologiilor de comunicație cuantică.
Worshop-ul este organizat de Universitatea din Craiova și Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București în cadrul proiectului “Romanian National Quantum Communication Infrastructure”, proiect prin care se va realiza cea mai mare infrastructură de comunicații cuantice din Europa.
„Evenimentul este organizat în cadrul proiectului RoNaQCI. Un proiect în care se implementează o rețea națională de comunicații. Domeniul comunicațiilor cuantice, chiar dacă este la început de drum, este în plină dezvoltare în acest moment, iar România se situează printre primele țări din Europa în domeniul acesta. Această rețea este bazată pe comunicații cuantice. Vrem să profităm de acest moment și în această idee să dezvoltăm și mai mult infrastructura bazată pe aplicații cuantice în România și în zona Oltenia. Am organizat acest workshop având două obiective principale: pe de o parte, avem alături de noi cei mai buni specialiști din rețeaua de calculatoare și comunicații cuantice din România și dorim ca aceste cunoștințe ale lor să fie împărtășite, pe de altă parte, al doilea obiectiv, este să stabilim o legătură de parteneriat între noi, specialiștii din învățământ și dumneavoastră, specialiștii din industrie cu scopul de a identifica noi oportunități de dezvoltare a rețelelor. Vrem să dezvoltăm cât mai mult acest domeniu”, a declarat Dan Mancaș, profesor la Facultatea de Automatică din cadrul Universității din Craiova.
O rețea de comunicații cuantică este o infrastructură de transmitere a informației care folosește principiile fizicii cuantice pentru a asigura un nivel extrem de ridicat de securitate. Într-o rețea cuantică, informația nu este transmisă sub formă de biți clasici, ci prin particule cuantice (de exemplu, fotoni), care permit transferul datelor în mod criptat și imposibil de interceptat, fără a fi detectat.
„Este un loc comun acum să vorbim despre vreme, despre digitalizare, despre algoritmii inteligenței artificiale și să nu ne doară capul despre faptul că informația înseamnă putere. Când informația și-o i-a cine nu trebuie, lucrurile încep să devină complicate. Nu sunt specialist și nici nu încerc să devin pentru că e complicat, dar tehnologia cuantum pare, și pentru un nespecialist, mai interesantă. E important pentru noi să știm că ceea ce reușim să producem nu ajunge pe mâna oricui. În INCESA încercăm să îi conștientizăm pe aceștia cât de important este să conștientizezi despre informație. Până nu ți se întâmplă un incident de securitate nu îi acorzi importanța pe care o merită. Eu mă simt mult mai liniștit când văd că atâtea capete luminate încearcă să rezolve această problemă. Lucrurile trebuie să se desfășoare în normalitate. În domeniul IT-ului nu suntem tolerați. Vă felicit pentru ce ați făcut până acum și vă doresc succes în continuare”, a declarat Leonardo-Geo Mănescu, profesor universitar și președintele Senatului la Universitatea din Craiova.
Conform specialiștilor prezenți la eveniment, incidentele de securitate sunt tot mai dese. Aceștia spun că se lucrează intens pentru ca acestea să fie evitate. Această tehnologie este considerată viitorul comunicațiilor sigure și va avea un impact major asupra securității informaționale, fiind aplicabilă în domenii precum apărarea, infrastructurile naționale și financiare, dar și în protejarea datelor personale.
La evenimentul de joi au participat zeci de informaticieni. Workshop-ul se va încheia vineri, după sesiunile de training oferite specialiștilor.